Γιάννης Νταλιάνης: «Ο ηθοποιός χρειάζεται κάποια στιγμή να πιεστεί»
Showbiz

Γιάννης Νταλιάνης: «Ο ηθοποιός χρειάζεται κάποια στιγμή να πιεστεί»

Ο Γιάννης Νταλιάνης παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε εβδομαδιαία εφημερίδα και μίλησε για όλα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στον ρόλο του ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης και στο πώς είναι να ζει κανείς σε σπίτι ηθοποιών.

  • Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το ένα βοηθάει στο άλλο;

«Νομίζω ότι κερδίζουν και οι δύο. Προσπαθώ τουλάχιστον. Όπως ένας άνθρωπος που και οδηγεί και είναι πεζός και μπορεί να το αξιοποιήσει αυτό για να είναι καλύτερος και οδηγός και πεζός. Ως σκηνοθέτης κατανοώ περισσότερο τώρα τους σκηνοθέτες μου, τις δυσκολίες, το άγχος, την πίεση που πρέπει να μας ασκήσουν. Αλλά και σαν ηθοποιός καταλαβαίνω τις δυσκολίες των ηθοποιών, πώς πρέπει κανείς να τους χειριστεί. Κι αυτό με κάνει πιο ανοιχτό».

  • Μιλάτε για κατανόηση ή για επιβολή;

«Η κατανόηση δεν πρέπει να παρεξηγηθεί με την ανεκτικότητα και με τη μη άσκηση πίεσης όταν χρειαστεί. Ο ηθοποιός χρειάζεται κάποια στιγμή να πιεστεί. Όσο πρόθυμος και δεκτικός κι αν είναι από τη φύση του, όσο ορεξάτος κι αν είναι, κάθε ηθοποιός έχει μια φυσική αδράνεια να μετατοπιστεί. Είναι πάντα ικανός να μετατοπιστεί πιο λίγο από αυτό που θα μπορούσε εν δυνάμει. Αυτή η μετατόπιση απαιτεί μια πίεση, μια δύναμη. Το θέμα είναι στο πώς θα ασκηθεί. Γιατί αλλιώς ο ηθοποιός θα μείνει στις ευκολίες του.

Το πιο δύσκολο και η βασική μου έγνοια στη σκηνοθεσία είναι να βλέπω το θέατρο όχι μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη αλλά μέσα από ένα ομαδικό πρίσμα. Και σε αυτό με είχε επηρεάσει η συνεργασία και οι συζητήσεις με τον Λευτέρη Βογιατζή. Να μη με απασχολεί μόνον ο ρόλος μου αλλά σε συνδυασμό με όλο το θέμα. Να με ενδιαφέρει η ιστορία που λέμε όλοι μαζί. Κυρίαρχο είναι οι σχέσεις των ανθρώπων που είναι πάνω στη σκηνή, ώστε το ένα να γεννάει το άλλο. Στις περισσότερες παραστάσεις δεν βλέπω πραγματική αλληλεπίδραση. Όταν όμως γεννηθεί κάτι, τότε δημιουργείται μια απόλαυση για ηθοποιούς και κοινό».

  • Δύσκολη η διαχείριση της καθημερινότητας σε ένα σπίτι ηθοποιών;

«Η διαχείριση του χρόνου είναι το πιο δύσκολο - πώς μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλον. Όσο προλαβαίνουμε, ανταλλάσσουμε εμπειρίες. Όταν δουλεύουμε στην ίδια παράσταση, είναι πιο εξουθενωτικό, γιατί μεταφέρεις στο σπίτι τις ζυμώσεις που γίνονται. Αλλά δεν δουλεύουμε αποκλειστικά μαζί. Έχουμε κοινές οπτικές απέναντι στο θέατρο, αλλά διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και μεθόδου», είπε ο Γιάννης Νταλιάνης στο Βήμα.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved