Δανάη Μπάρκα: «Στα social media αν δω βρισιές ή κατάρες μπλοκάρω»
Showbiz

Δανάη Μπάρκα: «Στα social media αν δω βρισιές ή κατάρες μπλοκάρω»

H Δανάη Μπάρκα μέσα από τα social media εδώ και χρόνια έχει βάλει το λιθαράκι της για να μπει ένα φρένο όχι μόνο body shaming αλλά και στην αρνητική κριτική.

Η ίδια σε συνέντευξή της μίλησε για το εάν είμαστε σε έναν καλύτερο δρόμο ως προς τον σεβασμό προς τους διπλανούς μας και αν έχει τύχει να της επιτεθούν στα social media.

Μέσα από τα social media εδώ και χρόνια έχεις βάλει και εσύ το λιθαράκι σου για να μπει ένα φρένο όχι μόνο body shaming αλλά και στην αρνητική κριτική που εμπεριέχει ψήγματα ρατσισμού ή εμπάθειας απέναντι σε πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πράγματι, στόχος μου δεν ήταν να ευαισθητοποιήσω συγκεκριμένα για το body shaming. Σκοπός μου είναι να χρησιμοποιήσω το βήμα μου, στην τηλεόραση, στα social και γενικά, για να σκορπίσω χαρά, αυτοπεποίθηση και αγάπη για όλους γύρω μου. Νιώθω πως έχουμε μια ζωή στην οποία οφείλουμε να μας αγαπάμε, να μας φροντίζουμε και να σεβόμαστε τον διπλανό μας. Κανένας δεν είναι υποδεέστερος, είμαστε όλοι το ίδιο απαραίτητοι.

Είμαστε σε έναν καλύτερο δρόμο ως προς τον σεβασμό προς τους διπλανούς μας;

Θεωρητικά είμαστε. Πρακτικά κάνουμε ακόμα τα ίδια λάθη όλοι μας, για να μην κρίνω μόνο τους άλλους. Αλλά είναι σημαντικό και μόνο που έχουμε αρχίσει να μιλάμε και να ξορκίζουμε τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τα κακά συναισθήματα. Μιλώντας θα φτάσουμε σε ένα σημείο να μην το κάνουμε καν.

Ακόμα και άνθρωποι που είχαν κάνει σημαία τους την καταπολέμηση διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών έχουν μετά υποπέσει και οι ίδιοι σε αντίστοιχες πρακτικές με αυτές που κατακρίνουν, με πρόσφατο παράδειγμα τον Τάσο Ξιαρχό.

Δεν ξέρω ποια είναι η πρόθεση του καθενός και δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε κάποιον ονομαστικά, γιατί ο καθένας μαθαίνει από τα λάθη του. Και σε μένα αύριο μπορεί να ξεφύγει κάτι στον αέρα της εκπομπής που να ακουστεί κάπως, να έχει μια προέκταση που δεν θα ήθελα. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε, να βελτιωνόμαστε και να μη γινόμαστε κακοποιητές ενώ καταπολεμάμε τη βία.

Σου έχει τύχει να σου επιτεθούν στα social;

Ναι, πολύ συχνά. Γενικά στα social -όπως και στη ζωή- συναντάς πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Τον τύπο που είναι δίκαιος και μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, θα στη γράψει αλλά θα σεβαστεί τη δίκη σου. Τον τύπο που θα βγάλει το άχτι του ή τα δικά του προβλήματα σε εσένα με αγένεια. Τον συνωμοσιολόγο που θα αμφισβητεί τους πάντες και θα θεωρεί πως είσαι ρομπότ κατευθυνόμενο. Τον τύπο που θα ταυτιστεί και θα νιώθεις ότι είστε φίλοι χωρίς να γνωρίζεστε. Τον τύπο που έχει ψεύτικο προφίλ και σε βρίζει θεωρώντας ότι είναι μάγκας ή εξυπνότερος ενώ κρύβεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο…Όλα θα τα συναντήσεις. Τις περισσότερες φορές απαντάω με ευγένεια και με επιχειρήματα. Αν δω βρισιές ή κατάρες μπλοκάρω. Σέ άλλους προσπαθώ να κατανοώ ότι για να έχουν 2 λεπτά να βρίσουν έναν άγνωστο στα social σημαίνει πως έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο ή καθόλου γεμάτο πρόγραμμα άρα είναι σχεδόν λογικό να ξεσπάνε στο κινητό ή στον υπολογιστή και στα σχόλια. Ακούω τις απόψεις των διαδικτυακών μου φίλων πάντα και κάποιες με βελτιώνουν. Αγαπάω την επικοινωνία με αγνώστους όταν δεν είναι τοξική και χυδαία. Αν στη θέση μας ήταν τα παιδιά κάποιων από εκείνους που βρίζουν, σίγουρα δεν θα μιλούσαν έτσι και θα στενοχωριόντουσαν. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι όπως φερόμαστε, μπορεί να μας φερθούν. Γενικά, το hate υπάρχει, όποτε εγώ προτιμώ να μένω στην αλληλεγγύη.

Πηγή:OK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved