Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης – Οι ταινίες και η ατάκα που άφησε ιστορία

NDPPHOTO 

Showbiz

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης – Οι ταινίες και η ατάκα που άφησε ιστορία

Σαν σήμερα το 2016 άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Γιάννης Βόγλης, πλημμυρίζοντας με θλίψη όλη την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Βόγλης λίγο πριν τον θάνατό του νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέσα σε δυόμιση μήνες, έκανε τρία χειρουργεία. Ο ηθοποιός έπασχε από ειλεό.

To τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βόγλη (φωτό)

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία "Οι Υπερήφανοι". Έγινε γνωστός από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"' το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία "Κορίτσια στον ήλιο"' του Βασίλη Γεωργιάδη.

voglis.jpg

NDPPHOTO

Το έργα του και η χαρακτηριστική του ατάκα

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το "Προσκήνιο" του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το "Γιάννης Βόγλης" είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού "Ανατολή" κατά την πενταετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι "Καπετάν Μιχάλης", "Αλέξης Ζορμπάς", "Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία" (Πολυθέαμα), "Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ", "Αγαπημένε μου Παππού", "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο "Πράξη" της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: "Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα", "Η Κυρία από τη Θάλασσα" σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, "Μια Πιθανή Συνάντηση" και Η Επιστροφή" του Χ. Πίντερ.

Η χαρακτηριστική του ατάκα, γνωστή και αγαπημένη σε όλους είναι το «Στάσου, μύγδαλα!».

Η τελευταία του συνέντευξη στη Ναταλία Γερμανού

Την τελευταία του συνέντευξη ο Γιάννης Βόγλης την είχε δώσει στη Ναταλία Γερμανού και στην εκπομπή «Μη χανόμαστε».

Ο ηθοποιός είχε αποκαλύψει όσα του είπε η Τζένη Καρέζη στο νοσοκομείο, δύο μέρες πριν πεθάνει με αφορμή τα όσα πέρασε και η γυναίκα του: «Πραγματικά στάθηκα δίπλα της. Είναι φαινόμενο. Το λέω φαινόμενο γιατί μιλάμε για τρεις μεταστάσεις. Και η τελευταία ήταν πέρυσι τον Γενάρη. Και βέβαια στην δεύτερη περίπτωση, όπως ήμασταν στο νοσοκομείο και κοιτούσε έξω από το παράθυρο, κάποια στιγμή γυρίζει και μου λέει “εγώ από αυτό δεν θα πάω”. Και πραγματικά, τώρα η γυναίκα μου είναι μια χαρά.

Και αυτό μου θυμίζει την Τζένη Καρέζη. Είχα πάει την προτελευταία μέρα που έφυγε, πήγα και την είδα. Όταν μπήκα στον θάλαμο, κοιτούσε έξω το παράθυρο και γύρισε και στο μάτι της είδα αυτό. Και της είπα “κράτα” και μου είπε “Γιάννη, κουράστηκα, δεν αντέχω άλλο”. Είχε παραιτηθεί. Και σε δύο μέρες, “έφυγε”».

Πληροφορίες: Wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες καλλιτέχνες που μας «αποχαιρέτησαν» μέσα στο 2016

Το «αντίο» της Μαρίας Κορινθίου στον Γιάννη Βόγλη

Η συγκίνηση της Γερμανού για την απώλεια του Γιάννη Βόγλη

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved