Κορίτσια για... σφύριγμα
Οι Ελληνίδες που τολμούν να διευθύνουν έναν αγώνα ανάμεσα σε 22 άντρες για να επιβάλουν την (ποδοσφαιρική) τάξη μιλούν για το πώς... έμπλεξαν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.
Ηταν απόγευμα,τέλη Φεβρουαρίου,όταν στο γήπεδο της Προοδευτικής εμφανίστηκε το διαιτητικό τρίο. Ηταν Κυριακή της Αποκριάς και όταν η γυναίκα βοηθός διαιτητή πήρε τη θέση της στη γραμμή του πλάγιου άουτ για την έναρξη του αγώνα, ένας ευτραφής οπαδός στα χαμηλότερα σημεία της εξέδρας τής φώναξε πίσω από τα κάγκελα, πιστός στο αποκριάτικο κλίμα: «Πονηρέ επόπτη! Ντύθηκες γυναίκα για να γλιτώσεις;».
Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και οι γυναίκες που συμμετέχουν στα διαιτητικά τρίο των αγώνων γίνονται όλο και περισσότερες. Ακόμη πάντωςοι συνήθως άρρενες φίλαθλοι των ομάδων δεν έχουν συνηθίσει στο θέαμά τους, αν και, όπως δηλώνουν οι ίδιες, η συμπεριφορά των παικτών προς το πρόσωπό τους είναι καλύτερη σε σχέση με αυτήν που γνωρίζουν οι άντρες συνάδελφοί τους. Δεν μπορούν να πουν όμως το ίδιο και για τους φιλάθλους ή τους παράγοντες. Προς το παρόν... Στην εταιρεία όπου εργάζεται η λογίστρια κυρία Ουρανία Φώσκολου συμβαίνει το ίδιο, μόνο που μια γυναίκα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης: η ίδια!
« Κάθε Δευτέρα με ρωτούν για τις αμφισβητούμενες φάσεις.Εφέτος μάλιστα που συμμετέχω ως βοηθός διαιτητή σε παιχνίδια της SuperLeague και έτυχε να παίξω σε ματς της ΑΕΚ, αρκετοί ήθελαν να μάθουν και τα “κουτσομπολιά” της ομάδας» λέει στο «Βήμα» η μία από τις δύο γυναίκες που συμμετέχουν εφέτος στα σαλόνια του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου ως βοηθοί διαιτητή. « Φυσικά ο διαιτητής πρέπει να είναι εχέμυθο ς» σχολιάζει με χιούμορ στην ερώτηση αν τελικά αποκάλυψε τα μυστικά της κιτρινόμαυρης ομάδας.
« Πάντα ήμουν τρελαμένη με το ποδόσφαιρο και γενικά τα σπορ» δηλώνει για το πώς της μπήκε το μικρόβιο της διαιτησίας. « Το ίδιο και οι φίλες μου. Στην ηλικία των 14 ετών μαζευόμασταν για να παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ της Αμερικής ενώ δεν χάναμε ούτε τους αγώνες της Formula 1 » θυμάται η κυρία Γκόγκου, η οποία παρατηρεί ότι όσο περνούν τα χρόνια η συμπεριφορά των παικτών προς τους διαιτητές, και ειδικά προς τις γυναίκες, έχει βελτιωθεί πολύ. « Δεν μπορώ να πω το ίδιο όμως για τους φιλάθλους και τους παράγοντες. Απλά όσα ακούν οι άντρες συνάδελφοι για τις γυναίκες τους και τις μανάδες τους, εμείς τα ακούμε για τον εαυτό μας » σχολιάζει.
Το πρόσφατο περιστατικό με την απόλυση ενός τηλεσχολιαστή αγώνων ποδοσφαίρου στη Βρετανία, ο οποίος έκανε σχόλιο- εκτός «αέρα» όπως νόμιζε- για την υποτιθέμενη ανικανότητα των γυναικών να κατανοήσουν τον κανονισμό του οφσάιντ, δεν σοκάρει τις διαιτήτριες. « Εχουμε συνηθίσει τέτοιες απόψεις και γι΄ αυτό τον λόγο οι γυναίκες διαιτητές είναι δύο φορές πιο προσεκτικές» λέει η 20χρονη φοιτήτρια κυρία Κέλλυ Τζίκα που ως πριν από ένα χρόνο έπαιζε και η ίδια ποδόσφαιρο. « Ως παίκτης τσακωνόμουν συνέχεια με τους διαιτητές.Πλέον αντιλαμβάνομαι τη δική τους οπτική γωνία. Το να παίρνεις αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτων είναι πάρα πολύ δύσκολο».
«Είτε άντρας είτε γυναίκα θα περάσεις ακριβώς τα ίδια τεστ για να σου επιτραπεί να σφυρίξεις σε αγώνα εθνικής κατηγορίας» σχολιάζει η κυρία Ευγενία Κασκαντίρη, διεθνής βοηθός διαιτητή, η οποία θεωρεί υπερβολική τιμωρία την απόλυση του βρετανού σχολιαστή. « Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε στο άλλο άκρο. Οι δημοσιογράφοι έχουν συνηθίσει να λένε ό,τι θέλουν για τους διαιτητές, άντρες και γυναίκες,και να μένουν ατιμώρητοι».
Ο χώρος της διαιτησίας, όχι μόνο των κορυφαίων κατηγοριών, αντιμετωπίζεται με φοβερή καχυποψία από το κοινό. Πόσο παίρνει η μπάλα και τις γυναίκες του χώρου; « Σε κάποιο βαθμό πιστεύω ότι οι γυναίκες στη διαιτησία αντιμετωπιζόμαστε πιο καλοπροαίρετα σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους μας. Το δικό μας λάθος θα το θεωρήσουν ευκολότερα ανθρώπινο και όχι εσκεμμένο » λέει η κυρία Φώσκολου.
Οι διαιτήτριες έχουν άποψη και για τα... στυλιστικά ζητήματα. Ολες συμφωνούν ότι η «απαλλαγή» των διαιτητών από τα παραδοσιακά μαύρα χρώματα της στολής τους ήταν θετική. «Εκτός του ότι οι χρωματιστές φανέλες και σορτσάκια είναι καλύτερα εμφανισιακά, βοήθησαν και στο να σταματήσει ο φίλαθλος κόσμος να μας αποκαλεί κοράκια» λέει γελώντας η βοηθός διαιτητή κυρία Παναγιώτα Γαλάνη. Οπως είναι λογικό, μια γυναίκα ανάμεσα σε 22 άντρες είναι εύκολο να γίνει αντικείμενο σχολιασμού. « Δεν λείπουν τα φλερτ και τα πειράγματα,μεταξύ σοβαρού και αστείου, από τους παίκτες » λέει η κυρία Παναγιώτα Κουτσουμπού, λογίστρια και διεθνής βοηθός διαιτητή που εφέτος παίζει σε παιχνίδια της Football League. « Και βέβαια δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα.Να βγάλεις κίτρινη κάρτα επειδή κάποιος σου χαμογέλασε ή σου έκανε ένα κομπλιμέντο; » καταλήγει γελώντας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?artId=385619&ct=1&pid=2&dt=20/02/2011#ixzz1EhMBNLys