Μαίνας: «Αυτό που έκανε ο Έλληνας και ψήφισε πρώτη φορά Αριστερά είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα»
G-Politics

Μαίνας: «Αυτό που έκανε ο Έλληνας και ψήφισε πρώτη φορά Αριστερά είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα»

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, αν τελικά ήρθαν καλύτερες ημέρες με την πρώτη φορά Αριστερά αλλά και πώς το βιώνει ο Έλληνας, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Στέλιος Μάινας.

Δεν ήρθαν καλύτερες μέρες με την πρώτη φορά Αριστερά;
«Όταν είσαι στριμωγμένος στον τοίχο, όταν δεν έχεις πολλές εναλλακτικές, προσπαθείς να πιαστείς εκεί όπου πιστεύεις πως υπάρχει ελπίδα κι έτσι πας στην πρώτη ευκαιρία που νομίζεις ότι βρήκες. Αυτό που έκανε ο Έλληνας και ψήφισε πρώτη φορά Αριστερά είναι, συνειδησιακά, ένα πολύ μεγάλο άλμα. Γιατί παραδοσιακά ήταν ψηφοφόρος του μεσαίου χώρου».

Άλλαξε δηλαδή ο Έλληνας;
«Όχι, δεν έγινε ξαφνικά ριζοσπαστικός. Ήταν και παραμένει του μεσαίου χώρου. Έδωσε όμως μια ευκαιρία στον εαυτό του να αλλάξει έχοντας την ελπίδα ότι θα αλλάξει για κάτι καλύτερο. Εχω την αίσθηση πως όταν αποδομηθεί αυτή του η ελπίδα θα γυρίσει και πάλι στον μεσαίο χώρο, πλην των φαινομένων εθνικισμού και ακρότητας, που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη».

Εχει ταβάνι η Ακρα Δεξιά; Εχουμε και το παράδειγμα της Γαλλίας...
«Ναι, έχει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη που τηρεί τους θεσμούς και τους αναπτύσσει από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Πιο δημοκρατική χώρα από τη Γαλλία δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Είναι στο DNA του λαού της. Το φαινόμενο Λεπέν είναι το φαινόμενο μιας ευρωπαϊκής αντίδρασης, όπως και το φαινόμενο Brexit. Το Brexit είναι αδελφός του γαλλικού εθνικισμού, χωρίς καμία σχέση με τα δικά μας».

Πού αποδίδετε το Brexit;
«Στην εκδίκηση των παλαιότερων γενεών απέναντι στους νεότερους. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Οι ηλικιωμένοι εκδικούνται τα παιδιά και τα εγγόνια τους, συνειδητά. Είναι σαν να τους λένε ότι δεν θα σας αφήσουμε να ζήσετε. Κάτι ανάλογο με αυτό της Αντιγόνης του Ανούιγ», λέει στο Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved