Kitchen Lab: Συνταγές που μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια
Media

Kitchen Lab: Συνταγές που μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια

Kitchen Lab: Συνταγές πρωτότυπες, που μας ταξιδεύουν στον κόσμο αλλά και στα παιδικά μας χρόνια, περιλαμβάνει το μενού του «Kitchen Lab», την Κυριακή 15 Μαρτίου, στις 16:50 με τον Άκη Πετρετζίκη.

Πρώτο πιάτο στο κυριακάτικο μενού οι φλαούνες, ένα από τα πιο γνωστά κυπριακά πασχαλινά εδέσματα -πρόκειται για ψωμάκια με βασικό συστατικό το τυρί και τα αυγά, τα οποία ποικίλλουν σε σχήματα. Ο Άκης τις φτιάχνει τετράγωνες με γέμιση που συνδυάζει γλυκό και αλμυρό.
Πρώτα ετοιμάζει τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ βάζει νερό και μαγιά και ανακατεύει με σύρμα χειρός. Προσθέτει αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χτυπάει με τον γάντζο. Μεταφέρει σε λαδωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Συνεχίζει με τη γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ γραβιέρα και χαλούμι. Σε ένα γουδί βάζει λίγη ζάχαρη, μαστίχα, μαχλέπι, δυόσμο και χτυπάει καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρει στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύει. Προσθέτει κανέλα, ξύσμα από λεμόνι, σιμιγδάλι, ένα αβγό, σταφίδες, ζάχαρη και ανακατεύει με τα χέρια μέχρι να δέσει το μείγμα. Για τη σύνθεση, χωρίζει τη ζύμη και τη γέμιση σε 10 κομμάτια. Ανοίγει το ένα κομμάτι της ζύμης με τον πλάστη, τοποθετεί στο κέντρο ένα κομμάτι από τη γέμιση και διπλώνει τις γωνίες προς το κέντρο αφήνοντας άνοιγμα. Πιέζει τις άκρες με ένα πιρούνι και μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια και ψήνει για 20-25 λεπτά. Αφαιρεί και σερβίρει.

Για κυρίως ο Άκης σερβίρει τα πιο νόστιμα χοιρινά σουβλάκια με πανσέτα. Κόβει την πανσέτα σε πολύ μικρά κυβάκια. Μεταφέρει σε ένα μπολ και ρίχνει ξίδι. Ανακατεύει καλά και προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα και αφήνει στην άκρη να μαριναριστούν. Τοποθετεί ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει, βάζει τη μισή πανσέτα και ψήνει για 2 με 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή. Σβήνει με ξίδι και ανακατεύει. Αφαιρεί και αφήνει στην άκρη. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη δόση της πανσέτας και συνεχίζει με τις πίτες. Σε ένα μπολ βάζει γιαούρτι, αλεύρι, αλάτι, ρίγανη και ανακατεύει μέχρι να έχει μια ζύμη. Ιδανικά τυλίγει με μεμβράνη και αφήνει να ξεκουραστεί. Χωρίζει τη ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια και ανοίγει με τον πλάστη. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο βάζει τη μια πίτα και ψήνει και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλες τις πίτες και συνθέτει τα σουβλάκια του βάζοντας σε κάθε πίτα τζατζίκι, πανσέτα, φέτες από ντομάτα και κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαιντανό και πατάτες τηγανητές.

Για επιδόρπιο, οι γαλακτοφέτες με σοκολάτα μας γυρνάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια και γίνονται η αφορμή για να σκεφτούμε πως το μυστικό είναι να μένουμε παιδιά μέσα μας.
Για το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζει νερό και ζάχαρη και μεταφέρει σε μέτρια φωτιά. Αφήνει μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει καλά.
Για το παντεσπάνι, χωρίζει προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζει στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και αλάτι και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει μαρέγκα. Χαμηλώνει την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτει έναν έναν τους κρόκους. Σε ένα μπολ βάζει ζάχαρη, αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ και ανακατεύει. Αφαιρεί τον κάδο από το μίξερ και βάζει μέσα τα στερεά υλικά. Ανακατεύει απαλά, βουτυρώνει ένα ταψί, απλώνει λαδόκολλα και βάζει μέσα το μείγμα. Ψήνει για 20 λεπτά και αφήνει να κρυώσει.


Για τη γέμιση, βάζει ζελατίνη σε μπολ με κρύο νερό και αφήνει 3 με 4 λεπτά να μαλακώσει. Στον κάδο του μίξερ ρίχνει κρέμα γάλακτος και ζάχαρη άχνη και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί. Προσθέτει μασκαρπόνε και βανίλια και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ζεσταίνει μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, βάζει μέσα τη ζελατίνη καλά στυμμένη, και ανακατεύει μέχρι να λιώσει. Μεταφέρει στον κάδο του μίξερ και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για να ολοκληρώσει τις γαλακτοφέτες, κόβει το παντεσπάνι οριζόντια στη μέση με πριονωτό μαχαίρι, απλώνει και στις δύο επιφάνειες το σιρόπι, καλύπτει τη μια επιφάνεια με την κρέμα και τοποθετεί το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω. Μεταφέρει σε ένα ταψί και βάζει στην κατάψυξη τυλιγμένο με μεμβράνη να παγώσει καλά. Κόβει σε μπάρες και βουτάει σε λιωμένη κουβερτούρα. Αφήνει σε λαδόκολλα για να σταθεροποιηθεί, κάνει σχέδια με λευκή κουβερτούρα και σερβίρει.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved