Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το «αντίο» της NASA μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο 4 λεπτών
Showbiz

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το «αντίο» της NASA μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο 4 λεπτών

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου σε ηλικία 79 ετών. 

Η NASA αποχαιρέτησε τον διεθνούς φήμης Έλληνα μέσα από ένα μοναδικό βίντεο διάρκειας 4 λεπτών, αφιερωμένο σε αποστολή εξερεύνησης του Δία, τη μουσική σύνθεση του οποίου έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος δημιουργός.

Σε ανάρτησή της η NASA ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα»).

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο», αφιερώνοντας στην μνήμη του και το σχετικό βίντεο.

Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου όπως ήταν το πλήρες όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis για τη μοναδική μουσική του και τις συνθέσεις στηνηλεκτρονική, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρική μουσική και μάλιστα θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν το Όσκαρ που κατέκτησε για τη μουσική του στην ταινία Οι δρόμοι της Φωτιάς το 1982.

Φυσικά, έχει περάσει στην... ιστορία για τις μουσικές συνθέσεις του σε πολύ γνωστές ταινίες όπως τα Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Από τις συνεργασίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το έργο του Μυθωδία επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved