Σαμαρά: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκινήσαμε πρόβες κυριαρχεί μια ευφρόσυνη τρέλα στο μυαλό μου
Showbiz

Σαμαρά: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκινήσαμε πρόβες κυριαρχεί μια ευφρόσυνη τρέλα στο μυαλό μου

Η Ευγενία Σαμαρά που έχει γίνει ευρέως γνωστή μέσα από τη μικρή οθόνη, μιλάει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Βήμα για τον πρώτο σημαντικό ρόλο της στο θέατρο. Ερμηνεύει την εμβληματική Σελιμέν στον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου.

«Ένα Σάββατο εξηγούσα σε φίλους πόσο συμφιλιωμένη ένιωθα με το γεγονός ότι φέτος δεν θα έκανα θέατρο. Είχα στο μυαλό μου μόνο τα καθημερινά γυρίσματα και αισθανόμουν ικανοποιημένη. Την επομένη, μια Κυριακή, εκεί που δεν το περίμενα, ήρθε τηλεφωνικά η πρόταση από τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα. Δεν μπορούσα να αρνηθώ. Το πλαίσιο ήταν ιδανικό. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκινήσαμε πρόβες κυριαρχεί μια ευφρόσυνη τρέλα στο μυαλό μου, ένα κράμα ενθουσιασμού και αγωνίας.

Το κείμενο είχα να το διαβάσω από τα χρόνια μου στη σχολή. Το θυμόμουν βέβαια, αλλά πήγα κατευθείαν στη βιβλιοθήκη και το ξεφύλλισα με ανανεωμένο ενδιαφέρον. Σε παρασέρνει αυτή η κωμωδία, στην επιφάνειά της είναι συναρπαστικά ανάλαφρη.
Όταν όμως αφήσεις το πρώτο επίπεδο, αναρωτιέσαι τι την καθιστά τόσο ανθεκτική, γιατί ασχολούμαστε τρεισήμισι αιώνες αργότερα με αυτήν; Λοιπόν, η ανθρώπινη ουσία παραμένει ίδια. Όπως και η κοινωνική υποκρισία. Το είναι μας η συμπεριφορά μας, οι σκέψεις μας, τα κίνητρά μας δεν έχουν αλλάξει. Και είναι φοβερό, στα όρια του συγκλονιστικού αυτό που κάνει ο Μολιέρος, σε κάτι φαινομενικά αστείο να κρύβει έντεχνα τόση αλήθεια, απογυμνωμένη, σκληρή, δηκτική» είπε η ηθοποιός στο Βήμα.

Όσο για το αν έχει σκοτεινές πλευρές η Σελιμέν;

«Ασφαλώς. Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της υποκρισίας που επικρατεί γύρω της, μπορεί και να την υπηρετεί καλύτερα από τον καθένα. Στο έργο πάντως ο Αλσέστ και η Σελιμέν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο μισάνθρωπος, που τα λέει έξω από τα δόντια και κατακρίνει τα πάντα και τους πάντες, ερωτεύεται ακριβώς τη γυναίκα που φαίνεται να συμπυκνώνει όσα εκείνος καταδικάζει με μένος.

Η γυναίκα αυτή πάλι κάνει τα ίδια αλλά όχι δημόσια, τα κάνει ιδιωτικά, πίσω από σφαλισμένες πόρτες. Η Σελιμέν είναι ευφυής, δεν είναι καμιά χαζούλα, κατανοεί άψογα πώς λειτουργεί το σύστημα και πώς παίζεται το παιχνίδι. Και εκμεταλλεύεται αυτή τη γνώση προς όφελος της, για το ατομικό της συμφέρον και την επιβίωσή της. Της αρέσει να κατευθύνει και να χειρίζεται τους άλλους, ώσπου κάποια στιγμή ξεμπροστιάζεται και αυτή», λέει στο Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved