Νίκος Ψαρράς: «Σοκάρεσαι και με τη σκέψη μόνο ότι αυτά τα αίσχη όντως έγιναν»
Showbiz

Νίκος Ψαρράς: «Σοκάρεσαι και με τη σκέψη μόνο ότι αυτά τα αίσχη όντως έγιναν»

Ο Νίκος Ψαρράς μιλά για τον ρόλο του στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς» που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην ΕΡΤ και βασίζεται στην αληθινή ιστορίας μιας οικογένειας εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Ο ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή του μιλά για τον ρόλο του και γιατί τον έχει συγκινήσει.

Το «Βραχιόλι της φωτιάς» παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Θεσσαλονίκη είχε μία πολυπληθή και ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, που αριθμούσε 60.000 ψυχές. Ήταν, δε, τόσο μεγάλη και σημαίνουσα στην εμπορική ζωή της πόλης που η ημέρα αργίας στην αγορά ήταν το Σάββατο. Το λυπηρό ήταν ότι δεν ασχολήθηκε κανένας με τον αφανισμό αυτών των ανθρώπων. Μόνο 3.000 επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καταρρακωμένοι, σακατεμένοι, με ψυχολογικά προβλήματα, προσπάθησαν να ξαναστήσουν τις ζωές τους. Είναι λοιπόν πολύ όμορφο το ότι η ΕΡΤ αφιερώνει μέρος της φετινής της μυθοπλασίας, σε αυτό το όχι και τόσο γνωστό κομμάτι της Ιστορίας. Η οικογένεια της σειράς ήταν υπαρκτή και από τις τυχερές, καθώς έζησαν αρκετά από τα μέλη της.

Η μεγάλη κόρη, που είχε παντρευτεί χριστιανό, έσωσε την αδελφή της, ενώ και ο μικρός γιος κατάφερε να επιβιώσει και να επιστρέφει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι σοκαριστικό να παρακολουθείς τα δεινά και την πορεία αυτής της οικογένειας. Από τη μεγάλη φωτιά του 1917, όπου έχασαν τα πάντα και κατόρθωσαν να ξαναχτίσουν την περιουσία τους, μέχρι ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο που καταστράφηκαν ολοσχερώς και τη διαδρομή τους αργότερα στο Άουσβιτς. Ο Μωής, ο ήρωας που υποδύομαι, εξήγαγε όλο το εμπόρευμά του -ασχολούνταν με τα υφάσματα- στο Παρίσι, σε έναν εβραίο επιχειρηματία. Στη Γαλλία όμως οι ναζί εισέβαλαν ένα χρόνο νωρίτερα, οπότε πτώχευσαν οι πάντες. Δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε πάρει. Η γερμανική κατοχή τούς βρήκε ήδη εξαντλημένους».

Θα θέλατε να μας συστήσετε τον Μωή;

«Είναι ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, που τα έχει καταφέρει στη ζωή του. Παντρεύτηκε μια πολύ πλούσια γυναίκα και ξεπέρασε τις προσδοκίες του πεθερού του, διότι κατάφερε να γίνει ακόμα πιο επιτυχημένος από εκείνον. Δημιούργησε μια μεγάλη οικογένεια που ζει πλουσιοπάροχα, αλλά έχει ένα χούι: είναι γυναικάς. Αυτό είναι και το μόνο μελανό σημείο στη σχέση με τη γυναίκα του. Το δραματικό είναι ότι τον παρακολουθούμε από την πολύ μεγάλη ακμή του μέχρι τη στιγμή που μπαίνει πια στα λουτρά του Άουσβιτς»

Αυτή θα πρέπει να ήταν η πιο δραματική σκηνή στο σίριαλ

«Αυτή η σκηνή γυρίστηκε προχθές, γι’ αυτό και η φωνή μου, σήμερα που μιλάμε, είναι αλλοιωμένη. Ακόμα και ο ερεθισμός που έχω στα μάτια οφείλεται στην πίεση που υποστήκαμε όλη αυτή την εβδομάδα. Είναι ψυχοφθόρο να αγγίζεις τέτοια θέματα. Προχθές κάναμε το γύρισμα στο βαγόνι που μας μετέφερε στο Άουσβιτς. Ήμαστε εκεί 7-8 ώρες και η εξάντληση ήταν απίστευτη. Αναρωπόμασταν πώς αυτοί οι άνθρωποι άντεξαν 8 ημέρες σε ένα βαγόνι, με ελάχιστο νερό, μέσα στη βρόμα και στις ακαθαρσίες τους, δίπλα στα πτώματα των συντρόφων τους που δεν άντεξαν τις κακουχίες. Μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό».

Είναι αυτός ο πιο συγκινητικός σας ρόλος;

«Η συγκίνηση είναι πολύ, μεγάλη. Το μεγάλο μου γιο τον υποδύεται σε νεαρή ηλικία ό συνάδελφος Γκαλ Ρομπίσα, ο οποίος είναι εβραίος και ο παππούς του ήταν στο Άουσβιτς. Προχθές, όταν του χτύπησαν το νούμερο στο μπράτσο, άρχισε να κλαίει, ενώ ανατρίχιασε μόλις είδε τον εαυτό του με τη ριγωτή πιτζάμα. Όταν είδε να μας χτυπούν μέσα στα λουτρά, δεν μπορούσε να μιλήσει. Σίγουρα είναι από τους πιο συγκινητικούς ρόλους που έχω κάνει. Σοκάρεσαι και με τη σκέψη μόνο ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, ότι αυτά τα αίσχη όντως έγιναν», λέει στο 7 μέρες Tv o ηθοποιός.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved