Χάρης Ρώμας: «”Tα Nεοκλασικά” είναι πρόκληση για κάθε δημιουργό»
Showbiz

Χάρης Ρώμας: «”Tα Nεοκλασικά” είναι πρόκληση για κάθε δημιουργό»

Τα «Νεοκλασικά» του ΑLΡΗΑ, έκαναν πρεμιέρα με την κωμωδία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» όπου ο Χάρης Ρώμας υποδύθηκε τον ψυχίατρο, σε guest εμφάνιση.

Στο «Υπάρχει και φιλότιμο», όμως, που θα δούμε σύντομα, εκτός από το σενάριο, το οποίο συνυπογραφεί με την Άννα Χατζησοφιά, θα ερμηνεύσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιο αγαπημένου υπουργού όλων των Ελλήνων, Ανδρέα Μαυρογιαλoύρου.

- Έχετε ανοίξει αλισβερίσι με τις παλιές ελληνικές ταινίες;

«Είμαι πολύ μέσα σε αυτό το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργηθεί, γιατί το ανέβασα στο θέατρο εδώ και δύο χρόνια σε διασκευή μου το έργο "Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός". Ανασκάλεψα τις παλιές ελληνικές κωμωδίες, τις ξαναδιάβασα. Διάλεξα το έργο και το άλλαξα πάρα πολύ, κρατώντας όμως το ύφος και την εποχή, για να υπάρχει ο παραμύθι εκείνης της αισθητικής. Είμαι χαρούμενος που ο ΑLΡΗΑ επιμένει στην ελληνική μυθοπλασία. Δέχτηκα την πρόταση, όταν άκουσα το αντικείμενο. Συνέβαλε και το γεγονός ότι είναι συμμετοχικό, όπου διάφοροι πρωταγωνιστές και δημιουργοί θα κάνουν ο καθένας το κομμάτι του. Οπότε ο κόπος και ο χρόνος που θα απασχοληθώ ήταν συγκεκριμένος».

Και ο «Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»;

«Επειδή το έκανα στο θέατρο πολύ καιρό και έχει άλλη λογική η πρόταση, καθώς είναι μεταφερμένες οι ταινίες στο σήμερα, δεν ήθελα να κάνω αυτή τη διασκευή. Αποφάσισα να ακούσω κι εδώ τη φωνή της καρδιάς και να κάνω μια διασκευή για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον "Φίλο μου τον Λευτεράκη" ο Θοδωρής Αθερίδης. Ενώ δεν έχουμε δουλέψει ποτέ, μου είναι πολύ αγαπητός. Μόνο που τον βλέπω, χαίρομαι. Είναι πολύ γλυκός ως άνθρωπος. Από την άλλη μεριά, είναι ένας καλλιτέχνης με άποψη, είναι δημιουργός. Είναι τόσο καλή η συνεργασία μας, που αποφασίστηκε να κάνει πρεμιέρα η σειρά με τον "Φίλο μου τον Λευτεράκη"».

Θα παίξετε για πρώτη φορά με τον Θοδωρή Αθερίδη;

«Γράφτηκε μια σκηνή για να συμμετέχω ως guest στο ρόλο του ψυχίατρου, οπότε θα παίξουμε μαζί με τον Θοδωρή Αθερίδη. Είναι πολύ αστεία η σκηνή. Παίζουν θαυμάσιοι ηθοποιοί, όπως ο Λευτέρης Ελευθερίου, που θεωρώ ότι είναι καλύτερος παρά ποτέ. Η Φαιή Ξύλα είναι μια κούκλα, εξαιρετική η Ευαγγελία Συριοπούλου, που υποδύεται την ερωμένη. Στο έργο δεν εμφανιζόταν, αλλά εμείς θέλαμε να τη βάλουμε ως ρόλο. Ο Αντώνης Καλομοιράκης είναι ένα παιδί που ανακάλυψα εγώ. Θαυμάσια η Ζωή Ναλμπάντη, πολύ καλός και ο Αντώνης Κράμπας. Ο Θοδωρής Αθερίδης έχει μια εξαιρετική σκηνοθετική ματιά. Ξέρετε, το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να προσπαθήσεις να κάνεις τη ρεπλίκα. Ποτέ δεν μπορείς να πετύχεις το πρωτότυπο, που ήταν τόσο αγνό, τόσο φρέσκο την εποχή που δημιουργήθηκε».

Ακολουθεί το «Υπάρχει και φιλότιμο», όπου, εκτός από το σενάριο, ερμηνεύετε και τον κεντρικό ρόλο...

«Όταν μου πρότειναν να κάνω το "Υπάρχει και φιλότιμο", όπου ο κεντρικός ήρωας ο Μαυρογιαλούρος είναι πολιτικός και ως αφελής πέφτει θύμα των συνεργατών του, αποφάσισα να το κάνω, κλείνοντας το μάτι στο θεατή, καθώς είμαι αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής. Νομίζω ότι είναι ευρηματικός και ιστορικός ρόλος. Για μένα, ο καλύτερος ρόλος του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Έκανα τη διασκευή και εντός ολίγου θα ξεκινήσουμε γυρίσματα. Θεωρώ ότι είναι από τα πιο δεξιοτεχνικά πράγματα που έχω κάνει, με την Αννα Χατζησοφιά».

- Δυσκολίες στην προσαρμογή των σεναρίων;

«Πρέπει να πω ότι είναι πειραγμένα τα σενάρια. Δεν γνωρίζω πώς το έχουν αντιμετωπίσει οι άλλοι συνάδελφοι. Φαντάζομαι το καθένα έχει ένα ειδικό βάρος. Δεν έχει δοθεί οδηγία να υπάρχει ομοιογένεια. Το να διαδραματίζεται στο σήμερα, δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Γιατί υπάρχουν πολλά στοιχεία που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Είναι πρόκληση για έναν σεναριογράφο, έναν καλό δημιουργό να σκεφτεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει σήμερα.

Πηγή:Τηλεθεατής

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved