Η πανδημία αυξάνει τη ζήτηση για επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής και μεταμόσχευσης μαλλιών!
Inside Stories

Η πανδημία αυξάνει τη ζήτηση για επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής και μεταμόσχευσης μαλλιών!

Από τον Μάρτιο του 2020 όλος ο κόσμος έχει κληθεί να ζει σε μια καινούρια κανονικότητα, η οποία έχει επηρεάσει τις ζωές όλων.

Η εμφάνιση του Covid-19 άλλαξε πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων, όχι μόνο όσον αφορά στις δραστηριότητές τους αλλά και στην ψυχολογία τους. Το lockdown που με τη σειρά του οδήγησε στην τηλεργασία, έβαλε αρκετούς στη διαδικασία να παρατηρούν τα πρόσωπά τους σε βιντεοκλήσεις που πραγματοποιούσαν, προκαλώντας έτσι το φαινόμενο του «Ζoom-Boom» ή αλλιώς το ενδιαφέρον να αναζητήσουν τρόπους που θα βελτιώσουν την εμφάνισή τους.

Έτσι, δεν μας κάνει εντύπωση που παρότι σε αρκετούς τομείς υπηρεσιών παρατηρήθηκε ύφεση, σε άλλους όπως είναι η αισθητικές επεμβάσεις, παρατηρήθηκε μία αξιοσημείωτη αύξηση. Ίσως ακούγεται παράδοξο, όμως αυτή την περίοδο πολλοί επιλέγουν να προχωρήσουν σε μία αισθητική επέμβαση για τους εξής λόγους: Έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρόνο για την επέμβαση και για την αποθεραπεία, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η όποια αλλαγή και επιπλέον, είναι ένας τρόπος να τονωθεί η ψυχολογία τους και να νιώσουν καλύτερα, βελτιώνοντας την εικόνα τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι γυναίκες που επιδιώκουν μία ανανεωμένη εμφάνιση αλλά και οι άνδρες, για τους οποίους η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση. Για αυτό το θέμα, λοιπόν, ζητήσαμε να μας μιλήσει o Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, Επιστημονικός Διευθυντής της Anastasakis Hair Clinic, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, εξειδικευμένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, fellow member της ISHRS, Diplomate & Treasurer του Διοικητικού συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αποκατάστασης και Μεταμόσχευσης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ).

Dr. Αναστασάκη, πείτε μας τι γίνεται με τη μεταμόσχευση μαλλιών σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Όλη αυτή την περίοδο παρατηρήθηκε μια αύξηση στις αισθητικές επεμβάσεις, καθώς και στη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Πράγματι, υπάρχει μία αύξηση στους άνδρες που ζητούν πληροφορίες για μεταμόσχευση μαλλιών, λόγω του χρόνου που έχουν περάσει παρατηρώντας τα μαλλιά τους σε βιντεοκλήσεις. Για παράδειγμα, όταν συμμετέχετε σε μία βιντεοκλήση και βρίσκεστε σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, τα μαλλιά φαίνονται πιο αραιά, ανεξάρτητα από το τι κάνετε. Αν εξαιρέσουμε την περίοδο του γενικευμένου lockdown που δεν πραγματοποιούνταν επεμβάσεις, με την επαναλειτουργία της κλινικής και τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας, παρατηρήσαμε μια αύξηση των ενδιαφερομένων για μεταμόσχευση μαλλιών. Από την προσωπική επαφή με τους ενδιαφερομένους, οι λόγοι που τους έκαναν να επιλέξουν τη δεδομένη στιγμή για να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών, ήταν ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους και ότι ήθελαν μία αλλαγή που θα τους βοηθούσε να αισθανθούν καλύτερα. Μάλιστα, αρκετοί ανέφεραν πως άρχισαν να αντιλαμβάνονται εντονότερα την αραίωση, ακριβώς γιατί παρατηρούσαν τον εαυτό τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων.

Έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών λόγω του Covid-19; Ακολουθούνται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία όλων;

Μπορώ να σας μιλήσω με σιγουριά μόνο για την Anastasakis Hair Clinic και τα μέτρα που εμείς ακολουθούμε. Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια όλων, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όσων επιλέγουν την κλινική μας. Για αυτό ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕΟΔΥ, εφαρμόζοντας πιστά τα ειδικά πρωτόκολλα που έχει εκδώσει η International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) για την ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των κρατικών φορέων και τις συστάσεις της ISHRS, έχουμε αναπτύξει εφτά πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας ασθενών και εργαζομένων. Εν συντομία, σας αναφέρω ότι εκτός από τα κλασικά μέτρα όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε όλους τους χώρους και η συχνή απολύμανση των χεριών, όλο το προσωπικό της κλινικής θερμομετράται ημερησίως και κάθε δύο ημέρες όλα τα μέλη του προσωπικού ελέγχονται με ειδικά τεστ ανοσοσφαιρινών. Στον χώρο της κλινικής έχουμε εγκαταστήσει ειδικό μηχάνημα καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα, ενώ ένα δεύτερο μηχάνημα απολύμανσης μικρο-αντικειμένων έχει εγκατασταθεί στον χώρο της υποδοχής. Έτσι, όποιος εισέρχεται στην κλινική, μπορεί να απολυμάνει με ασφάλεια τα μικροαντικείμενα που κουβαλά μαζί του, όπως για παράδειγμα τα κλειδιά και το κινητό του. Φυσικά, υπάρχουν συγκεκριμένες αυστηρές οδηγίες ασφάλειας που τηρούνται απαρέγκλιτα σε όλους του επεμβατικούς και μη-επεμβατικούς χώρους της κλινικής. Όσοι προσέρχονται στην κλινική για ραντεβού ιατρικής εξέτασης και ενημέρωσης, ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες ασφάλειας και προστασίας. Τέλος, όσον αφορά τα άτομα που θα προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών, μέσα στις προαπαιτούμενες εξετάσεις περιλαμβάνεται και διαγνωστικό τεστ για Covid-19, το οποίο πραγματοποιείται πριν την επέμβαση και σε συνεννόηση με εξειδικευμένο διαγνωστικό κέντρο.

Πώς έχει επηρεάσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα αυτή η νέα πραγματικότητα; Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

Η αλήθεια είναι πως οι ιατροί και οι κλινικές που ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα αυστηρά πρωτόκολλα της ISHRS δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ασφάλεια της υγείας των ασθενών πάντα ήταν το πρώτο μέλημά τους και συνεχίζει να είναι, ακολουθώντας κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Αξίζει όμως να αναφερθούμε στο πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις black market κλινικές. H εμφάνιση της πανδημίας εισήγαγε αυστηρούς περιορισμούς στις κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών, κάτι που χρειαζόταν από πολύ πριν. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις black market κλινικές και τις κλινικές που δεν γίνονται οι επεμβάσεις από ιατρούς, βγαίνουν εκτός αγοράς και δεν μπορούν πλέον να συναγωνίζονται με ίσους όρους. Η δεοντολογία, τα υψηλά πρότυπα υγιεινής και η προσοχή στη λεπτομέρεια, δεν είναι διαπραγματεύσιμα αλλά είναι πλέον προαπαιτούμενα από τους σωστά ενημερωμένους ασθενείς. Είναι παράδοξο γιατί χρειάστηκε κάτι τόσο καταστροφικό όσο ο Covid-19, για να ενεργήσει ως καταλύτης, για να καθαρίσει έστω και μερικώς το τοπίο και να παραμείνουν οι ιατροί και οι κλινικές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν παγκοσμίως αυτή την περίοδο, πώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία των ιατρών και η πρόοδος του κλάδου της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Όπως και στους περισσότερους δυναμικούς επιστημονικούς κλάδους, αυτή την περίοδο η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και η διαρκής εκπαίδευση συνεχίζεται από απόσταση. Φέτος, η κορυφαία συνάντηση των χειρουργών μεταμόσχευσης μαλλιών, δηλαδή το Παγκόσμιο Συνέδριο της ISHRS, πραγματοποιείται διαδικτυακά με ομιλίες, συζητήσεις και workshops. Μάλιστα, η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε επίπεδο ανταλλαγής νέων ευρημάτων, τεχνικών και ιδεών. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η επιστημονική κοινότητα και οι πιστοποιημένοι ιατροί που ασχολούνται σοβαρά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, θα είμαστε και πάλι πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας. Τα άριστα αποτελέσματα στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι απόρροια σκληρής δουλειάς, συνεχούς εκπαίδευσης, εξειδίκευσης και όσα περισσότερα «όπλα» έχει ένας χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στη διάθεσή του, τόσο πιο εύκολο είναι να προσφέρει πυκνά και απόλυτα φυσικά αποτελέσματα στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Dr. Αναστασάκης, Fellow member της ISHRS, συμμετέχει στο εκπαιδευτικό τμήμα του συνεδρίου, δηλαδή στο Basics Course, το οποίο απευθύνεται σε νέους χειρουργούς και στο Advanced/Board Review Course που απευθύνεται σε έμπειρους χειρουργούς. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Basics Course, συμμετέχει ενεργά με δύο παρουσιάσεις σχετικά με την τεχνική σύγκλισης στη δότρια περιοχή (Follicular Unit Transplantation (FUT) Double-Layer Closure) και με την τεχνική δημιουργίας υποδοχών στη λήπτρια περιοχή (Coronal Incision). Επιπλέον, ως μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Advanced/Board Review Course, συμμετέχει με δύο παρουσιάσεις που αφορούν στην προεπεμβατική αξιολόγηση του ασθενή (Consultation and Medical Evaluation of the patient) και στη στρατηγική ενάντια στην Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία. Επίσης, ως μέλος του Board of Directors και Treasurer της ABHRS, αναλύει για τους φετινούς υποψήφιους Diplomate της ABHRS την μεθοδολογία των γραπτών εξετάσεων σε ένα live zoom session με εικονικές γραπτές εξετάσεις της ABHRS.

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον ιατρό μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210-80.11000 αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου στο info@ahc.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved