Ξανθόπουλος: Για να υποδυθώ τον Πρόδρομο Ενζεπίδη οχυρώθηκα από το σενάριο αλλά και τις μαρτυρίες
Showbiz

Ξανθόπουλος: Για να υποδυθώ τον Πρόδρομο Ενζεπίδη οχυρώθηκα από το σενάριο αλλά και τις μαρτυρίες

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος υποδύεται με λιτότητα και πυγμή τον Πρόδρομο Εζνεπίδη, πατέρα του Αγίου Παϊσίου και πρόεδρο του χωριού στα Φάρασα.

Ο ηθοποιός μίλησε για τη σειρά του ΜΕGΑ που κέρδισε την αγάπη των τηλεθεατών.

Πώς σχολιάζετε το ότι μια σειρά θρησκευτικού περιεχομένου έχει τόσο μεγάλη αποδοχή και πώς, προσεγγίσατε το ρόλο σας;

Τη σειρά δεν τη βλέπουν μόνο εκείνοι που αγάπησαν τον Άγιο Παΐσιο. Πρόκειται και για μια ιστορική σειρά, καθώς δείχνει πώς 1,5 εκατομμύριο Έλληνες από την Καππαδοκία βρήκαν το δρόμο προς την πατρίδα με την ανταλλαγή, των πληθυσμών. Αυτοί οι ξεριζωμένοι άνθρωποι περπατούσαν με τις εικόνες των Αγίων στα βάθη της Ασίας, ενώ πάρα πολλοί δεν τα κατάφεραν. Σήμερα οι πόλεμοι και η προσφυγιά δεν έχουν σταματήσει. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Για να υποδυθώ τον Πρόδρομο Ενζεπίδη, οχυρώθηκα από το σενάριο αλλά και τις μαρτυρίες που, υπήρχαν γύρω από το πρόσωπο του. Ο πατέρας του Αγίου Παϊσίου είχε πολεμήσει τους Τσέτες και ήταν αγωνιστής. Είχε μια πολύτεκνη οικογένεια και έκανε τα πάντα για να μείνουν οι Έλληνες της Καππαδοκίας στην Κόνιτσα μετά τον ξεριζωμό. Στην πόλη υπάρχει ακόμη το σπίτι όπου έζησε ο Άγιος και η Μονή Παναγίας Στομίου, την 1 οποία ξαναέφτιαξε μόνος του από την αρχή.

Πριν παίξετε στη σειρά, τι γνωρίζατε για τον Άγιο Παΐσιο;

Πολύ λίγα πράγματα. Ήξερα ότι είναι ένας σύγχρονος Αγιος και ότι τον επισκέπτονταν στο Άγιον Όρος πιστοί από όλο τον κόσμο για να πάρουν την ευχή του. Τους χαιρετούσε με το βαπτιστικό τους όνομα χωρίς να τους γνωρίζει και τους έλεγε το παρελθόν τους. Είχε χάρισμα από τον θεό. Μην ξεχνάμε, με ότι τον βάφτισε ο Άγιος Αρσένιος, του έδωσε το όνομα του και είπε «αφήνω στη γη έναν καλόγερο πριν φύγω. Ο Άγιος Αρσένιος ήταν ή πνευματική και ηγετική μορφή για τους Έλληνες της Καππαδοκίας. Ο Άγιος Παΐσιος -και θα το δείτε και στη σειρά- από μικρός διάβαζε βίους Αγίων προσευχόταν πολύ, είχε εμφανώς μια κλίση προς το μοναχισμό. Έδειχνε μεγάλη κατανόηση στους ανθρώπους και τους άκουγε.

Τι έκαναν οι γονείς του όταν τους είπε ότι σκόπευε να μονάσει;

Οι γονείς του Αγίου είχαν οκτώ παιδιά και έναν αρμονικό γάμο. Τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούσαν τα μικρότερα, ήταν ενεργά μέσα στην οικογένεια. Υπήρχε ανάμεσα τους λειτουργικότητα, σεβασμός και αγάπη, ενώ απουσίαζε πλήρως ο εγωισμός. Φυσικά οι γονείς του Αρσένιου, όταν τους είπε ότι θα εγκατέλειπε τα εγκόσμια, δεν ενθουσιάστηκαν, όχι μόνο επειδή θα έλειπαν δυο εργατικά χέρια από το σπίτι, αλλά και γιατί τ καλογερική είναι βαριά, θα δείτε ακόμα και τη μάνα του, που ο Άγιος Αρσένιος την είχε προϊδεάσει ότι το πνευματικό του παιδί θα γινόταν μοναχός, να κλαίει γοερά όταν ο γιο της της ανακοινώνει με ένα γράμμα «μάνα θα έχω πλέον την Παναγία». Ούτε και για τον ίδιο ήταν εύκολο να της γράψει ότι θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια και θα δείτε το βουβό του πόνο όταν θα πεθάνουν ο πατέρας και, ή μάνα του. Η ζωή του ήταν λιτή και γεμάτη δοκιμασίες. Για να γίνεις μοναχός, πρέπει να έχεις πειθαρχία και πνευματική κλίση. Δέχεσαι μεγάλους πειρασμούς και, για να βγεις νικητής, πρέπει να παλέψεις πολύ.

Πηγή:7ΜέρεςTV

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved