Μαμαλάκης: «Όταν μπήκα στην τηλεόραση, δεν είχα καμία εμπειρία. Έπρεπε να τα μάθω όλα από την αρχή»
Ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι ένας από τους πιο πετυχημένους σεφ της χώρας μας.
O ίδιος σε συνέντευξή του μίλησε για το αν ήταν εύκολο το ξεκίνημα του και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καριέρα του.
-Θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μιλήστε μου για τα παιδικά σας χρόνια. Χάσατε τον πατέρα σας σε μικρή ηλικία. Ποσό επηρέασε αυτό τη μετέπειτα ζωή σας;
Παρόλο που έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία πέντε χρονών, η μάνα μου ήταν μια πολύ δυνατή γυναίκα, δεν μας έλειψε ποτέ τίποτα και πέρασα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια. Με τον αδερφό μου κοιμόμασταν στο ίδιο δωμάτιο, είχαμε κοινούς φίλους. Τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν ονειρεμένα, με πολλούς φίλους τους οποίους διατηρώ μέχρι σήμερα. Ωστόσο οποιουδήποτε παιδιού του λείπει ένας από τους δύο γονείς, το επηρεάζει. Εγώ για παράδειγμα, δεν αγαπώ το ποδόσφαιρο, καθώς κανείς δεν με μύησε σε αυτό.
-Το επαγγελματικό ξεκίνημα ήταν εύκολο για εσάς;
Αγαπούσα πάρα πολύ τη μαγειρική και μαγείρευα πολύ συχνά στο σπίτι. Είχα λοιπόν μια φίλη η οποία δούλευε στο περιοδικό «Μενού» και μου πρότεινε να γράφω το μενού της Κυριακής και κάπως έτσι μπήκα στον δημοσιογραφικό κόσμο της γαστρονομίας. Τότε έγραψα και το πρώτο μου βιβλίο, το οποίο αγαπήθηκε πολύ. Το 1999 λοιπόν άφησα την δουλειά στις πολυεθνικές που ήμουν διευθυντής πωλήσεων και ασχολήθηκα μόνο με την γαστρονομία. Δεν μου βγήκε σε κακό.
-Δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην καριέρα σας;
Δυσκολίες προσαρμογής θα έλεγα ότι αντιμετώπισα. Όταν μπήκα στην τηλεόραση, δεν είχα καμία εμπειρία και έπρεπε να τα μάθω όλα από την αρχή. Ήμουν πολύ υπάκουος στους σκηνοθέτες μου και σε αυτούς που γνώριζαν κάτι παραπάνω από εμένα και σιγά σιγά βρήκα τον δρόμο μου.
-Ανταγωνισμός στις κουζίνες υπάρχει ή είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες του καθενός;
Οι αρμοδιότητες σε μια κουζίνα είναι απολύτως ξεκάθαρες. Ο ανταγωνισμός προκύπτει από κουζίνα σε κουζίνα. Δηλαδή ο σεφ ενός εστιατορίου ανταγωνίζεται έναν άλλο σεφ που κάνει κάτι παρόμοιο. Σε μια οργανωμένη κουζίνα υπάρχει στρατιωτική ιεραρχία που είναι ο σεφ, ο βοηθός και όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Το μόνο που υπήρχε τα παλιότερα χρόνια και ευτυχώς έχει αρχίσει να μην γίνεται πια, είναι ότι ο σεφ δεν έλεγε τα μυστικά του στους βοηθούς του, για να μην του πάρουν τη δουλειά, πράγμα το οποίο είναι μια μεγάλη ανοησία.
Πηγή:Λοιπόν