Γιώργος Χατζιδάκις: «Ποτέ δεν απαγόρευσα στον Μανώλη Μητσιά να τραγουδά το συγκεκριμένο τραγούδι»
Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο Γιώργος Χατζιδάκις τοποθετήθηκε δημόσια μετά τον σάλο που προκλήθηκε γύρω από την απαγόρευση χρήσης έργων του Μάνου Χατζιδάκι σε συγκεκριμένη σειρά συναυλιών.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως ουδέποτε απαγόρευσε στον Μανώλη Μητσιά να ερμηνεύει το τραγούδι «Ο Γιάννης ο Φονιάς», όπως φέρεται να παρουσιάστηκε, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως και άλλα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, περιλαμβάνεται εδώ και χρόνια στις συναυλίες του ερμηνευτή.
Μητσιάς:Απήγγειλε αντί να τραγουδήσει τον «Γιάννη τον Φονιά» λόγω απαγόρευσης του γιου του Χατζηδάκι

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η απαγόρευση αφορούσε αποκλειστικά την εταιρεία παραγωγής και τη συγκεκριμένη σειρά συναυλιών που διοργανώνει, ενώ υποστηρίζει πως η σύνδεση της απόφασης με τον Μανώλη Μητσιά και το συγκεκριμένο τραγούδι δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.
Αναλυτικά, ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Μετά από όλα αυτά που έχουν ειπωθεί και γραφτεί, θέλω να ενημερώσω ότι ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μανώλη Μητσιά να τραγουδά το συγκεκριμένο τραγούδι. «Ο Γιάννης ο Φονιάς», όπως και άλλα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, συμπεριλαμβάνονται στις συναυλίες του όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς, όσα αναφέρονται και αναπαράγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η απαγόρευση είχε εξαρχής απολύτως συγκεκριμένο αντικείμενο και αφορούσε αποκλειστικά την εταιρεία παραγωγής και τη συγκεκριμένη σειρά συναυλιών που η εταιρεία αυτή διοργανώνει.
Προφανώς και συνειδητά, επιχειρείται με τρόπο αποπροσανατολιστικό η σύνδεση της απαγόρευσης αυτής με το συγκεκριμένο τραγούδι και τον κύριο Μανώλη Μητσιά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες γνώριζαν εδώ και μήνες, ότι για αυτή τη σειρά συναυλιών δεν τους είχε δοθεί άδεια να συμπεριλάβουν μουσικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Επομένως, δεν παρουσιάζουν τα πραγματικά γεγονότα και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις.
Επίσης, θέλω να τονίσω ότι αν για οποιοδήποτε λόγο η κυρία Αγαθή Δημητρούκα, δεν επιθυμούσε να συμπεριληφθούν μουσικά έργα στα οποία είναι συνδημιουργός ο Νίκος Γκάτσος, σε συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι, θα το σεβόμουν και δεν θα το μετέτρεπα σε δημόσιο «θέαμα».
Τέλος, οφείλουν να κατανοήσουν όλοι, ότι τα μουσικά έργα δεν ανήκουν ούτε στους ερμηνευτές που κατά καιρούς τα έχουν ερμηνεύσει, ούτε αποτελούν κοινό κτήμα, όπως άκουσα να λέγεται από μερικούς. Τα μουσικά έργα ανήκουν στους δημιουργούς τους και κατ’ επέκταση, σε αυτούς που οι δημιουργοί όρισαν να τους εκπροσωπούν.
Όποιος αμφισβητεί αυτό που είναι νομικά κατοχυρωμένο εδώ και δεκαετίες — ιδίως εάν κινείται επαγγελματικά στον καλλιτεχνικό χώρο με οποιαδήποτε ιδιότητα — είτε στερείται βασικών γνώσεων για την πνευματική ιδιοκτησία, είτε έχει ιδιοτελή κίνητρα.
Γιώργος Χατζιδάκις».