Ράνια Σχίζα: «Είμαι αναστατωμένη με όσα συμβαίνουν γύρω μας»
Showbiz

Ράνια Σχίζα: «Είμαι αναστατωμένη με όσα συμβαίνουν γύρω μας»

Η Ράνια Σχίζα ανήκει στην κατηγορία των ηθοποιών που αρέσκονται να αναμετριούνται με τα δύσκολα.

Η ηθοποιός, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και με αφορμή τον μονόλογο «Η μάνα αυτουνού... Έλλη Ζάχου Ταχτσή», που ανεβαίνει στον πολυχώρο Vault, εξομολογείται τη μεγαλύτερη ρωγμή της ηρωίδας που ενσαρκώνει, καθώς και τα σκοτάδια στα οποία την οδηγεί. Ακόμη, παίρνει θέση για όσα συμβαίνουν στον κλάδο των καλλιτεχνών...

  • Πώς είναι αυτή η περίοδος για εσάς;

Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζω τον μονόλογο «Η μάνα αυτουνού...Έλλη Ζάχου Ταχτσή», που δεν είναι απλά μια δημιουργική στιγμή, αλλά μεγάλης κατάθεσης, ανταλλαγής και ουσιαστικής επικοινωνίας τόσο με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι όσο και μ’ αυτούς που έρχονται για να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση.

Από την άλλη, είμαι αναστατωμένη με όσα συμβαίνουν γύρω μας: από τους σεισμούς και τους καταποντισμούς, την αναλγησία των ανθρώπων που φτιάχνουν σπιρτόκουτα για να εξοικονομήσουν χρήματα και χάνονται ζωές, μέχρι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον κλάδο μου. Οι καλλιτέχνες μείναμε ενεοί μπροστά στο ακατανόητο και άδικο προεδρικό διάταγμα, το οποίο ακυρώνει τις σπουδές μας και εξισώνει τα πτυχία μας με τα απολυτήρια λυκείου.

  • Γιατί «χτυπιέται» τόσο πολύ ο κλάδος των καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν όλο αυτό που συμβαίνει. Πρώτον, πιθανά συμφέροντα. Δεύτερον, η τέχνη ενεργοποιεί τον άνθρωπο, το μυαλό και το συναίσθημα. Τον κάνει σκεπτόμενο και δεν μπορούν να τον χειραγωγήσουν τόσο εύκολα. Όλη αυτή η ελευθερία, λοιπόν, δεν αρέσει. Ενοχλεί πολύ.

Ακόμη, ό,τι δεν γνωρίζεις, δεν πιστεύεις και δεν έχεις τη συναισθηματική ευφυΐα να το αντιληφθείς, το απαξιώνεις. Μόνο που, πέρα από την απαξίωση, υπάρχει και κάτι πολύ απτό. Τι μισθό θα διεκδικήσεις ως ανειδίκευτος εργάτης; Τι συλλογικές συμβάσεις θα υπογράψεις; Ποια μεταπτυχιακό για τους νέους ανθρώπους; Δεν υπάρχει καμία λογική... Και μέσα σ’ όλα αυτά, τα ελληνικά μίντια -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- δεν κάνουν καμία αναφορά.

  • Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, μετανιώνετε που γίνατε ηθοποιός;

Σε καμία περίπτωση. Το θέμα δεν είναι να μετανιώνεις και να αποθαρρύνεις όσους κάνουν αυτό που θέλουν, αλλά να βρίσκεις τρόπο να αλλάξεις αυτό το καθεστώς. Οι άνθρωποι της τέχνης είμαστε εργάτες, αλλά ειδικευμένοι. Η τέχνη είναι δουλειά και έρωτας μαζί.

  • «Η μάνα αυτουνού... Έλλη Ζάχου Ταχτσή», που ανεβαίνει στον πολυχώρο Vault, είναι μια σημαντική παράσταση. Ποια στοιχεία σάς άγγιξαν στην ψυχή και είπατε το «ναι»;

Κατ’ αρχάς, ο Κώστας Ταχτσής είναι μια σπουδαία, ιδιαίτερη και δυνατή προσωπικότητα. Ένα ελεύθερο πνεύμα, και μην ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο πέθανε και όλο αυτό που διεκδίκησε για την εποχή του. Όταν, λοιπόν, μου έγινε η πρόταση από τον Δημήτρη Καρατζιά και άκουσα ότι πρόκειται για μονόλογο, βασισμένο στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, ιντριγκαρίστηκα πολύ. Στη συνέχεια, διάβασα το κείμενο, με τάραξε και ένιωσα ότι υπάρχει πολύ ψωμί. Με ταξίδεψε σε δικά μου βιώματα: στη γιαγιά μου και σε εκείνες τις αχάιδευτες και δύσκολες εποχές, είπε η Ράνια Σχίζα στο my tv.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved