Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Η γεύση είναι η κληρονομιά της μνήμης μας»
Taste

Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Η γεύση είναι η κληρονομιά της μνήμης μας»

«Η Μαρία είναι η “βασίλισσά” μας. Αντιπροσωπεύει τη γεύση της Πόλης και όχι μόνο...»

Αυτή ήταν η πρώτη ατάκα που βγήκε από τα χείλη του Ismail Ay, προέδρου του Συλλόγου των Σεφ της Τουρκίας, κατά τη συνάντησή μας την περασμένη Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο Χάλιτς, στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, στη βόρεια όχθη του Κεράτιου Κόλπου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη γιορτή γαστρονομίας στη γειτονική χώρα, που ήταν φέτος αφιερωμένη στις ξεχασμένες ρωμαίικες γεύσεις, στα «Φαγητά της Πόλης: από το χτες στο σήμερα».

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μια Ρωμιά της Κωνσταντινούπολης, επιλέχθηκε ανάμεσα σε κορυφαίους σεφ της Τουρκίας για να βάλει τη δημιουργική σφραγίδα της σε αυτή την εκδήλωση, που προσέλκυσε πάνω από 10.000 επισκέπτες.
«Ετοιμάσαμε 35 παραδοσιακά πολίτικα πιάτα, από παλαμίδα γιαχνί έως λαχανοντολμάδες με μύδια, τα οποία παρουσιάσαμε με έναν ωραίο και μοντέρνο τρόπο» λέει η ίδια στην «Espresso».
«Η γεύση είναι η κληρονομιά της μνήμης μας. Με τη γεύση και τη μυρωδιά θα θυμηθούμε έναν άνθρωπο αγαπημένο… Εγώ, ας πούμε, με το που κάνω κομπόστα, η μυρωδιά μού φέρνει αμέσως στη μνήμη τον πατέρα μου» συνεχίζει η Μαρία δείχνει μερικά από τα «ξεχασμένα» φαγητά-έργα τέχνης της Πόλης που παρασκεύασε. Γιατί τα λένε ξεχασμένα;

«Διότι δεν μαγειρεύονται πλέον συχνά. Ο μοντερνισμός που υπάρχει στην εποχή μας έχει επηρεάσει και τον κλάδο της μαγειρικής. Πέρασε τη μόδα της μοριακής κουζίνας, τη μόδα της fusion κουζίνας, ήρθε η μόδα με το sushi. Ωστόσο, ένα παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς κάνει πάντα σχεδόν όλους τους μοντέρνους σεφ να γλείφουν και τα δάχτυλά τους. Συνεπώς, παραδοσιακή κουζίνα - μοντέρνα κουζίνα: ένα μηδέν» σημειώνει

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved