Ολοκληρώθηκε η ΥΠΕΡ-δράση του κινήματος Save Your Hood
Inside Stories

Ολοκληρώθηκε η ΥΠΕΡ-δράση του κινήματος Save Your Hood

Η δράση πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Κουμουνδούρου στις 23 Οκτωβρίου 2022.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η ομάδα του Save Your Hood, απαρτιζόμενη από 82 εθελοντές, οι οποίοι ήρθαν από κάθε γωνιά της Αττικής κατάφεραν να “ελαφρύνουν” την Λίμνη Κουμουνδούρου κατά 9.200 λίτρα. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός απορριμμάτων συλλέχθηκε με την βοήθεια απλών καθημερινών ανθρώπων, όπως ο καθένας μας, οι οποίοι με περίσσεια αγάπη αφιέρωσαν τον χρόνο τους για την προστασία και ευημερία του περιβάλλοντος. Μεγάλος αριθμός από μπάζα, λάστιχα ποτίσματος, διάφορα μέρη αυτοκινήτων και καλώδια ήταν ορισμένοι από τους guest star της δράσης, πέραν των καθιερωμένων μικρού και μεσαίου μεγέθους σκουπιδιών που συλλέγονται σε όλες μας τις δράσεις.

Η Λίμνη Κουμουνδούρου αποτελεί έναν άγνωστο παράδεισο, που φιλοξενεί δεκάδες είδη πτηνών, χελωνών και χλωρίδας. Την Κυριακή παρατηρήθηκαν 16 είδη ορνιθοπανίδας, όπου ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν εκατοντάδες Ασημόγλαροι, αρκετοί Καστανοκέφαλοι γλάροι, πολλά Νανοβουτηχτάρια, δύο Αλκυόνες, 18 πανέμορφοι Ερωδιοί από δύο είδη (Λευκοτσικνιάδες και Σταχτοτσικνιάδες), μπόλικες πάπιες από 4 διαφορετικά είδη (Κιρκιρία, Πρασινοκέφαλες, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια), εκατοντάδες Φαλαρίδες, ένας εντυπωσιακός Καλαμόκιρκος, καθώς και 6 Βαλτόπαπιες που είναι απειλούμενο είδος παγκοσμίως και γνωρίζαμε ότι φωλιάζουν μόνο στο Σχοινιά!

Λόγω της σημαντικότητας του βιοτόπου, καθώς και της ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση μιας πανέμορφης Γερακίνας, η οποία μόλις είχε αναρρώσει από διάσειση και τη θαυμάσαμε να επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον.

Όσο για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που αναφέρθηκαν παραπάνω, δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Ενώ είναι προστατευόμενη περιοχή με Νόμο του ΥΠΕΝ και έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος με ΦΕΚ, οι απειλές που συνεχίζει να δέχεται είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Μόνο και μόνο η παρουσία πετρελαιοειδών, που παρατηρήθηκαν στις όχθες περιμετρικά της Λίμνης και ειδικά κατά μήκος της Λεωφ. Αθηνών, καθώς και αφρών στο θυρόφραγμα, αρκούν για να αντιληφθεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής στο εκεί οικοσύστημα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και στήριξης του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης, μιας και η προστασία των ειδών που διαβιούν στην περιοχή, είναι πιο άμεση από ποτέ. Το Save Your Hood λοιπόν, ενώνει τις δυνάμεις του με τοπικούς συλλόγους, ομάδες και οργανώσεις, ώστε να ενεργοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος για την ενίσχυση και αποκατάσταση του τοπικού οικοσυστήματος.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved