Ενδομητρίωση: Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία
Inside Stories

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία

Τι ονομάζουμε Ενδομητρίωση;

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Κωνσταντίνος Μυρίλλας, σας ενημερώνει για μια νοσολογική οντότητα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην εποχή μας, την ενδομητρίωση.

Είναι, όχι μόνο, σαφώς συχνότερη από το παρελθόν (αγγίζει το 25-30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας) αλλά ταυτόχρονα απειλεί τη γυναικεία γονιμότητα και συχνά παρουσιάζεται με συμπτώματα πυελικού άλγους και δυσπαρευνίας (πόνος στο σεξ).

Ετυμολογικά παίρνει το όνομά της από το "Ενδομήτριο", το εσωτερικό δηλαδή της μήτρας, γιατί πρακτικά παρουσιάζεται σαν παλινδρόμηση του περιεχομένου της μήτρας με τη μορφή αίματος περιόδου, το οποίο εισέρχεται στην κοιλιά και εμφυτεύεται είτε στο πάτωμά της (περιτόναιο) είτε διηθεί τον ιστό των ωοθηκών και δημιουργεί σοκολατοειδείς κύστεις.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει σαφή γονιδιακή εντόπιση καθώς έχει τόσο πληθυσμιακό και φυλετικό όσο και οικογενή χαρακτήρα. Θεωρείται ότι στους επιβαρυμένους φορείς της νόσου παρακωλύεται η τοπική άμυνα των ιστών και η πτώση του ανοσολογικού συστήματος επιτρέπει την διείσδυση του αίματος της εμμύνου ρύσης στο περιτόναιο και στις ωοθήκες. Συχνά, επίσης, παρουσιάζεται ταυτόχρονα με έναν άλλον εχθρό της γονιμότητας, τα ινομυώματα δηλαδή, σε ποσοστό 40% περίπου καθώς εντοπίζονται σε πολύ γειτονικές θέσεις χρωμοσωμιακά και ως εκ τούτου αλληλοεπηρεάζονται.

Συμπτώματα & Διάγνωση Ενδομητρίωσης

Οι κύστες ενδομητρίωσης των ωοθηκών, που διαγιγνώσκονται με τη χρήση των υπερήχων, περιέχουν ένα χαρακτηριστικό περιεχόμενο σαν σοκολάτα που προέρχεται από την επεξεργασία του εγκυστωμένου παλαιού αίματος και καθώς μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου απειλούν την υπόσταση της ωοθήκης και καταστρέφουν σταδιακά τους γύρω υγιείς ιστούς μειώνοντας την "εφεδρεία" της ασθενούς σε ορμόνες και τη γονιμοποιητική της ικανότητα.

Παράλληλα, η εντόπιση εστιών ενδομητρίωσης στο πάτωμα της κοιλιάς (περιτόναιο) δρα ανεξάρτητα και μπλοκάρει την σύλληψη αλλά και την επιτυχία προσπαθειών υποβοηθούμενης γονιμότητας (εξωσωματική) καθώς ευνοεί την παραγωγή αντιεμφυτευτικών παραγόντων.

Επίσης, συχνά οι εστίες της περιτοναϊκής ενδομητρίωσης διηθούν τα πυελικά νεύρα και προκαλούν βαθύ πόνο στην κοιλιά ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Και στις δυο περιπτώσεις, η κλινική διαφοροδιάγνωση περιλαμβάνει και εργαστηριακό έλεγχο της ορμόνης Ca 125 που ανεβαίνει σε παθολογικό επίπεδο, ενώ σημαντική πολύ παραμένει η κλινική εξέταση από τους ειδικούς γυναικολόγους της γονιμότητας για την εντόπιση των διαφορετικών μορφών εντόπισης της νόσου.

Σπάνια ευτυχώς στη χώρα μας, μπορεί να προσβληθούν και τα κοίλα όργανα της πυέλου, όπως το έντερο και οι ουρητήρες των νεφρών προκαλώντας την βαριά μορφή της ασθένειας που ονομάζεται "έν τω βάθει διηθητική ενδομητρίωση" και είναι συχνότερη στη δυτική Ευρώπη και την Ασία. Ακόμα και η ίδια η μήτρα μπορεί να προσβληθεί δημιουργώντας εστίες που ονομάζονται "αδενομύωση" προκαλώντας δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, πόνο δηλαδή στην περίοδο.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι χειρουργική και φαρμακευτική.

Η διαγνωστική και στη συνέχεια επεμβατική λαπαροσκόπηση, αποτελεί το χρυσό κανόνα διάγνωσης και θεραπείας καθώς "καθαρίζει" την κοιλιά και τις ωοθήκες με τον πιο ατραυματικό και ενδεδειγμένο τρόπο, ενώ συχνά χρειάζεται και συμπληρωματική θεραπεία ενέσιμη, που διακόπτει την περίοδο για 3-6 μήνες για αποφυγή υποτροπής της νόσου.

Το αντισυλληπτικό χάπι τέλος, καθώς μειώνει αισθητά την περίοδο αποτελεί ένα απλό μέσο πρόληψης και μείωσης των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Κωνσταντίνος Μυρίλλας Μαιευτήρας Γυναικολόγος

doc2 copy

Διεύθυνση: Καραολή Δημητρίου 41, Βύρωνας
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 760 9109 // 6945 411 060
Sites: http://www.kmyrillas.gr/
http://www.lvriathens.com/
http://www.foreverlaser.gr/

Facebook Page: https://www.facebook.com/KonstantinosMyrillas/

Digital Tempo εξειδικευμένη εταιρεία στο ιατρικό marketing. Γνωρίστε τις υπηρεσίες προβολής που παρέχει η εταιρεία σε ιατρούς, κλινικές και νοσοκομεία. Επιμέλεια άρθρων, δημιουργία videos, κατασκευή ιστοσελίδων, δημιουργία φυλλαδίων, animation και πολλές ακόμα υπηρεσίες.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved