Αλέξια: «Η μουσική μού έδωσε το κίνητρο να συνεχίσω να υπάρχω σε δύσκολες ημέρες»
Showbiz

Αλέξια: «Η μουσική μού έδωσε το κίνητρο να συνεχίσω να υπάρχω σε δύσκολες ημέρες»

Όταν ένας καλλιτέχνης έχει πορεία σαράντα ετών και έχει κυκλοφορήσει 45 δίσκους, ενδεχομένως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την Αλέξια, την τραγουδίστρια, συνθέτρια και στιχουργό, η οποία έχει ασχοληθεί με πολλά μουσικά είδη: τζαζ, non, γκόσπελ, φολκ και αβανγκάρντ μουσική για ταινίες με κλασικές ορχήστρες, τζαζ κουαρτέτα, ένα πιάνο, μόνο φωνή.

Η τραγουδίστρια έδωσε συνέντευξη και αναφέρθηκε στην μουσική, στην αντιμετώπιση των γυναικών αλλά για την πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο.

Έχετε καταπιαστεί με τόσο πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Ποιο είναι τελικά εκείνο που σας μαγεύει περισσότερο;

Είμαι καλλιτέχνης, άρα δεν χωράει τις ανάγκες της έκφρασής μου ένα μόνο είδος μουσικής, πέρα από αυτό, είναι τόσες οι επιρροές που πληροφορούν την έκφρασή μου, ακόμα και το μέρος γεωγραφικά στο οποίο γεννήθηκα, πολυπολιτισμικά τόσο πλούσιο, με ήχους και μουσικές από πολιτισμούς γειτονικούς. Μέσα στο DNA μου η εξερεύνηση, η αναζήτηση. Ο αυτοσχεδιασμός, η πειραματική μουσική, η τζαζ, η World Music, αλλά και μελωδικά τραγούδια.

Στη διαδρομή σας έχετε διακρίνει κάποια διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες; Ή και σε εσάς προσωπικά;

Αυτό χρήζει συζήτησης και ανάλυσης που χρειάζεται χρόνο. Αυτό που μπορώ να αναφέρω περιληπτικά είναι ότι επιλέγω να τραγουδώ με σκοπό να αναδείξω και να υποστηρίξω το έργο γυναικών συνθετών ειδικά στην τζαζ, όπως της Billie Holiday, της Nina Simone, της Abbey Lincoln και πολλών άλλων, μαζί με το δικό μου συνθετικό έργο. Οι γυναίκες αυτές έχουν υπάρξει πρωτοπόρες στη μουσική, ακτιβίστριες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χρόνια δύσκολα και επικίνδυνα, με τραγούδια όπως το “Strange Fruit”, το “Four Women” κ.λπ.».

Σαράντα χρόνια και 45 δίσκοι δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Τι είναι αυτό που σας δίνει κίνητρο για να συνεχίσετε;

Η μουσική η ίδια. Η μουσική μού έδωσε το κίνητρο και τη δύναμη να συνεχίσω να υπάρχω σε δύσκολες ημέρες και καιρούς. Θεωρώ υποχρέωσή μου να εξερευνώ και να γνωρίζω ό,τι είναι μουσική και να το μοιράζομαι με όλους. Είμαι μουσικός. Η ζωή και η έμπνευση, επίσης το γεγονός ότι δεν ανήκω στο σύστημα της μουσικής βιομηχανίας. Είμαι ελεύθερη να υλοποιώ και να εκφράζω ό,τι κατά καιρούς έχω την ανάγκη να εκφράσω, επιλέγοντας τα είδη, τους συνεργάτες, το περιεχόμενο, τους τρόπους, τα μουσικά όργανα, τους χώρους ηχογράφησης. Πέρυσι έκανα μία περιοδεία αυτοσχεδιασμών σε ιερά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε σε έναν σύγχρονο χώρο που χτίστηκε με βάση τις αρχές της Ιερής Γεωμετρίας

Τι σημαίνει τραγούδι, μουσική;

Η μουσική για μένα είναι κάτι το ιερό, το βαθύ, είναι η ουσία, η σύνδεσή μας με τον εαυτό μας, με το θείο, με ό,τι είναι καλό, με τη συμπαντική αγάπη. Θεραπεύει, καθοδηγεί, ενώνει. Οι θεμελιώδεις αρχές της μουσικής, η αρμονία, ο ρυθμός, η μελωδία, έχουν απόλυτη σχέση με την πορεία της ζωής μας. Γι’ αυτό και επιλέγω πολύ προσεκτικά τι εκφράζω μέσα από τη μουσική, διότι είναι σαν την προσευχή, ό,τι συζητούμε το φέρνουμε.

Πηγή:Το Βημα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved