«Το Νησί» έρχεται σε έκθεση φωτογραφίας
Από πόρτα σε πόρτα, σε χωριά της Κρήτης, οι συντελεστές της σειράς «Το νησί» (των 3,7 εκατ. τηλεθεατών) αναζητούσαν αντικείμενα, από κρεβάτια έως πιάτα, που παραπέμπουν στην εποχή κατά την οποία η Σπιναλόγκα ήταν τόπος «εξορίας» χανσενικών.
Είναι ένα από τα μυστικά που αποκαλύπτει η έκθεση φωτογραφιών πίσω από τις κάμερες της σειράς. Λεπτομέρειες και ιστορίες από τη σκληρή καθημερινότητα των «εξόριστων» λόγω της νόσου του Χάνσεν (λέπρα) σε έναν τόπο στιγματισμένο όπως η Σπιναλόγκα στον Μεσοπόλεμο, συγκεντρώθηκαν ύστερα από πολύμηνη έρευνα σε έναν φάκελο με βιβλιογραφία, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ.
Ο ογκωδέστατος φάκελος ήταν το πρώτο υλικό για την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Mega «Το νησί». Και αυτό ύστερα από το μπεστ σέλερ της Βρετανής Βικτόριας Χίσλοπ που έφερε στο φως κάποιες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή.
Οι ηθοποιοί μελέτησαν όσα στοιχεία τούς έδωσε ο σκηνοθέτης στον τόπο των γυρισμάτων, την Ελούντα, και προσέγγισαν την ντοπιολαλιά μέσω ηχογραφημένων συνεντεύξεων. Πληροφορίες που βοήθησαν τη Μιρέλλα Παπαοικονόµου στην τηλεοπτική σεναριακή προσαρμογή του βιβλίου της Χίσλοπ.
«Ενα μέρος της επιτυχίας που γνώρισε η σειρά οφείλεται στη θέληση των συντελεστών να ασχοληθούν με σοβαρότητα και πάθος και να εμβαθύνουν στις ιστορίες των χανσενικών», λέει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης.
«Πνευματικός πατέρας» του υπήρξε, όπως λέει, ο αποθεραπευμένος από τη νόσο του Χάνσεν Μανώλης Φουντουλάκης, ο οποίος τον βοήθησε στη συγκέντρωση του υλικού και πέθανε πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της σειράς. Με τις μνήμες του από τη Σπιναλόγκα ζωντανές, είχε βάλει θαρραλέα σκοπό να καταστρέψει κάθε ίχνος κοινωνικού ταμπού. «Η αισιοδοξία του μας ενέπνευσε», λέει ο σκηνοθέτης.
Η έκθεση με τον τίτλο «Το νησί» έρχεται, ενώ η σειρά του Mega βρίσκει πολλούς αγοραστές σε ξένες αγορές, να ξεναγήσει το κοινό σε μονοπάτια άγνωστα για τον μέσο τηλεθεατή: εκείνα της σκηνογραφίας, των ειδικών εφέ και της ενδυματολογίας.
Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από όλα τα στάδια της παραγωγής, κοστούμια και αξεσουάρ, μακέτες σκηνικών και σχέδια κατασκευής, μάσκες και προσθήκες των ειδικών εφέ, προβολή σκηνών και στιγμιότυπων προετοιμασίας και κατασκευών, αντικείμενα.
Παράλληλα με την έκθεση στα Χανιά οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, οι ειδικοί που «δημιούργησαν» με μακιγιάζ και εφέ τους εκατοντάδες... λεπρούς για τις ανάγκες της σειράς (συνεργάστηκαν και στην τελευταία ταινία του Χάρι Πότερ), θα διδάξουν την τέχνη τους σε εργαστήρι (17/7). Οπως και ο σκηνογράφος και επιμελητής της έκθεσης Αντώνης Χαλκιάς (22, 23/7).
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στους συντελεστές, τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, την ενδυματολόγο Ξανθή Κόντου, τον διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη και στον συνθέτη της επιτυχημένης μουσικής Μίνωα Μάτσα, σε ανοιχτή συζήτηση. Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το νησί - Η αληθινή ιστορία» (23/7).
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την αναπαράσταση της παράστασης που έδωσε ο καραγκιοζοπαίκτης Νίκος Μπλαζάκης στη Σπιναλόγκα στο πλαίσιο της σειράς (24/7).
Πηγή: Τα Νέα