Γιάννης Σκαραγκάς: «Μου αρέσει να φωτίζω την πραγματικότητα στις γωνίες της»
Showbiz

Γιάννης Σκαραγκάς: «Μου αρέσει να φωτίζω την πραγματικότητα στις γωνίες της»

Ο Γιάννης Σκαραγκάς εμφανίστηκε στον κόσμο της λογοτεχνίας πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα «Επιφάνεια» και τη σεναριακή διασκευή του για την τηλεόραση.

Έκτοτε όλα πήραν τον δρόμο τους, ενώ οι κόποι του ανταμείβονται με βραβεία και διακρίσεις.

Ο ίδιος μιλάει για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εβδομαδιαίο περιοδικό.

  • Φέτος, παρουσιάζετε στην ΕΡΤ 1 την ψυχολογική σειρά μυστηρίου «Κάνε ότι κοιμάσαι», η οποία λέγεται ότι βασίζεται στο μυθιστόρημά σας «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο». Έχει κάποια βάση;

Δεν βασίστηκε στο βιβλίο. Η σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» είναι μία σύγχρονη ιστορία για την τραυματισμένη Ελλάδα μετά τα χρόνια της οικονομικής και πανδημικής κρίσης. Το μυθιστόρημα «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο» αφηγείται μια νουάρ Αθήνα του 1930, μιας Ελλάδας που και τότε έψαχνε να σωθεί με κάποιο μεγάλο δάνειο στη σκιά του Αμερικανικού Κραχ, με τις πρώτες ταινίες του βωβού κινηματογράφου και μια σκοτεινή συνωμοσία με αφορμή ένα κύκλωμα ανδρικής πορνογραφίας και εκβιασμού.

  • Ποια ήταν η ανάγκη σας να αφηγηθείτε στο κοινό μία σειρά που αντικατοπτρίζει το σήμερα;

Μου αρέσει να φωτίζω την πραγματικότητα στις γωνίες της, για να δίνω στη ζωή μας την αξία που της πρέπει και που συχνά περνάει αδιάφορη. Δεν μου αρέσει το σοκ για το σοκ. Πιστεύω, όμως, ότι η απώλεια και ο πόνος μάς μεταμορφώνουν πολλές φορές σε κάτι καλύτερο.

  • Υπάρχουν μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο κοινό; Αν ναι, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, θεωρείτε ότι έχετε πετύχει τον στόχο σας;

Στην εμπειρία του φόβου είμαστε ένα, όπως και στην πιθανότητα να διευκολύνουμε με την απάθειά μας το κακό. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχει τόση απήχηση η ιστορία αλλά και η ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων. Ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο μας.

  • Περιμένατε ότι η δημόσια τηλεόραση θα ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη πρόταση και θα σας δώσει την απαιτούμενη ελευθερία λόγου και έκφρασης;

Η πρώτη μου σειρά «Επιφάνεια» ήταν πριν από είκοσι χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση. Παρακολουθώντας την εξέλιξη του τηλεοπτικού τοπίου, όσα χρόνια δούλεψα, θα έλεγα ότι έχω συναισθηματικά και ηθικά μια αδυναμία στην ΕΡΤ. Μόνο η δημόσια τηλεόραση με το εξαιρετικό Ertflix θα τολμούσε να πειραματιστεί τόσο έντονα με ένα σενάριο που δοκιμάζει τα όρια και τους κανόνες της παραδοσιακής τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Η ΕΡΤ, φέτος, είναι ασύλληπτα ανταγωνιστική ως προς την ιδιωτική τηλεόραση, επενδύοντας στην ποιοτική μυθοπλασία και την επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι πολύ περήφανος που αυτό το σενάριο δεν το έδωσα σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι.

Παρακολουθείτε, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σχόλια που γίνονται για τη σειρά;

Χαίρομαι με τα σχόλια που μου μεταφέρουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω απομακρυνθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, είπε ο Γιάννης Σκαραγκάς στο my tv.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved