Προβλήματα θυρεοειδούς: 9 ένοχες ουσίες που υπάρχουν στο σπίτι
Inside Stories

Προβλήματα θυρεοειδούς: 9 ένοχες ουσίες που υπάρχουν στο σπίτι

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και αποτελείται από δύο λoβούς.

Παράγει τρεις πολύ σημαντικές ορμόνες, τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Στα σπίτια υπάρχουν διάφορες τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε μια σειρά προϊόντων και μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς.

Σε ευρεία μελέτη του 2014 που συμπεριέλαβε πάνω από 30.000 ανθρώπους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων που εκτίθενται σε πόσιμο νερό με υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) ανέφεραν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους. Πρόκειται για συνθετικά χημικά που βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον ανθρώπινο οργανισμό και παραμένουν στο περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα. Οι ενώσεις αυτές δεν διασπώνται εύκολα και εκτός από τις παθήσεις του θυρεοειδούς έχει βρεθεί ότι συνδέονται με τον καρκίνο, τη στειρότητα, γενετικές ανωμαλίες και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δείτε ποια αντικείμενα που υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα σπίτια περιέχουν τα επικίνδυνα χημικά, στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved