Kitchen Lab: Τι μαγειρεύει σήμερα (18/1) ο Άκης Πετρετζίκης;
Media

Kitchen Lab: Τι μαγειρεύει σήμερα (18/1) ο Άκης Πετρετζίκης;

Kitchen Lab: Συνταγές ελληνικές, νόστιμες και πρακτικές, που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στις 16:50.

Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με Ρατατούι, μια πολύ αγαπημένη συνταγή που εμφανίζεται σε πολλές χώρες με διαφορετικές παραλλαγές, ενώ στην Ελλάδα είναι πιο γνωστό ως μπριάμ. Αρχικά κόβει μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τα οποία σοτάρει σε τηγάνι με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κόβει κρεμμύδια, κολοκύθια, πιπεριές και σκόρδα και τα τοποθετεί σε κατσαρόλα. Μεταφέρει τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά και πελτέ ντομάτας και σοτάρει. Ρίχνει ζάχαρη και θυμάρι, σβήνει με κρασί, το οποίο αφήνει να εξατμιστεί.


Προσθέτει τις ντομάτες, σιγοβράζει και ανακατεύει σε χαμηλή φωτιά με ξύσμα από λεμόνι και βασιλικό ψιλοκομμένο. Για να σερβίρει, κόβει ψωμί σε φέτες, βάζει αλάτι και πιπέρι και ραντίζει με ελαιόλαδο. Ψήνει το ψωμί σε γκριλιέρα μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές και ολοκληρώνει σερβίροντας το ρατατούι με μυζήθρα, βασιλικό, ελαιόλαδο και πιπέρι.
Για κυρίως πιάτο, προτείνει μια κλασική ελληνική συνταγή, ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό, γιουβαρλάκια με αυγολέμονο. Σε μπλεντεράκι χτυπάμε κρεμμύδι, σκόρδο και νερό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πετσέτα και πιέζουμε καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Τοποθετούμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε κιμά, ρύζι, άνηθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν μαζί με νερό, φλούδες από λεμόνι, φύλλα δάφνης και ζωμό λαχανικών. Για το αβγολέμονο, ανακατεύουμε σε μπολ κρόκους μαζί με κορν φλάουρ, χυμό από λεμόνια και άνηθο.


Ρίχνουμε αργά στο μπολ 2-3 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό στον οποίο έβρασαν τα γιουβαρλάκια ανακατεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με φέτα, ψωμί, ελαιόλαδο, ρίγανη και πιπέρι.
Για γλυκό, ο Άκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα πολύ ιδιαίτερο αφράτο και πεντανόστιμο κέικ ούζου, γεμάτο με αρώματα Ελλάδας. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύει βούτυρο και ζάχαρη και τα χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.

Στη συνέχεια ρίχνει λίγο αλεύρι, ένα ένα τα αβγά και συνεχίζει να χτυπάει το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα. Σε ένα μπολ ανακατεύει φιστίκια ψιλοκομμένα, αλεύρι, γλυκάνισο. Τα προσθέτει στο μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνει ούζο και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα. Ψήνει στους 170 βαθμούς, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με ζάχαρη άχνη.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved