“Έφυγε” η τιμημένη με Όσκαρ Ελληνίδα Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτς
G-Fashion

“Έφυγε” η τιμημένη με Όσκαρ Ελληνίδα Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτς

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, η βραβευμένη ελληνίδα ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη -Όλντριτς στην πολιτεία Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Τιμημένη με το βραβείο Όσκαρ ενδυματολογίας το 1974 για την ταινία του Τζακ Κλέιτον «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» και βραβευμένη με 3 βραβεία Τόνι για τις παραστάσεις «Το κλουβί με τις τρελές», «Ανι» και «Barnum», είχε συνεργαστεί με τον Ελία Καζάν, τον Ζιλ Ντασέν, την Μελίνα Μερκούρη και διεκδίκησε Όσκαρ ενδυματολογίας για τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα».

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην Αθήνα και στο θέατρο Γκούντμαν του Σικάγου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ. Δούλεψε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ σχεδιάζοντας τα κουστούμια της Τζεραλντίν Πέιτζ και του Πολ Νιούμαν στην ταινία «Γλυκό πουλί της νιότης» (1959) που σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 1998, η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτς θα σχεδίαζε τα κοστούμια της ίδιας παράστασης που ανέβηκε από τον θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη.

Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία ήταν το 1955, στη «Στέλλα», μια ταινία που γίνεται αφορμή να γνωριστεί με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη να δημιουργηθεί μια φιλία, η οποία θα κρατήσει ως το θάνατο της Μελίνας.

Η Θεώνη Βαχλιώτη -Όλντριτς απαριθμεί πλειάδα κινηματογραφικών έργων στο ενεργητικό της όπως: «Τα Μάτια της Λόρα Μαρς», «Γκοστμπάστερς», «Τρεις μέρες του Κόνδορα», η κινηματογραφική εκδοχή της «Άνι» σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον, «Κάτω από το φως του φεγγαριού» (Moonstruck), η ταινία της Μπάρμπρα Στράιζαντ «Ο καθρέφτης έχει δυο πρόσωπα» και πολλές άλλες.

Το 1986, έλαβε την τιμητική θέση στο γνωστό «Theater Hall of Fame». Το 1976, στα βραβεία που δόθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ διακρίθηκε με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» της Νέας Υόρκης.

Επίσης, έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Μόδας για κοστούμια σε ταινίες και τιμήθηκε με τη διάκριση της Επιτίμου Διδάκτορος στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου DePauΙ. Πηγή: newsbomb.gr

www.newsbomb.gr/politismos/story/efyge-h-timhmenh-me-oskar-ellhnida-thewnh-bachliwth-olntrits

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved