Ο Γιώργος Γαλίτης στο gossip-tv: «Έχω δεχτεί άσχημες συμπεριφορές, κυρίως από σκηνοθέτες»
Showbiz

Ο Γιώργος Γαλίτης στο gossip-tv: «Έχω δεχτεί άσχημες συμπεριφορές, κυρίως από σκηνοθέτες»

Ο Γιώργος Γαλίτης είναι από τους ηθοποιούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην υποκριτική και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τον κόσμο, τόσο για το ταλέντο του, όσο και για την τρυφερή του προσωπικότητα.

Μπορεί ο ίδιος να μιλάει σπάνια, ωστόσο, όταν το κάνει σου «ανοίγει» την καρδιά του και σε παρασύρει στον δικό του αισιόδοξο κόσμο. Διαθέτει την ευγένεια, τη σοβαρότητα και τη φινέτσα των ηθοποιών «παλαιάς κοπής», ίσως επειδή εμπνεύστηκε από τη γενιά του αμερικανικού κινηματογράφου.

Φέτος, ο Γιώργος Γαλίτης πρωταγωνιστεί μαζί με τους: Αντώνη Λουδάρο, Σωτήρη Καλυβάτση, Ησαΐα Ματιάμπα, Θανάση Πατριαρχέα, Ντάνιελ Νούρκα, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Ιζαμπέλλα Φούλοπ και Κατερίνα Στικούδη στην παράσταση «Άνδρες με τα όλα τους» σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου στο θέατρο Βέμπο.

Με αφορμή την παράσταση ο ηθοποιός μίλησε στο gossip-tv για τον ρόλο του, το θέατρο, το κίνημα #metoo, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε και τη ''σκοτεινή'' περίοδο που βίωσε.

Άντρες με τα όλα τους… Πείτε μας δύο λόγια για τον ήρωα σας...

Εγώ κάνω τον Αριστείδη, ο οποίος είναι ένας ''βασανισμένος'' ήρωας, όπως και οι υπόλοιποι φυσικά. Η ανεργία ενώνει τους χαρακτήρες, οι οποίοι μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν στριπτίζ για να λύσουν τα προβλήματά τους. Εγώ υποδύομαι έναν τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος απολύεται καθώς πλέον όλα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν με χρειάζονται. Επίσης έχω μια μητέρα σε αρχές Αλτσχάιμερ, οπότε μπαίνω κι εγώ στη διαδικασία, μαζί με άλλους πέντε, να κάνουμε στριπτίζ. Η βάση σε μία κωμωδία είναι το δραματικό στοιχείο και εδώ υπάρχουν πολλά γιατί όλοι οι ήρωες κουβαλούν τα βάσανά τους αλλά γίνεται τόσο λαμπερό και αστείο το έργο. Για μένα αυτός ο ρόλος είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες που έχω παίξει στο θέατρο.

Η παράσταση συνεπώς αναφέρεται στο σήμερα…

Ναι, είναι ένα έργο που έχει γίνει ''σημερινό ελληνικό''. Συγκεκριμένα είναι αμέσως μετά την πανδημία με προβλήματα που κουβαλάμε όλοι μας και το οικονομικό ''Αρμαγεδδών'' που μας περιμένει το χειμώνα, συνεπώς μιλάμε για καταστάσεις που βιώνουμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι.

Σας αγχώνει το ότι θα πρέπει να γδυθείτε επάνω στη σκηνή;

Όχι, δεν με αγχώνει καθόλου διότι γίνεται με έναν τρόπο χαριτωμένο, αστείο και ταυτόχρονα συγκινητικό. Ίσως νεότερος να είχα τέτοια θέματα – για το πώς φαίνομαι- αλλά τώρα πια η έκθεση πάνω στη σκηνή με όποιον τρόπο κι αν είναι, όταν γίνεται προστατευμένα και με συνέπεια, δεν φοβίζει κανέναν. Δεν είναι κάτι χυδαίο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κι εσείς ακόμα περισσότερο ως ηθοποιοί, διανύετε τις πιο δύσκολες μέρες που έχει -ίσως- περάσει το ελληνικό θέατρο. Είστε αισιόδοξος για τη νέα αυτή περίοδο και τη στήριξη που θα δείξει ο κόσμος;

Είμαι αισιόδοξος γιατί ο κόσμος επιστρέφει στα θέατρα, δείχνει ενδιαφέρον. Το θέμα πάντα ήταν το οικονομικό και για αυτό επηρεαζόμαστε. Το θέατρο και η ψυχαγωγία είναι κάτι που θα κοπεί αν δεν έχεις να πληρώσεις, για παράδειγμα, το ρεύμα σου ή τα ψώνια σου. Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον να έρθει στο θέατρο, αν δεν μπορεί να λύσει τα βασικά του προβλήματα.

Την περίοδο της πανδημίας με τα κλειστά θέατρα, σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο;

Όχι, ποτέ στη ζωή μου δεν έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία. Είμαι σε μια ηλικία που δυσκολεύομαι να αλλάξω τη ρότα της ζωής μου, ελπίζω βέβαια να μην συμβεί ποτέ γιατί όταν έρχονται τα πάνω κάτω κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Αυτό που έκανα εγώ στην περίοδο της πανδημίας ήταν να διαβάσω πάρα πολύ, είχα χρόνο να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω πριν λόγω έλλειψης χρόνου και ασχολήθηκα και με γελοιογραφίες. Δεν μπορούσα να περάσω την πανδημία ή κάποια ''σκοτεινή'' περίοδο της ζωής μου χωρίς να δημιουργώ γιατί πρέπει πάντα να κάνω κάτι.

Ποια άλλη σκοτεινή περίοδο περάσατε;

Έχω περάσει μια περίοδο ανεργίας στα 42 μου χρόνια και έπρεπε να κάνω κάτι. Έτσι κατόρθωσα να φτιάξω μια δική μου παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα», η οποία είχε επιτυχία και με ακολουθεί μέχρι και σήμερα και την ακολουθώ κι εγώ. Συμβαδίζουμε 9 χρόνια (γέλια) γιατί από μια δυσκολία βγήκε κάτι φωτεινό.

Αυτό σας έδωσε δύναμη να συνεχίσετε;

Φυσικά. Περνάς μια κρίση αλλά μπορείς να την ξεπεράσεις. Εμένα αυτό μου έδωσε δύναμη ακόμα και στη δουλειά, καθώς με έκανε ανεξάρτητο και να είμαι στο θέατρο πιο δυνατός από ότι ήμουν πριν. Εγώ έκανα αυτή τη προσπάθεια, όμως για κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι εύκολο, με την έννοια ότι σε μια άλλη δουλειά να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν λέω ότι μόνο με μια προσπάθεια μπορεί να συμβεί κάτι, πρέπει να υπάρχει το πρόσφορο έδαφός και η ''στιγμή''.

Η τηλεόραση σας λείπει;

Η τηλεόραση πλέον είναι σαν μια μηχανή του κιμά. Μου λείπει αλλά όπως ήταν παλαιότερα. Όπως το βλέπω τώρα δεν θα μπορούσα να μπω στη διαδικασία να κάνω για παράδειγμα 2-3 επεισόδια την εβδομάδα σε μια κωμωδία, το οποίο απλός μιλάνε. Είναι δύσκολο να γράψεις κωμωδία, σκεφτείτε τους σεναριογράφους που γράφουν 100 σελίδες την εβδομάδα, αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Ξοδεύεσαι, χάνεσαι με όλη αυτή την υπερπροσφορά, με την έννοια του χρόνου.

Με τι προϋποθέσεις θα επιστρέφατε στις τηλεοπτικές μας οθόνες;

Θα επέστρεφα σε κάτι που θα ήταν μια φορά την εβδομάδα, θα ήταν γυρισμένο χωρίς άγχος και θα μπορούσε να επιτρέψει σε μένα και σε όσους δουλεύουν να γίνεται σωστά, με συνέπεια και άνεση. Αυτά χρειάζονται για να μπορέσεις να αποδώσεις, καθώς σε ένα περιβάλλον που είσαι άνετα, είναι πιο εύκολο και ευχάριστο.

Είχατε κάποια τηλεοπτική πρόταση;

Τα τελευταία χρόνια σε όσους με έχουν πάρει τηλέφωνο,έχω πει ότι δεν κάνω guest εμφανίσεις. Κάποια στιγμή είχαμε μπει σε μια διαδικασία με ένα σήριαλ αλλά τελικά δεν έγινε και ήταν και ένα από τα πιο ωραία σενάρια που είχα διαβάσει.

Για ποιο λόγο δεν προχώρησε;

Τυχαίνει και σε πολύ ωραίες δουλειές και συνεργασίες να μην προκύπτουν για τυχαίους λόγους.

Όλα αυτά τα χρόνια της πορείας σας, σας έχουμε συνδυάσει με κωμικούς ρόλους. Τι κοινό έχει ο Γιώργος που βλέπει ο θεατής, με τον Γιώργο της διπλανής πόρτας;

Όταν βρίσκεσαι στη σκηνή μεταμορφώνεσαι. Αυτό που θέλω να συνδυάζω είναι η συνέπεια και προσπαθώ να κουβαλάω ένα ύφος ευγένειας και να με αντιμετωπίζουν με σεβασμό, τον οποίο και προσπαθώ να κερδίσω όλα αυτά τα χρόνια.

Έχω δεχτεί άσχημες συμπεριφορές κυρίως από σκηνοθέτες.
Πολλές φορές με έχουν προσβάλλει αλλά το αντιμετώπισα με τον δικό μου τρόπο.

Εσείς όλα αυτά τα χρόνια της πορείας σας έχετε δεχτεί κάποια άσχημη συμπεριφορά;

Έχω δεχτεί άσχημες συμπεριφορές κυρίως από σκηνοθέτες, όχι με την έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά λεκτική και θέμα συμπεριφοράς. Πολλές φορές δηλαδή με έχουν προσβάλλει αλλά το αντιμετώπισα με τον δικό μου τρόπο και με αξιοπρέπεια. Πολλοί από αυτούς, όταν ξαναβρεθήκαμε μου ζήτησαν συγνώμη ή είχαν διαφορετική αντιμετώπιση απέναντί μου.

Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλές κακοποιητικές συμπεριφορές (όχι μόνο στο θέατρο). Αυτό ως πολίτη σας βάζει σε σκέψεις;

Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δεν ξέρω πώς να το αιτιολογήσω. Δεν το κατανοώ αυτό, πρέπει να γίνει μια μεγάλη έρευνα για να δούμε πού οφείλεται. Πλέον τα μαθαίνουμε πιο εύκολα λόγω διαδικτύου, κάμερας ή βιντεοσκόπησης, παλιά δεν υπήρχαν αυτά αλλά πρέπει να βρεθεί λύση. Με θλίβει όλο αυτό με τους βιασμούς, τις δολοφονίες και ειδικά τώρα με το 12χρονο κοριτσάκι, δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να κάνει τέτοια πράγματα. Ελπίζω η κοινωνία μας να πάρει άμεσες αποφάσεις και να τελειώσει όλο αυτό. Δυστυχώς στο σύνολο δεν πάνε καλά τα πράγματα και σε επίπεδα θεσμών. Επίσης πρέπει να γίνουν και ειδικά μαθήματα στα σχολεία γιατί από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ουσιαστικά πράγματα για τη ζωή και τη συμπεριφορά μας.

Πώς είναι ο Γιώργος Γαλίτης αυτή την περίοδο; Είναι ερωτευμένος;

Δεν θα σου απαντήσω σε αυτό (γέλια).

Δεν μιλάτε πολύ για την προσωπική σας ζωή... Δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία από παπαράτσι. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Είναι απλό, δεν λες πού είσαι και με ποιον είσαι. Οι παπαράτσι σε πετυχαίνουν όταν τους καλείς να έρθουν (γέλια). Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε celebrity, ούτε influencer και δεν μου αρέσει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή. Πρέπει να το πουλήσεις για να έρθει να το αγοράσει κάποιος.

Τι άλλο να περιμένει ο κόσμος από τον Γιώργο Γαλίτη;

Έχω πολλά σχέδια. Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι με το βιβλίο μου με γελοιογραφίες που ετοιμάζεται. Επίσης συνεχίζω και γράφω θεατρικά και θα ανέβει και μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής που έχω γράψει το κείμενο.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved