Φαραντούρη: Ο γάμος με τον Τηλέμαχο Χυτήρη & ο γιος τους που είναι μουσικός της experimental τζαζ
Showbiz

Φαραντούρη: Ο γάμος με τον Τηλέμαχο Χυτήρη & ο γιος τους που είναι μουσικός της experimental τζαζ

Η Μαρία Φαραντούρη είναι παντρεμένη για πολλές δεκαετίες με τον ποιητή και πολιτικό Τηλέμαχο Χυτήρη και έχουν αποκτήσει μαζί έναν γιο, τον Στέφανο. 

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της η σπουδαία ερμηνεύτρια, με τον σύζυγό της είναι αχώριστοι από το 1968, όμως, όπως εξηγεί, το μυστικό για να βρίσκεται μέσα σε έναν ευτυχισμένο γάμο τόσα πολλά χρόνια ήταν η ελευθερία που άφησαν ο ένας στον άλλον. Μία ελευθερία που θέλησε να μεταδώσει και στον γιο της, Στέφανο ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια της μητέρας του στη μουσική, ασχολούμενος όμως με ένα τελείως διαφορετικό είδος...

200902121402500.0027_FARANTOYRI_XITIRIS_11022009.jpg

Εσείς η ίδια ήσασταν αρκετά μπροστά από την εποχή σας. Πρώτα κάνατε το γιο σας, τον Στέφανο, και μετά παντρευτήκατε, έτσι δεν είναι;

Ναι. Ήταν μια άποψη. Ότι η συντροφικότητα, το να βρεις τον άνθρωπό σου, είναι το σημαντικότερο. Απλά μπαίνοντας στην ελληνική κοινωνία αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς.

Το σχέδιο δηλαδή ήταν να μην παντρευτείτε καθόλου;

Κάπως έτσι... Να κάνουμε ένα σύμφωνο γάμου... Μετά όμως πήγαμε στο δημαρχείο και κάναμε πολιτικό γάμο. Μόλις ξεκινούσε τότε αυτό. Εμείς το θεωρούσαμε κάτι διεκπεραιωτικό, άντε να υπογράψουμε, να τελειώνουμε. Η ουσία ήταν στη σχέση μας και στο πώς την αντιμετωπίζαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να πάω κόντρα σε εκείνους που επιθυμούν όλο το τελετουργικό. Για πολλούς είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής τους. Αν και η νέα γενιά δεν παντρεύεται ή το καθυστερεί.

Έχετε καταφέρει κάτι παράδοξο για μια καλλιτέχνιδα αυτού του μεγέθους: έναν μακροχρόνιο γάμο. Τι τον κράτησε;

Από μικρή είχα εκπαιδευτεί στο να είμαι ελεύθερη και να μην αντιμετωπίζω το γάμο σαν φυλακή. Το ίδιο πίστευε και ο άντρας μου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης (σ.σ.: ο πολιτικός και ποιητής). Συμφωνήσαμε ο καθένας να απολαμβάνει τα ενδιαφέροντά του, τα πλαίσια ελευθερίας του, τους δικούς του φίλους. Βεβαίως, έχουμε και κοινούς φίλους και συναντιόμαστε και χαιρόμαστε... Ποτέ όμως δεν θα παρέμβει ο ένας στον προσωπικό χρόνο του άλλου. Ο Τηλέμαχος π.χ. θέλει να γράφει, να μελετάει... Και εκείνος επίσης δεν παρεμβαίνει στα δικά μου, αν και φυσικά ζητάω τη γνώμη του σε διάφορα θέματα. Περάσαμε και τις κρίσεις μας. Σκεφτείτε ότι είμαστε μαζί από το 1968, όταν πήγα στη Φλωρεντία για συναυλίες. Παντρευτήκαμε όταν γέννησα τον γιο μου, πριν από 39 χρόνια.

201410012336000.8177_FARANTOYRI_XITIRIS_01102014.jpg

Είστε δηλαδή μαζί 56 χρόνια! Θα λέγατε ότι σήμερα υπάρχει ευκολία στο να εγκαταλείψεις μια σχέση; Παλαιότερα γινόταν μεγαλύτερη προσπάθεια;

Και υποχωρήσεις πολλές. Στα χρόνια μου η γυναίκα δεν είχε ακόμα ανοίξει τα φτερά της. Εκείνο που ίσως δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί είναι οι ανισότητες στο μεγάλωμα των παιδιών, η εσωτερική πάλη της εργαζόμενης μητέρας.

Εσείς ως καλλιτέχνις τη βιώσατε;

Ναι, έντονα. Και ενοχές ασφαλώς. Τα πρώτα χρόνια το έπαιρνα μαζί το παιδί, αλλά, εντάξει, δεν μπορείς και συνέχεια. Και μετά είχα έναν άνθρωπο εδώ, καθότι και ο Τηλέμαχος είχε τη δική του πορεία στην πολιτική... Και ναι, υπήρχαν δυσκολίες. Για μένα ένα διάστημα ήταν απαιτητικό, αλλά σταδιακά προσπάθησα να τα συγκεράσω. Προσέξαμε να είμαστε κοντά του να του δίνουμε ποιοτικό χρόνο. Έτσι είναι τα πράγματα. Δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι όλα είναι ιδανικά.

201907111310380.9110_XITIRIS_ME_GIO_STEFANO_10072019.jpg

Καλοκαίρι του 2019 στο Ηρώδειο."Πάμε σινεμά;" - Ο Τηλέμαχος Χυτήρης με το γιό του, Στέφανο Χυτήρη

Ποια φιλοσοφία ζωής θελήσατε να περάσετε στο γιο σας;

Αίσθηση ελευθερίας. Του έδωσα -και ο πατέρας του και εγώ- κατευθύνσεις αλλά ποτέ δεν τον δέσμευσα - «να κάνεις αυτό για μένα, να κάνεις οικογένεια για μένα, σε έχω ανάγκη» κ.τ.λ. Όχι, τον άφησα ελεύθερο. Και έχει απόλυτη συνείδηση της ελευθερίας του. Σήμερα είναι και ο ίδιος μουσικός, της πρωτοποριακής, experimental τζαζ. Με συγκινεί που έγινε ό,τι εκείνος ήθελε.

Πηγή: Marie Claire

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved