Αμαλία Μουτούση:«Το να ζεις μια ζωή & να νιώθεις ότι είσαι αποτυχημένος δεν μπορεί να είναι ταμπέλα»
Showbiz

Αμαλία Μουτούση:«Το να ζεις μια ζωή & να νιώθεις ότι είσαι αποτυχημένος δεν μπορεί να είναι ταμπέλα»

Το μυθιστόρημα «Ο αποτυχημένος» του μεγάλου αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ έρχεται σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή τής Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τις 11 Απριλίου.

Ο Έκτορας Λυγίζος μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του κειμένου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο.

Νόνικα Γαληνέα: Οι τρεις κόρες της στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση από τον θάνατό της

7889_AMALIA_MOYTOYSI_17102023.jpg

Πρώτες του ύλες, ο θρυλικός καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, δυο πρώην συμμαθητές του, ο Βέρτχαϊμερ κι ένας ανώνυμος αφηγητής που έζησαν ως αποτυχημένοι καλλιτέχνες, οι «Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ» του Μπαχ, το φουαγέ ενός παρατημένου κεντροευρωπαϊκοϋ ξενοδοχείου και η ιδιοκτήτριά του. «Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα κι αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Γιατί όλα είναι μέσα από το “μια φορά κι έναν καιρό". Αυτό το έργο μιλάει για την τέχνη, τη ζωή, τον φθόνο, τον ανταγωνισμό, την αγάπη προς την τέχνη, την αυτοπειθαρχία. Μιλάει για το τι κάνει η ζωή στον άνθρωπο και τι κάνει ο άνθρωπος με τη ζωή ίου» αναφέρει στα «Πρόσωπα» η Αμαλία Μουτούση, η οποία πρωταγωνιστεί δίπλα στους Άρη Μπαλή, Γιάννη Νιάρρο και Έκτορα Λυγίζο.

Ο τίτλος της παράστασης, «Ο αποτυχημένος», παραπέμπει στο προσωνύμιο που είχε προσδώσει ο Γκουλντ στον Βέρτχαϊμερ. Είναι όμως και μια ταμπέλα που μπαίνει εύκολα από την ίδια την κοινωνία, σχεδόν αδιακρίτως. «Το να ζεις μια ζωή και να νιώθεις ότι είσαι αποτυχημένος δεν μπορεί να είναι ταμπέλα. Μπορεί να είναι καθοριστικό σίγουρα για τη ζωή σου. Όπως και το να ζεις μια ζωή, να νιώθεις επιτυχημένος και να πρέπει να ανταπεξέλθεις σε αυτή την επιτυχία επίσης. Όλα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και πώς στέκεται εκείνος απέναντι τους. Τι κάνει τελικά με αυτά και τι γίνεται μέσα από όσα τού φέρνει η ζωή. Με κάποιον τρόπο παίζει κι αυτός έναν καθοριστικό ρόλο» λέει η Αμαλία Μουτούση.

«Η επιτυχία είναι κάτι που κανείς κατ’ αρχάς καλείται να ξεκαθαρίσει μέσα του τι είναι για τον ίδιο. Για ποια επιτυχία μιλάμε; Μιλάμε για την επιτυχία του να καταξιωθείς; Αυτό είναι ένα είδος επιτυχίας, το οποίο πραγματικά μπορεί να σε φθείρει πάρα πολύ στον αγώνα σου να το καταφέρεις. Ένα άλλο είδος επιτυχίας έχει να κάνει με εσωτερικούς στόχους που μπορεί να βάζει ο καθένας για τον εαυτό του. Τι θα ήθελε δηλαδή εκείνος να πετύχει για τον εαυτό του. Είναι τόσο σχετικές αυτές οι έννοιες της επιτυχίας και της αποτυχίας, γιατί από όλα έχει ο άνθρωπος να πάρει κάτι. Εξαρτάται πώς θα τα δεχτεί και τι θα κάνει με αυτά, πώς θα τα αντιμετωπίσει» συμπληρώνει, για να καταλήξει: «Ολα αυτά τα πράγματα είναι η ζωή μας. Είναι αυτά με τα οποία παλεύουμε, οι δαίμονές μας. Δεν υπάρχουν συνταγές».

Πηγή: Πρόσωπα

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved