Γρηγόρης Λέων: «Η Τζωρτζίνα πραγματικά περνούσε μια διαρκή βασανιστική ζωή επί έξι μήνες»
Showbiz

Γρηγόρης Λέων: «Η Τζωρτζίνα πραγματικά περνούσε μια διαρκή βασανιστική ζωή επί έξι μήνες»

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε για το πώς άνοιξε ο φάκελος με τον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα.

Επίσης, ανέφερε αν ο θάνατος της μικρής Τζωρτζίνας θα ρίξει φως και στο θάνατο των αδελφών της, της Ίριδας και της Μαλένας.

Πώς άνοιξε ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης; Υπήρχαν υποψίες ότι κρυβόταν εγκληματική ενέργεια πίσω από το θάνατο των τριών παιδιών;

Εδώ θέλω να πω ότι έχουμε πραγματικά ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Μια οικογένεια η οποία έχει χάσει τα παιδιά της δίνει στη δημοσιότητα αρχικά τις αιτίες θανάτου και στη συνέχεια τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Παράλληλα, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις αλλά και τηλεοπτικές συνεντεύξεις στις οποίες αναφέρεται στο θάνατο των παιδιών της, και μάλιστα περιγράφοντας, ειδικά η μητέρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, τις τελευταίες στιγμές, τα τελευταία λεπτά και δευτερόλεπτα ζωής των κοριτσιών. Όλα αυτά λοιπόν τα στοιχεία καθώς και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι τοξικολογικές ιστολογικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες που προκάλεσαν στη συνέχεια και τους θεράποντες, γιατρούς σε δημοσιές δηλώσεις, αποτέλεσαν για μένα και για όλους πολύτιμο υλικό.

Έτσι, όταν κληθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σχολιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ήταν ξεκάθαρο ότι, πρώτα απ' όλα, υπήρχαν προβλήματα στις δυο πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις, τα οποία αμφισβητούσαν πλήρως τα παθολογικά ευρήματα ως αιτία θανάτου. Επίσης, τόσο από τα λεγόμενα της μητέρας όσο και από τα δεδομένα των θεραπόντων γιατρών, φαινόταν πως κάτι. άλλο είχε συμβεί. Κρίνω απαραίτητο να σας πω ότι καθοριστικό στοιχείο ήταν το γεγονός του γενετικού ελέγχου αφού θα μπορούσαν να συνδέονται οι θάνατοι τριών παιδιών στην ίδια οικογένεια σε μικρό χρονικό διάστημα αν υπήρχε ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο. Εδώ όμως αποδείχθηκε τελικά και με τις πλέον εξελιγμένες εξετάσεις ότι δεν υπήρχε τίποτα. Αυτό βέβαια είχε ήδη προαναγγελθεί από το θεράποντα γιατρό της Τζωρτζίνας. Απέμενε λοιπόν να δούμε τι πραγματικά είχε συμβεί. Τόσο εγώ, από δικό μου, προσωπικό ενδιαφέρον, όσο και οι συνάδελφοι αυτής της τριμελούς επιτροπής καθώς κι εκείνοι που χειρίζονται την υπόθεση έπρεπε να δούμε τι είχαμε και που καταλήγαμε. Προσωπικά, είχα εκφράσει δημόσια πολύ γρήγορα την άποψη μου, η οποία αποδείχθηκε ότι ισχύει και πλέον μιλάμε ουσιαστικά για εγκληματική ενέργεια και όχι για θάνατο από παθολογικά αίτια.

Επομένως, όλες οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαίωσαν την εγκληματική ενέργεια πίσω από το θάνατο της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν όταν η υπόθεση άνοιξε από επιστημονικό ενδιαφέρον.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Οι αστοχίες ήταν εκείνες που έδωσαν το έναυσμα να ξεδιαλύνει το τοπίο. Ουσιαστικά, ενώ στη συγκεκριμένη υπόθεση φαινόταν ότι υπήρχε κάτι άλλο, από τις εκθέσεις έβγαινε τελικά ως αποτέλεσμα ότι είχαμε δυο διαφορετικούς παθολογικούς θανάτους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργούσε πάρα πολλά προβλήματα στην πρόοδο της όλης υπόθεσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας όταν είχαμε παθολογικές αιτίες θανάτου. Οπότε, έπρεπε να πούμε με θάρρος πού αστοχήσαμε και με το ίδιο θάρρος να εκφράσουμε μια επιστημονική άποψη που να είναι πράγματι η ορθή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την υπόθεση, που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία; Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για το έγκλημα του αιώνα.

Όντως, είναι το έγκλημα του αιώνα, το οποίο νομίζω πως μέχρι και τώρα που μιλάμε δεν γνωρίζουμε πλήρως. Πιθανότατα να έχει ακόμα περισσότερες προεκτάσεις. Πρέπει να πούμε ότι είναι ένα έγκλημα το οποίο ανέδειξε τελικά αστοχίες ενός ολόκληρου συστήματος. Για μένα, αποτελεί μια υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί πραγματικά είναι κάτι μοναδικό. Σε όλα τα χρόνια εμπειρίας που έχω στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι αντίστοιχο. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αντιμετωπίσει στην Ελλάδα ανάλογο φαινόμενο.

Πιστεύετε πως ο θάνατος της μικρής Τζωρτζίνας θα ρίξει φως και στο θάνατο των αδελφών της, της Ίριδας και της Μαλένας;

Είμαι βέβαιος πως το γεγονός ότι ο τρίτος θάνατος, της μικρής Τζωρτζίνας, έχει χαρακτηριστεί ως εγκληματική ενέργεια ξεκλειδώνει και τους δυο πρώτους θανάτους.

Θεωρείτε πως η μητέρα της Τζωρτζίνας, που φέρεται ως κατηγορούμενη για το θάνατο της, θα λυγίσει και θα ομολογήσει ότι η ίδια έδωσε την ουσία της κεταμίνης στην κόρη της;

Από την εμπειρία μου σας λέω ότι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει σημαντικά εγκλήματα, μέχρι και την ύστατη ώρα, ακόμα κι όταν ο εισαγγελέας ανακοινώνει την ετυμηγορία του, δηλώνουν αθώοι. Εντούτοις, καταδικάζονται. Ξέρετε, ούτε το δικαστήριο αλλά ούτε και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στηρίζεται απλώς στην αποδοχή ενός εγκλήματος από την πλευρά του δράστη. Στηρίζεται κυρίως στο πόσο ισχυρά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν για την τεκμηρίωση του εγκλήματος. Αρα -κατά τη γνώμη μου πάντα-, αν ομολογούσε η μητέρα της Τζωρτζίνας, θα βοηθούσε να καταλάβουμε τι έχει γίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση με την εξής έννοια: Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, φέρουμε από τι έφυγε το παιδί. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πώς έπαθε τα ενδιάμεσα περιστατικά και αν ήταν ο ίδιος μηχανισμός ή αν υπήρχαν παραπάνω του ενός.

Πώς επέρχεται ο θάνατος μετά τη χορήγηση κεταμίνης;

Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό, το οποίο σημαίνει ότι μετά από κάποια στιγμή οι αισθήσεις μας είναι όλο και πιο μειωμένες. Μάλιστα, όταν είναι σε πάρα πολύ υψηλές δόσεις, χτυπά το κέντρο της αναπνοής, κι εκεί μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, ο ασφυκτικός θάνατος είναι αρκετά πιο τραγικός. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι στη συγκεκριμένη υπόθεση η φερόμενη ως κατηγορούμενη, που είναι η μητέρα, να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στο βασανισμό και στις συνεχείς απόπειρες ειδικά κατά της Τζωρτζίνας. Το κορίτσι πραγματικά περνούσε μια διαρκή βασανιστική ζωή επί έξι μήνες. Από τη στιγμή που πέθανε το μωράκι, η Ίριδα, άρχισε η δική της τραγική ιστορία. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο το ότι όλα ξεκίνησαν όταν η Τζωρτζίνα φέρεται να ήταν μπροστά στο θάνατο του βρέφους. Από τις περιγραφές που δίνει η μητέρα της, είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην όλη σκηνή. Η Τζωρτζίνα έμεινε ανάπηρη από έναν εξωγενή παράγοντα και κάθε φορά δεχόταν και μία νέα απόπειρα. Σκεφτείτε ένα παιδί που έχει υποστεί εννέα απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Μας λέτε δηλαδή ότι η Τζωρτζίνα έγινε τετραπληγική εξαιτίας της χορήγησης κεταμίνης;

Έγινε τετραπληγική εξαιτίας κάποιου μηχανισμού που προκάλεσε ισχαιμία στον εγκέφαλο. Αυτήν τη στιγμή και σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε, δεν είμαστε βέβαιοι αν όλα τα επεισόδια ήταν λόγω της κεταμίνης ή υπήρχαν και προσπάθειες, όπως, για παράδειγμα, απόφραξης των αεροφόρων οδών.

Άλλες αιτίες εκτός από τη χορήγηση της κεταμίνης που ενδεχομένως προκάλεσαν επεισόδια στην Τζωρτζίνα θα επιβεβαιωθούν προσεχώς;

Αυτό είναι δύσκολο γιατί εμείς αυτήν τη στιγμή ξέρουμε μόνο την αιτία θανάτου. Προφανώς, με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα, μπορούν να γίνουν υποθέσεις, όμως ευρήματα που θα μας επιβεβαιώσουν με ασφάλεια τι έχει συμβεί όλες τις φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν.

Πιστεύετε πως είμαστε εν αναμονή νέων εξελίξεων στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Εκτιμώ πως ναι - και δεν το λέω χάριν εντυπωσιασμού, αλλά γιατί όσο θα ξετυλίγεται η ιστορία, θα υπάρχουν και άλλες καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες πιθανώς να μη σκεφτόμαστε καν.

Σε ό,τι αφορά το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας, θεωρείτε πως θα αποδειχθεί ότι είναι εγκληματική ενέργεια;

Αυτά που περιμένουμε τώρα είναι μια επαναξιολόγηση της τριμελούς επιτροπής για το πρώτο παιδί και την ερμηνεία της ιατροδικαστή που έχει χειριστεί το θάνατο του δεύτερου παιδιού, του βρέφους, για τι πνευμονικό οίδημα που έθεσε ως αιτία θανάτου. Νομίζω πως αυτά τα δύο στοιχεία θα ξεκλειδώσου τα δυο περιστατικά.

Πηγή:Hello

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved