Άγιος Παΐσιος: Κώστας Αποστολάκης: «Όταν μου έγινε η πρόταση το πήρα σαν σημάδι από τον Θεό»
Showbiz

Άγιος Παΐσιος: Κώστας Αποστολάκης: «Όταν μου έγινε η πρόταση το πήρα σαν σημάδι από τον Θεό»

Άγιος Παΐσιος: Υποδυόμενος τον Ηγούμενο Καλλίνικο, μια σπουδαία μορφή του μοναχισμού που καθοδήγησε πνευματικά τον Παΐσιο, ο Κώστας Αποστολάκης βίωσε μια συγκλονιστική εμπειρία, που του άλλαξε τη ζωή.

Ο ηθοποιός μιλά για το ρόλο που τον έφερε πιο κοντά στην Ορθοδοξία και στον ίδιο τον Χριστό...

  • Πώς σας δόθηκε ο ρόλος του Ηγούμενου Καλλίνικου;

Πρόκειται για μια φοβερή σύμπτωση. Ήμουν στον Άγιο Όρος όταν με πήρε τηλέφωνο ο σκηνοθέτης Στάμος Τσάμης και μου πρότεινε το ρόλο. Όταν μου είπε ότι πρόκειται για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου και μου ανέφερε ονόματα από το καστ των ηθοποιών, το πήρα ως σημάδι από τον Ουρανό. Δέχθηκα και προσευχήθηκα μάλιστα να πάει καλά το όλο εγχείρημα και να έχει αποδοχή από τον κόσμο.

  • Γνωρίζατε από πριν πράγματα για τη ζωή και το έργο του Αγίου Παϊσίου;

Βέβαια! Άλλωστε, είναι ο Άγιος της εποχής μας. Ήξερα για τη ζωή του πολύ πριν παίξω στη σειρά και μάλιστα από διηγήσεις φίλων. Ένας φίλος μου είχε δεχτεί την ευλογία και τις νουθεσίες του. Ενώ του μιλούσε, του είπε ξαφνικά ο Άγιος: «Αυτό που έχεις στη δεξιά σου τσέπη θα σε καταστρέψει» και ο φίλος
μου τα έχασε, γιατί έκανε χρήση ναρκωτικών, ουσιών. «Σφάλλεις», του είπε, «να αλλάξεις». Ο φίλος μου τότε έκλαψε.

  • Του το είπε χωρίς να τον κατακρίνει...

Μα, γι’ αυτό ήταν τόσο αγαπητός ο Άγιος. Όταν επισκέφτηκα το Άγιο Όρος, οι γέροντες μου είπαν κάτι που με συγκλόνισε. Δεν κοιτάμε ποτέ τι κάνουμε εμείς στους άλλους, αλλά αν οι άλλοι μας αδίκησαν. Τα βλέπουμε πάντα όπως μας συμφέρει και σύμφωνα με τη δική μας ζωή, με το εγώ μας. Δεν μας ενδιαφέρουν ουσιαστικά η μετάνοια και η συγχώρεση. Πρέπει όσους μας ταπεινώνουν να τους ευχαριστούμε και να προσευχόμαστε για όσους μας αδικούν γιατί αστοί είναι οι ευεργέτες μας. Αυτός που μας αδικεί καταθέτει για εμάς μετοχές στην Τράπεζα του Θεού, στον Ουρανό.

  • Πώς έχετε βάλει τον Άγιο Παΐσιο στην καθημερινότητά σας;

Πάντως όχι σαν σταρ. Τον Άγιο Παΐσιο τον έχουν πάρει όλοι, από τους δημοσιογράφους μέχρι τους συνωμοσιολόγους και τους ιερείς και αναλύουν τα λεγόμενό του. Μου κάνει εντύπωση που όλοι ενδιαφέρονται για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου και όχι για το δικό τους, προσωπικό τέλος. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει μνήμη θανάτου. Αν είχε, θα ήταν καλύτερος με τους συνανθρώπους του. Μας νοιάζει τι θα αποκτήσουμε σε αυτήν τη γη, αλλά μήπως θα τα πάρουμε μαζί μας; Ο άνθρωπος είναι άπληστος. Και είναι πολύ κουτή αυτή η απληστία. Πάντως, επειδή γίνεται μια σύγχυση με το προφητικό χάρισμα του Αγίου, για να μιλήσουμε για προφητείες, αυτές πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν. Οι προφητείες είναι αλληγορικές, γιατί με την προσευχή ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

  • Τι θυμάστε από τα γυρίσματα στο Άγιο Όρος;

Τις σκηνές στη Μονή Βατοπεδίου, όπου καθίσαμε για έξι ημέρες και μάλιστα σε ένα γύρισμα συμφάγαμε με τον Γέροντα Εφραίμ. Μας μίλησε για το φως, για τη ζωή, την οδό, την αλήθεια, τον Χριστό μας. Θυμάμαι πως γέμισε η ψυχή μου με καθαρότητα, ευλογηθήκαμε όλοι από αυτήν τη συνάντηση.

  • Επισκέπτεστε συχνά το Άγιο Όρος;

Πρέπει να έχω πάει 12-14 φορές. Στις 24 Φεβρουάριου ένιωσα την εσωτερική ανάγκη να βρεθώ ξανά εκεί. Αναλογίστηκα τα λάθη μου, τις αμαρτίες μου και αποφάσισα να πάω να βρω το δρόμο μου. Πιστεύω ότι κινητοποιήθηκα από το φύλακα-άγγελό μου, γιατί όλοι έχουμε ένα φύλακα-άγγελο από την ημέρα που γεννιόμαστε. Η προσευχή είναι μεγάλη δύναμη και ο Κύριος αγαπάει τους ανθρώπους με καθαρή καρδιά. Προσωπικά, όταν πάλευα μόνος μου, κουράστηκε η ψυχή μου τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά μου. Πλέον, τώρα που βρήκα τον Χριστό, είμαι άλλος άνθρωπος. Και θα ήθελα να το τονίσω: τον Χριστό, όχι τον Θεό. Σήμερα, αν μιλάς για τον Θεό, για μια ανώτερη δύναμη γενικά, κανείς δεν αντιδρά. Θεός είναι και ο Βούδας και ο Βράχμα, ο Κομφούκιος και ο Αλλάχ. Αν πεις όμως για τον Χριστό, ξενίζουν.
Ο Χριστός είναι ντεμοντέ. Η διάκριση για εμένα είναι σαφής. Ένιωσα τις αμαρτίες μου, γονάτισα και ζήτησα βοήθεια από τον Χριστό τον Υιό του Θεού, κάλεσα την Αγία Τριάδα, και οι δυνάμεις του σκότους χάθηκαν, είπε ο Κώστας Αποστολάκης στο 7 Μέρες TV.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved