Η Ματθίλδη Μαγγίρα στο gossip-tv: «Στο άμεσο μέλλον θέλω να μπορώ να διακτινίζομαι»
Showbiz

Η Ματθίλδη Μαγγίρα στο gossip-tv: «Στο άμεσο μέλλον θέλω να μπορώ να διακτινίζομαι»

Η Ματθίλδη Μαγγίρα κάθε Δευτέρα και Τρίτη μας υποδέχεται μαζί με τον Γιώργο Κοψιδά στη θεατρική παράσταση «Κίνηση Ματ» που ανεβαίνει στο θέατρο Αθηνών. Εκεί υποδύεται μία αντιεξουσιάστρια με δυναμικό και αντιδραστικό χαρακτήρα που βρίσκει τον... δάσκαλό της στο πρόσωπο του συμπρωταγωνιστή της. 

Είναι αλήθεια αντιδραστική στην πραγματική της ζωή η Ματθίλδη Μαγγίρα και πόσο κοντά είναι με τον ρόλο της σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της; Η αγαπημένη ηθοποιός, λίγες μόλις μέρες μετά την πρεμιέρα της, μιλάει στο gossip-tv για όλα εκείνα που μπορεί να τη φέρουν στα όριά της. Γλυκαίνει όταν στο μυαλό της έρχεται η κόρη της Λήδα που δηλώνει πως είναι η καλύτερή της φίλη. Παραδέχεται πως ο έρωτας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή της, όμως είναι του δόγματος «τα εν οίκω μη εν δήμω» και έτσι δεν αποκαλύπτει τίποτα για τα προσωπικά της. Θυμώνει με την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και τα «κλεμμένα όνειρα» των νέων, όπως λέει.

Kinisi-Mat-3-(1).jpg

Θέλει να μοιράζεται όσα ζει και γι' αυτό μιλάει για τις δύο επιθανάτιες εμπειρίες που όπως λέει βίωσε, δεν φοβάται να κάνει αλλαγές και θέλει πάντα να νιώθει ότι αποδίδει δικαιοσύνη σε έναν ομολογουμένως άδικο κόσμο. Κυρίες και κύριοι, η Ματθίλδη Μαγγίρα...

Πείτε μας δύο λόγια για την παράσταση «Κίνηση Ματ» που ανεβαίνει στο θέατρο Αθηνών…

Η κίνηση Ματ είναι μια υπέροχη κωμωδία του Μιχαήλ Άνθη, ο οποίος σκηνοθέτησε κιόλας, με δύο χαρακτήρες, έναν άνδρα των Ματ (Γιώργος Κοψιδάς) και μια γυναίκα (ο ρόλος μου) που δρα ως αντιεξουσιάστρια επαγγελματίας διαδηλώτρια. Σε μέρα διαδήλωσης μετά τα δακρυγόνα που έχουν πέσει, τρέχει η ηρωΐδα μας σε μια ταράτσα πολυκατοικίας, εκεί κοντά στο Σύνταγμα, για να προφυλλαχτεί. Μετά από λίγο έρχεται κι ο Ματατζής για δικούς του λόγους στην ίδια ταράτσα. Έτσι ξεκινάει το έργο, Βλέπουμε για 90' τη συνύπαρξη αυτών των δύο αντίθετων στοιχείων. Τα υπόλοιπα στη σκηνή.

Ποια μηνύματα θέλετε να στείλετε μέσα από τον ρόλο σας και την παράσταση γενικότερα;

Τα μηνύματα είναι πολλά, πολιτικά, κοινωνικά, ανθρώπινα και πώς μπορούν να συνυπάρξουν μέσα από αντιθέσεις και συγκρούσεις τα δύο άκρα. Πού βρίσκεται η ισορροπία; Κανένας από τους δύο, για μένα, δεν είναι απόλυτα σωστός, ή απόλυτα λάθος.

Είμαι άνθρωπος που θέλει να επικρατήσει το δίκαιο, οπότε σε μια άδικη κοινωνία μπορεί να φαίνομαι αντισυμβατική, πάντα αναζητώ την αλήθεια κι όποιοι αντέξουν

Στην παράσταση Κίνηση Ματ, υποδύεστε μία αναρχική που έρχεται αντιμέτωπη με ό,τι σιχαίνεται, έναν «μπάτσο». Είναι κόντρα ρόλος γιατί μάλλον για ρόλο… ταμάμ μοιάζει σε ό,τι αφορά την ιδιοσυγκρασία σας…

Η ηρωΐδα μου ισχυρίζεται στο έργο ότι διαφωνεί με τους αναρχικούς, είναι αντιεξουσιάστρια, είναι αντιδραστική με τάση συμβιβασμού, ένας χαρακτήρας δυναμικός που καταφέρνει να διασώζει τον εαυτό της, προκειμένου να κάνει αυτό που θέλει, ακόμη κι αν αυτό είναι κόντρα στα πιστεύω της. Τώρα προσωπικά, διαφωνώ με τη δράση της, γιατί δεν πιστεύω σε αυτόν τον τρόπο αντίδρασης, ούτε στο φανατισμό. Δεν πηγαίνω σε διαδηλώσεις γιατί πλέον δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Όταν τα τελευταία χρόνια όλες οι διαδηλώσεις διαλύονται με δακρυγόνα γιατί οι «γνωστοί άγνωστοι» πετούν πέτρες στα Ματ για να τους αναγκάσουν να πετάξουν χημικά, εμένα κάτι μου λέει ότι αυτό μπορεί να είναι προσχεδιασμένο. Οπότε θεωρώ οτι πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο αντίδρασης. Έχω το δυναμικό χαρακτήρα της αλλά διαφωνώ με τη δράση της. Οπότε δεν είμαι και τόσο κοντά της κατά βάση. Η επιλογή μας διαφέρει κι αν δεν είμαστε οι επιλογές και οι πράξεις μας, τότε τι είμαστε;

Kinisi-Mat-5.jpg

Είστε αντισυμβατική ή δίνετε μόνο την εντύπωση αλλά στην πραγματικότητα είστε πολύ «γήινη»;

Είμαι άνθρωπος που θέλει να επικρατήσει το δίκαιο, οπότε σε μια άδικη κοινωνία μπορεί να φαίνομαι αντισυμβατική, πάντα αναζητώ την αλήθεια κι όποιοι αντέξουν. Αν αυτά τα στοιχεία είναι γήινα τότε είμαι γήινη, αν όχι, τότε είμαι εξωγήινη.

Πώς είναι η συνύπαρξή σας με τον Γιώργο Κοψιδά επί σκηνής; Μοιάζετε σαν να έχετε «δέσει» πολύ…

Θεωρώ ότι έχουμε δέσει με το Γιώργο, παρ´ολη την υψομετρική μας διαφορά και τους αντίθετους χαρακτήρες που υποδυόμαστε, είμαστε άνθρωποι που δεν απέχουμε πολύ, ιδεολογικά.

Δηλώσατε πρόσφατα πως είχατε επιθανάτια εμπειρία. Πώς συνέβη αυτό και πώς νιώσατε;

Έχω δύο επιθανάτιες εμπειρίες, οι οποίες μού έδειξαν ότι την ώρα που κάποιος παίρνει την απόφαση ότι φεύγει επέρχεται μια ηρεμία, μια γαλήνη, μια αίσθηση οικεία ότι τώρα γυρνάω στο σπίτι μου. Αυτή τη δήλωση την έκανα για να μοιραστώ μέσω των εμπειριών μου αυτή τη γαλήνη που βιώνει κάποιος τη συγκεκριμένη στιγμή για να ξεφοβηθούμε από την ιδέα του αγνώστου θανάτου, γιατί στην πραγματικότητα κανείς μας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά. Τα γεγονότα δεν θα τα περιγράψω γιατί θα εξαντλήσω τη συνέντευξη σε αυτά. Η ουσία έχει σημασία και αυτήν σας παραθέτω.

Έχω δύο επιθανάτιες εμπειρίες, οι οποίες μού έδειξαν ότι την ώρα που κάποιος παίρνει την απόφαση ότι φεύγει επέρχεται μια ηρεμία, μια γαλήνη, μια αίσθηση οικεία ότι τώρα γυρνάω στο σπίτι μου

Συνεχίζετε να αναζητείτε εναλλακτικούς τρόπους για την ψυχική σας ισορροπία;

Έχω βρει την ψυχική μου ισορροπία οπότε δεν αναζητώ πλέον τρόπους. Έχω βρει τους τρόπους μου και τους ακολουθώ ευλαβικά στην καθημερινότητά μου.

Πέρα από επιτυχημένη ηθοποιός και πολύ δημιουργική καλλιτέχνις γενικότερα, είστε και μαμά. Τι μαμά όμως είστε; Τρυφερή, αυστηρή, φίλη; Τι;

Τι μαμά είμαι το λέει το αποτέλεσμά μου. Η κόρη μου. Τα λόγια είναι περριτά όπως λέει και το άσμα, για μένα μιλούν οι πράξεις. Όμως, μπορώ να σας δώσω έναν «ορισμό» αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Ποια είναι καλή μητέρα και ποια κακή; Και οι δύο κάνουν λάθη, η κακή μητέρα δεν θα το παραδεχτεί ποτέ και δεν θα ζητήσει συγγνώμη από το παιδί της, ενώ η καλή θα το δει και θα ζητήσει συγγνώμη από το παιδί της. Ευτυχώς πάντα ζητούσα και ζητώ και θα ζητώ. Πάντως, τώρα που η κόρη μου ενηλικιώθηκε είναι η καλύτερή μου φίλη και εύχομαι να ισχύει το ίδιο και για την κόρη μου.

mathildi-maggira.jpg

Ποια είναι η σχέση σας με την κόρη σας που όπως αποκαλύψατε πλέον έχει εγκασταθεί στην Ελλάδα κάνοντας τα πρώτα σταθερά βήματά της σε αυτό που της αρέσει να κάνει;

Όπως προανέφερα, είναι η καλύτερη μου φίλη. Είμαι η μαμά της κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ. Θα τη στηρίζω πάντα, αλλά το πιο δύσκολο απ' όλα, είναι να μπορούμε να στηρίζουμε συναισθηματικά, τους ανθρώπους μας και θεωρώ ότι το κάνω. Κάνοντάς το, το μαθαίνεις και στο παιδί σου, που όταν το χρειαστείς σε κάποια αδύναμη στιγμή σου, ήδη το έχει μάθει απο σένα και σε στηρίζει εκείνο.

Ανησυχείτε για εκείνη;

Ανησυχώ για όλα τα παιδιά της γενιάς της, γιατί θεωρώ οτι τους κλέψαν τα όνειρα με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα 14 μνημονιακά χρόνια, στη χώρα μας, κι αναγκάζονται να ξενιτεύονται για μια καλύτερη ζωή που κατάντησε, ακόμη και έξω, να γίνει ο λόγος ύπαρξής μας. Έχουμε φτάσει στο λυπηρό σημείο να ζούμε για να δουλεύουμε κι όχι να δουλεύουμε για να ζούμε. Άρα δεν ζούμε. Αυτό κυριαρχεί στη νέα γενιά. γι' αυτό μιλάω για κλεμμένα όνειρα. Τι όνειρα να θρέψει ένας νέος όταν δεν βλέπει φως πουθενά; Οφείλουμε η γενιά μου, να παλέψει για τα όνειρά τους γιατί έχουμε απόλυτα την ευθύνη για αυτήν την κατάντια.

Έχουμε φτάσει στο λυπηρό σημείο να ζούμε για να δουλεύουμε κι όχι να δουλεύουμε για να ζούμε. Άρα δεν ζούμε. Αυτό κυριαρχεί στη νέα γενιά. γι' αυτό μιλάω για κλεμμένα όνειρα.

Η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη υπήρξε γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Πώς τη βιώσατε εσείς;

Τι να πω για τα συναισθήματά μου σε μία τέτοια τραγωδία; Φυσικά θρήνησα με τους υπόλοιπους Έλληνες για όλες τις ψυχές που χάθηκαν, θύμωσα για άλλη μια φορά με το ανύπαρκτο κράτος μας, που χρόνια τώρα το βλέπω, ειδικά για τα νέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον άδικο και φρικτό τρόπο, συμπονώ τους γονείς τους και τους συγγενείς των εκλιπόντων, ο πόνος τους είναι τεράστιος που ακολουθείται από ένα ΓΙΑΤΙ. Τι να πεις σ' αυτούς τους ανθρώπους όσο κι αν συμπονάς; Μόνο εκείνοι γνωρίζουν το μέγεθος του πόνου μιας τέτοιας απώλειας. Αναρωτιέμαι ως πότε θα επιτρέπουμε να ορίζουν τις ζωές μας άνθρωποι ανεύθυνοι που πήραν θέσεις εξουσίας και αποφάσεων από τις δικές μας ψήφους; Εμείς τους πληρώνουμε, εμείς τους επιλέγουμε, να διαχειριστούν την εταιρεία «κράτος» κι αφού δεν είναι καλοί διαχειριστές, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τους τιμωρήσουν. Όλοι έχουμε ευθύνη, με την ανοχή μας στα κακώς κείμενα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε, ο καθένας ξεχωριστά, ατομικά και μετά συλλογικά, τις ευθύνες μας και να πάψουμε να επιτρέπουμε τέτοια ανεπανόρθωτα λάθη κακών διαχειριστών.

maggira-kori.jpg

Με την κόρη της Λήδα

Έχετε δηλώσει πως είστε χορτάτη πλέον και νιώθετε ότι τα έχετε ζήσει όλα. Υπάρχει κάτι που ποθείτε για το μέλλον; Κάτι ανεκπλήρωτο που θέλετε να δείτε να εκπληρώνεται στο άμεσο μέλλον…

Στο άμεσο μέλλον θέλω να μπορώ να διακτινίζομαι. Φυσικά, συνεχίζω να κάνω όνειρα, τίποτα δεν είναι ικανό να με σταματήσει και το πλέον σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθούν, όπως και τα προηγούμενα όνειρά μου τα έζησα, οπότε γνωρίζω τον μηχανισμό και ξέρω ότι δουλεύει. Όλα αυτά τα μοιράζομαι, κυρίως για τα νέα παιδιά για να πάρουν το μήνυμα και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τους κλέβει τα όνειρα.

Απέχετε συνειδητά από την τηλεόραση ή δεν έχετε προτάσεις τέτοιες που θα σας πείσουν να επιστρέψετε;

Είμαι αμιγώς θεατρική ηθοποιός, που σημαίνει οτι ο κύριος χώρος μου είναι το θέατρο, η τηλεόραση είναι ένα άλλο μέσο επικοινωνίας. Όταν κάνω τηλεόραση, σαν ηθοποιός θέλω να ερωτευτώ τον ρόλο μου, σαν παρουσιάστρια θέλω να συμφωνώ με το αποτέλεσμα, να μου αρέσει η ιδέα μιας εκπομπής, δεν θέλω να κάνω τηλεόραση για την τηλεόραση, γιατί θέλω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την επιλογή μου, παίρνοντας μια ευθύνη. Δέχτηκα κάποιες προτάσεις που δεν πληρούσαν τα παραπάνω. Αν έρθει μια πρόταση που θα την εκτιμήσω βάσει των προαναφερθέτων μου, πολύ ευχαρίστως να την αναλάβω.

Υπάρχει κάποιο τηλεοπτικό project τη φετινή σεζόν που θα θέλατε να είστε «κομμάτι» του;

Υπάρχουν αρκετά που θα μπορούσα να είμαι κομμάτι του, αλλά για μένα έχει σημασία να το θέλω με «Θ» κεφαλαίο. Αυτό δεν το είδα κάπου φέτος.

Έχετε αποδείξει τις μοναδικές ικανότητές σας και στην παρουσίαση. Αν σας γινόταν μία τέτοια πρόταση θα τη συζητούσατε ή είναι κάτι που δεν σας ενδιαφέρει καθόλου;

Με ενδιαφέρει βάσει των παραπάνω. Έχω και δικές μου προτάσεις να παραθέσω, αν δω ανθρώπους που θέλουν συνεργασία, γιατί όχι, αλλά συνεργασία και συνδημιουργία, όχι να εκτελώ εντολές. Θέλω όταν αναλαμβάνω κάτι να συνδημιουργώ κι αν αυτό μόνο του, είναι πενήντα, με τη δική μου συμβολή να γίνεται εκατό. Αυτό με γεμίζει και είναι ο γνώμονάς μου.

MATTHILDI-MAGGIRA-(2).jpg

Είστε από τις γυναίκες που δεν φοβούνται τις έντονες αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση. Είναι εσωτερική σας ανάγκη να κάνετε αυτές τις αλλαγές;

Αγαπώ τις αλλαγές προς το καλύτερο κι όχι προς το χειρότερο. Η εσωτερική αλλαγή για μένα είναι ό,τι σημαντικότερο, οι εξωτερικές υλιστικές αλλαγές δεν είναι κάτι βαθύ. Ο καθένας μπορεί να τις κάνει, αν θέλει. Τα μαλλιά είναι τρίχες, τα χαρακτηριστικά μας μπορούμε να τα αλλάξουμε με μια πλαστική επέμβαση, όμως το μέσα μας, θέλει σοβαρή δουλειά και μπράβο σε όποιον το θέλει και το δουλεύει, τα άλλα όλα είναι εξωτερικά, εύκολα και ανούσια. Αν λάμπεις μέσα σου, θα λάμπεις και έξω σου κι ας μην έβαλες χείλη, ή έφτιαξες τη μύτη σου ή τέλος πάντων ό,τι άλλο εξωτερικό χαρακτηριστικό θέλησες να αλλάξεις ή να βελτιώσεις. Τι να το κάνω να είσαι κούκλα εξωτερικά και «πανούκλα» εσωτερικά;

Τα μαλλιά είναι τρίχες, τα χαρακτηριστικά μας μπορούμε να τα αλλάξουμε με μια πλαστική επέμβαση, όμως το μέσα μας, θέλει σοβαρή δουλειά και μπράβο σε όποιον το θέλει και το δουλεύει, τα άλλα όλα είναι εξωτερικά, εύκολα και ανούσια

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

Έναν από τους μεγαλύτερους. Έχω ξαναπεί οτι είναι ο δυνατότερος καθρέπτης μας για την προσωπική μας εξέλιξη, κι όπου υπάρχει εξέλιξη, είμαι μέσα.

Είστε από τις επώνυμες που δεν έχουν απασχολήσει τα media με την προσωπική σας ζωή παρά μόνο με τον γάμο και το διαζύγιό σας. Όταν θέλει μπορεί κάποιος ευρέως γνωστός να κρατήσει κρυφή την προσωπική του ζωή τελικά;

Ναι, όταν θέλει κάποιος μπορεί να κρατήσει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για μένα, μιλάει η ίδια η λέξη, προσωπική ζωή που είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός μας. Αν γνωστοποιηθεί, παύει πλέον να είναι προσωπική. Το θεωρώ οξύμωρο λοιπόν.

MATTHILDI-MAGGIRA-(3).jpg

Τι δεν γνωρίζουμε για εσάς που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Είμαι απ' τους ανθρώπους που μοιράζομαι εμπειρίες μου. Δεν έχω κάτι που θέλω να μοιραστώ και δεν το έκανα. Αν προκύψει μια καινούργια επωφελής γνώση, κι αυτήν θα τη μοιραστώ. Τώρα τις λεπτομέρειες θα τις μοιραστώ όταν ολοκληρώσω τη συγγραφή του βιβλίου μου. Τότε θα έχουμε περισσότερα να σχολιάσουμε.

Ο έρωτας παίζει στη ζωή μου έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Έχω ξαναπεί ότι είναι ο δυνατότερος καθρέπτης μας για την προσωπική μας εξέλιξη, κι όπου υπάρχει εξέλιξη, είμαι μέσα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά;

Τα προσωπικά είπαμε, τα επαγγελματικά είναι αρκετά, απλώς συγκεντρώνομαι σ' αυτό που κάνω τώρα και τα άλλα απλώς τα ονειρεύομαι, περιμένοντας το πλήρωμα του χρόνου. Καθετί έχει το δικό του χρόνο, σημασία έχει να αποκτήσουμε εσωτερική διάκριση για να αναγνωρίσουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή του κάθε ονείρου ή σχεδίου.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved