O Ηλίας Παλιουδάκης στο gossip-tv: Η βεντέτα, ο Σασμός και το θαύμα: «Η κόρη μου πάλεψε και έζησε»
Showbiz

O Ηλίας Παλιουδάκης στο gossip-tv: Η βεντέτα, ο Σασμός και το θαύμα: «Η κόρη μου πάλεψε και έζησε»

Με στόφα αυθεντική, με έντονη την Κρητική ντοπιολαλιά και με διάθεση να ανοίξει μικρά και μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής του, γεμάτα στιγμές και αναμνήσεις που έστρωσαν το δρόμο του άλλοτε με χαρά κι άλλοτε με λύπη, ο Ηλίας Παλιουδάκης ξεδίπλωσε την γεμάτη μουσική, ζωή του μιλώντας αποκλειστικά στο gossip-tv.gr.

Αφορμή για την ωραία μας αυτή κουβέντα στάθηκε η συμμετοχή του στην επιτυχημένη σειρά του Alpha Σασμός, όπου θα τον δούμε να τραγουδάει στο γάμο της Θοδώρας και του Γιώργη, την στιγμή που το χωριό γίνεται γνωστή η είδηση του φονικού.

Ο Ηλίας Παλιουδάκης είναι από τους μουσικούς εκείνους που εξυμνούν την παραδοσιακή μουσική και την εξελίσσουν αποδεικνύοντας πως η «ρίζα» μένει πάντα ατόφια.

Ο Ηλίας Παλιουδάκης είναι από τους μουσικούς εκείνους που εξυμνούν την παραδοσιακή μουσική και την εξελίσσουν αποδεικνύοντας πως η «ρίζα» μένει πάντα ατόφια

Γέννημα θρέμμα Κρητικός, μιλά για το ταξίδι του στη μουσική, την Κρήτη, τι ήταν αυτό που «ξύπνησε» βαθιά την πίστη του όταν η κόρη του κινδύνεψε ενώ χωρίς δισταγμό αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές που βίωσε όταν έμπλεξε με τον τζόγο δίνοντας το πιο σπουδαίο μήνυμα!

Παράλληλα ο Ηλίας Παλιουδάκης με αφορμή την υπόθεση του Σασμού, αποκαλύπτει τη βεντέτα που η δική του οικογένεια έχει ζήσει.

- Πώς γεννήθηκε η αγάπη για τη μουσική; Ασχολείστε κατά βάση με την παραδοσιακή μουσική ενώ την έχετε εξελίξει τοποθετώντας της και σε άλλα κομμάτια.

«Ναι βέβαια. Το μεγάλο μου σχολείο ήταν φυσικά το παραδοσιακό. Πήρα στοιχεία πολύ σημαντικά μέσα από την παράδοση γιατί αυτού του είδους η μουσική έχει να δώσει πολλά όμως λόγω του ότι μου άρεσαν και οι Βυζαντινοί ήχοι. Ασχολήθηκα και με αυτή λόγω του πατέρα μου που ήταν ψάλτης αλλά και με πιο λαϊκά ακούσματα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η παράδοση είναι ένα μεγάλο σχολείο καθώς σε κατευθύνει και σε πολλά ακόμη πράγματα. Η παράδοση γενικότερα είναι η βάση και η αρχή»

Ο Κρητικός και τη χαρά του και τη λύπη του την εκφράζει μέσα από τη μουσική
«Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη. Ξεκίνησα σαν παραδοσιακός καλλιτέχνης. Δάσκαλος μου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της Κρήτης, ο Κώστας Μουντάκης. Έχω βιώσει το κομμάτι της χαράς σε πραγματικές συνθήκες αλλά και της λύπης μέσα από τη μουσική. Ο Κρητικός και τη χαρά του και τη λύπη του την εκφράζει μέσα από τη μουσική. Υπάρχει ένα γλυκόπικρο σκηνικό, ακόμη και τον αποχαιρετισμό στην Κρήτη τον βιώνουμε έτσι. Εγώ μεγάλωσα και γαλουχήθηκα με όλα αυτά»

Η ζωή στην Αυστραλία

«Ο λόγος που πήγα στην Αυστραλία τότε ήταν μια περιοδεία για το κομμάτι της Κρητικής μουσικής. Τραγούδησα σε όλη την Αυστραλία και Κρητικό αλλά και έντεχνο τραγούδι. Ήταν μια περιοδεία που κράτησε μήνες»

- Μιλώντας για τον Σασμό και τη συμμετοχή σας στη σειρά θα ήθελα να μου πείτε αν η δική σας η οικογένεια έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις με βεντέτες

«Πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κρήτης και ειδικά σε ορισμένους τόπους είχαν βιώσει βεντέτα. Οι βεντέτες δυστυχώς υπήρχαν στη Κρήτη σαν ένα κομμάτι που ο Κρητικός έλυνε οποιοδήποτε πρόβλημα του, ξεκαθαρίζοντας το με αυτό τον τρόπο. Λάθος ή σωστό, αυτό ήταν κάτι το οποίο συνέβαινε και συμβαίνει τις περισσότερες φορές λόγω του ότι έτσι είναι η ιδιοσυγκρασία τους. Λάθος ή σωστό ο κόσμος της Κρήτης έτσι ξεκαθάριζε αυτού του είδους τα προβλήματα που κάποιες φορές δεν είναι και σοβαρά, κάποιες άλλες είναι. Λόγω τιμής και άλλων πραγμάτων.

Ο Ηλίας Παλιουδάκης ξεδίπλωσε την γεμάτη μουσική, ζωή του

Εμένα η οικογένεια μου έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση. Οι προπαππούδες μου έχουν φύγει από χωριό της Κρήτης. Η ρίζα μου κρατάει από το Γωνί. Η οικογένεια μου ήταν εκεί και οι λόγοι οι οποίοι οδηγήθηκαν στο να φτάσουν στη βεντέτα ήταν λόγοι τιμής, λόγοι που καμιά φορά δεν τους μαθαίνεις εσύ μόνο αυτοί που έχουν τη βεντέτα. Οι παππούδες μου δηλαδή έφυγαν από το Γωνί για αυτόν τον λόγο. Ήταν ένα μικρό χωριουδάκι στα Σφακιά, στη χώρα»

«Ο τρόπος που η σειρά προβάλλει την Κρήτη είναι όμορφος. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη σειρά, όλη η Κρήτη το βλέπει. Έχει εκφράσει πολύ κόσμο»

Οι δύσκολες στιγμές

- Πέρασαν χρήματα πολλά από τα χέρια σας και έχετε εξομολογηθεί πως μπλέξατε με τον τζόγο

«Ο τζόγος σε μικρή ηλικία είναι χειρότερος και από τα ναρκωτικά. Για μένα προσωπικά ο τζόγος είναι μια «ουσία» που στον άνθρωπο δημιουργεί ανάγκη. Εγώ έμπλεξα σε μικρή ηλικία, είχα μεγάλη αναγνώριση σαν καλλιτέχνης με πολύ ωραίες καταστάσεις και τότε τα χρήματα έρρεαν. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι επειδή ήμουν από μικρός στον καλλιτεχνικό κόσμο, από την Κρητική μουσική ξεκινώντας, ήμουν εξοικειωμένος με τα χρήματα. Κάποιες φορές όμως όλο αυτό δημιουργεί μια ανωριμότητα και μια λάθος ανάγκη να κάνεις κουταμάρες. Στην Αυστραλία όσο ήμουν έβγαζα πολύ καλά χρήματα, πολύ καλές αποδοχές. Ασύλληπτα χρήματα για την εποχή. Δεν υπήρχε η σκέψη «μαζεύω χρήματα» αλλά στο μυαλό μου υπήρχε η σκέψη «πώς θα φάω τα χρήματα». Η αφέλεια της ηλικίας, η επιτυχία όλα παίζουν ρόλο. Το λέω μετά βεβαιότητας. Η διαχείριση της επιτυχίας σε νεαρή ηλικία θέλει και λίγη τύχη, να αποφύγεις λάθη που ενδεχομένως συναντήσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση. Έβγαζα πολλά χρήματα και τα διαχειρίστηκα με πολύ κακό τρόπο. Με τζόγο, ιππόδρομο, με οτιδήποτε ήταν αυτό που μπορούσα να ξοδέψω τα χρήματα»

- Είναι αυτό ένα μάθημα ζωής που θέλετε να περάσετε στα παιδιά σας;

«Έχω δυο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη, 14 και 11 αντίστοιχα. Πολλές φορές το έχουμε συζητήσει. Λόγω του Internet έχουν γνώσεις. Έχουν μιλήσει και ξέρουν. Πρέπει οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά γιατί οι κίνδυνοι μεταλλάσσονται και οι καιροί είναι δύσκολοι»

- Τα επόμενα σχέδια σας όταν καταφέρει ο κλάδος να ξεπεράσει την κρίση λόγω κορονοϊού;

«Σκοπός είναι μια περιοδεία το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Ο τίτλος που έχω σκεφτεί να δώσω είναι «Από την Κρήτη ως τον Βαρδάρη». Είναι και ο τίτλος τραγουδιού που μου έχει γράψει ο Νίκος Τέρζης σε μουσική και στίχους. Ένα τραγούδι σταθμός στην καριέρα μου. Αν όλα είναι καλά σκέφτομαι να κάνουμε αυτή την περιοδεία. Τραγουδιστικά ίσως να με ξαναδείτε στο Σασμό. Το έχει αφήσει ο Τερζής σαν ερωτηματικό. Η συνεργασία μου μαζί του είναι σχέση καρδιάς διότι είναι από τους ανθρώπους που είναι γεμάτοι αισθήματα και φυσικά με τεράστιο ταλέντο και η εμπιστοσύνη που όλα αυτά τα χρόνια που έχει δείξει είναι καρδιάς και μετά καλλιτεχνική. Δημόσια τον ευχαριστώ για τα τραγούδια του και ειδικά για το τραγούδι «Η κόρη ενός Θεού» που αφιερώθηκε στην κόρη μου».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved