"Greek Sale" στο Sotheby's το Νοέμβριο
Lifestyle

"Greek Sale" στο Sotheby's το Νοέμβριο

Δύο αριστουργήματα του 19ου αιώνα που έρχονται ξανά στο φως, έπειτα από παραμονή σε ιδιωτικές συλλογές για περισσότερα από 50 χρόνια, θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο «Greek Sale» του Οίκου Sotheby's, τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010.

Πρόκειται για τον πίνακα «Μεγάλη Παρασκευή, Ελλάδα» (Le Vendredi-Saint, Grece) του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909), που αγοράστηκε στο Παρίσι το 1935 από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη.

Με μια εκτίμηση που κυμαίνεται μεταξύ 345.510 και 575.827 ευρώ, αυτή η ελαιογραφία σε καμβά χρονολογείται από την εποχή που οι ικανότητες του Ράλλη ως ζωγράφου της καθημερινής ζωής βρίσκονταν στο απόγειό τους.

Η «Μεγάλη Παρασκευή» απεικονίζει μια εκκλησία κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Πάσχα, με τέσσερα κορίτσια να δουλεύουν μαζί για να στολίσουν τον Επιτάφιο με λουλούδια, ενώ δύο ιερείς συζητούν.

Το δεύτερο από τα έργα που επανεμφανίζονται είναι «Ο Χορός των Νυμφών» (Dance of the Nymphs) του Νικόλαου Γύζη (1842-1901), το οποίο προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία και έχει εκτιμηθεί μεταξύ 230.321 και 345.510 ευρώ.

Με την ελεύθερη χρήση του πινέλου και την αιθέρια ποιότητα «Ο Χορός των Νυμφών» αντιπροσωπεύει την αλλαγή στην τεχνοτροπία του Γύζη, από την προγενέστερη ακριβή αναπαράσταση της καθημερινής ζωής στην υιοθέτηση του στυλ των Συμβολιστών που επικράτησε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, ειδικά όσον αφορά στα μυθολογικά και αλληγορικά του θέματα.

Η «χαλαρή» χρήση του πινέλου από το Γύζη ζωντανεύει ακόμη περισσότερο την ελευθερία του χορού των νυμφών και την κίνησή τους μακριά από το θεατή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved