Θλίψη - Πέθανε η μεγάλη πρωταγωνίστρια Ελεάνα Απέργη
Showbiz

Θλίψη - Πέθανε η μεγάλη πρωταγωνίστρια Ελεάνα Απέργη

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η μεγάλη πρωταγωνίστρια Ελεάνα Απέργη

Ποια ήταν η Ελεάνα Απέργη

Η Ελεάνα Απέργη αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Κωστή Μιχαηλίδη» το 1955.

Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση έκανε το καλοκαίρι του 1955 στο θέατρο - σινεμά «Διονύσια» της Καλλιθέας στην Νέα Ελευθέρα Σκηνή του Διονύση Παγουλάτου, στο έργο Η απαγωγή της Σμαράγδως του Μιχάλη Κουνελάκη.

Ακολούθησαν τα έργα Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς του Φρανκ Στέητον, Το φιόρο του Λεβάντε του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Ο έμπορος της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Βαθιές είναι οι ρίζες των Αρνό ντ' Υσσώ και Τζέιμς Γκάου κ.ά.

Το 1955-1956 έπαιξε σε έντεκα έργα με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και σε περιοδεία το έργο Ιερή φλόγα του Σόμερσετ Μομ, το Έντα Γκάμπλερ του Χένρικ Ίψεν, το έργο Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα του Τζέιμς Μπάρι και Το πρώτο ψέμα του Γεωργίου Ρούσσου.

Το 1956-1957 έπαιξε στο Θέατρο «Γκλόρια» στην Πλατεία Αμερικής, αλλά και σε περιοδεία με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη με την Άννα Κυριακού στα έργα: Πικ-νικ του Γουίλιαμ Ινγκ, Κληρονομιά με φούντες του Κώστα Αναγνωσταρά και Το κουρέλι του Μάριο Νικοντέμι.

Το Καλοκαίρι του 1957 έκανε θίασο με τον Διονύση Παγουλάτο στο θέατρο «Ραντάρ» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και επανέλαβαν τα έργα: Βαθιές είναι οι ρίζες, Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς και Απαγωγή της Σμαράγδως.

Το 1957-1958 περιόδευσε με τον θίασο Νίκου Χατζίσκου με τα έργα Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου και Ο Μιμίκος και η Μαίρη του Δημήτρη Γιαννουκάκη, αλλά και με τον θιασο Βίλμας Κύρου στο έργο του Γεωργίου Ρούσσου Ο πραματευτής.

Το καλοκαίρι του 1958 στο θέατρο του Εθνικού Κήπου, στη «Νέα σκηνή» του Κωστή Λειβαδέα, έπαιξε στο έργο Ανθισμένη μυγδαλιά του Δημήτρη Γιαννουκάκη. Το 1958-1959 έπαιξε στο Θέατρο Μαρίκα Κοτοπούλη μαζί με τον θίασο Μαίρης Αρώνη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στα έργα Η χρυσή αράχνη του Στέφανου Φωτιάδη και Η κυρία του κυρίου των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη.

Το καλοκαίρι του 1959 έπαιξε στο θέατρο «Αργυρόπουλου» στο έργο του Νίκου Φώσκολου Ο θάνατος θα ξανάρθει μαζί με τον θίασο του Λιάκου Χριστογιανόπουλου και την Ελένη Χατζηαργύρη

Από το 1973 έως το 1987 η Ελεάνα Απέργη ανήκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος όπου έπαιξε σε 25 έργα:

Μπρένταν Μπίαν Ένας όμηρος, Χένρικ Ίψεν Το σπίτι της κούκλας, Σοφοκλή Ηλέκτρα, Γρηγορίου Ξενόπουλου Ο Ποπολάρος, Άουγκουστ Στρίντμπεργκ Δεσποινίς Τζούλια, Ευριπίδη Μήδεια, Γεωργίου Σουρή Τα ίδια και τα ίδια, Γεβγένι Σβαρτς Η βασίλισσα του χιονιού, Γιώργου Μανιώτη Τα παθήματα, Πλαύτου Η τσουκάλα με το χρυσάφι, Ζαν Ζενέ Οι δούλες, Σενέκα Μήδεια, Σπύρου Μελά Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, Άρθουρ Μίλερ Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Διονύση Παγουλάτου Ο αφορεσμένος, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Άμλετ, Μιχαήλ Χουρμούζη Ο υπάλληλος, Παντελή Χορν Το φιντανάκι, Αισχύλου Ικέτιδες, Μανόλη Κορρέ Οίκος ευγηρίας, Αντόν Τσέχωφ Ο γλάρος, Κωστούλας Μητροπούλου Ένας ρόλος για κλόουν, Ευριπίδη Ικέτιδες, Ιάκωβου Καμπανέλλη Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού, Γρηγορίου Ξενόπουλου Στέλλα Βιολάντη.

Στα δώδεκα χρόνια που υπηρέτησε το ΚΘΒΕ η Ελεάνα Απέργη δίδαξε και θέατρο στη Σχολή του, καθώς και στην ανωτέρα δραματική σχολή Τέχνης- θέατρο «Παράγκα».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved