Αντώνης Φουρλής: «Θα ήταν ανεύθυνο να μη φοβάμαι»
Media

Αντώνης Φουρλής: «Θα ήταν ανεύθυνο να μη φοβάμαι»

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Φουρλής είναι στον παλμό των εξελίξεων και της επικαιρότητας.

Ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 μίλησε για την εκπομπή που παρουσιάζει με τον Τάσο Τέλλογλου, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο επάγγελμά του δημοσιογράφου υπό τέτοιες συνθήκες.

Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες δημοσιογραφικά περιόδους;

Ναι. Πιστεύω ότι είναι από τις δυσκολότερες περιό­δους και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την κατάστα­ση που έζησα στο Κοσσυφοπέδιο.

Φοβάσαι που είσαι αναγκασμένος να δουλεύεις;

Ναι. Θα ήταν ανεύθυνο να μη φοβάμαι. Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου, πρέπει να βρίσκεσαι στην καρδιά των γεγονότων. Να μεταφέρεις την είδη­ση και να βοηθάς ενημερώνοντας. Ομως πρέπει να θυμόμαστε διαρκώς ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε από εμάς και δεν κάνει δια κρίσεις στους δημοσιογράφους.

Είδαμε στην εκπομπή «Special report» την αποστο­λή στην Πάτρα. Τι αντιμετώπισες εκεί;

Εκανα αποστολή στην Πάτρα, στην Αμαλιάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί που γράφτηκε η ιστορία του,. πρώτου ομαδικού κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλαδά, από το γκρουπ που επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους. Η περιοχή αποτελεί αντικείμενο μελέτης-δημοσιογραφικής και ιατρικής- για το πώς λειτούργησε ο μηχανισμός της δημόσιας υγείας. Αντλήσαμε μαθή­ματα και διδάγματα από αυτή την εμπειρία. Είδαμε πώς έγινε η διασπορά του ιού και μάθαμε από τα λά­θη που έγιναν, που σε έναν βαθμό δικαιολογούνται, γιατί υπήρξε αιφνιδιασμός στο σύστημα, αρχικά. Διότι το Ισραήλ ήταν μια χώρα εκτός της λίστας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τις επικίνδυνες χώρες.

Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση;

Ναι, και είναι απόλυτα κατανοητό. Η εικόνα που μεταφέραμε στο «Social report» είναι σαφής. Είδαμε άδειους δρόμους είδαμε να απολυμαίνουν δρόμους... Το τρίγωνο Πάτρα, Πύρ­γος και Αμαλιάδα παρουσιάζει μια αναλογία με το πώς ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στην Κί­να, στην επαρχία της Χουμπέι και της Γουχάν. Γι' αυτό και υπήρξε δημοσιογραφικό ενδια­φέρον γι' αυτή την περιοχή. Κατ' αναλογία, το πρώτο μεγαλύτερο κρούσμα το είχαμε σε αυ­τές τις περιοχές. Τα μέτρα εκεί είναι ένα βήμα παραπάνω από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ετοιμάζετε κι άλλες εκπομπές για τον κορωνοϊό;

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η ζωή μας για εβδομάδες ή και για μήνες θα είναι αυτό. Οπότε θα προσπαθήσουμε με πληροφορίες χρήσιμες να βοηθήσουμε τους ανθρώπουςνα κατανοήσουν περισσότερα και να ενημερωθούν. Και όλα αυτά με προσήλωση στη δημοσιογραφι­κή σοβαρότητα και με ψυχραιμία. Να μη δη­μιουργήσουμε εμείς πανικό καινά μην τρομο­κρατήσουμε τον κόσμο. Το «Social report» θα ταξιδέψει όσο μακριά κι αν χρειαστεί. Εκεί ό­που υπάρχει πρωτογενές ρεπορτάζ και γρά­φεται ή γράφτηκε η ιστορία της πανδημίας. Θα βρισκόμαστε παντού για να μεταφέρου­με κάθε χρήσιμη πληροφορία.

Πώς προέκυψε η ιδέα της εκπομπής;

Με τον Τάσο Τέλλογλου γνωριζόμασταν πολλά χρόνια. Κατά σύμπτωση, γνωριστήκαμε στον ΑΝΤ1 τη δεκαετία του '90, όταν εκείνος ήταν ανταποκριτής στη Γερμανία και εγώ δημοσιογράφος στην Αθήνα. Τα­ξίδευα συχνά για αποστολές και βρισκόμασταν, δουλεύαμε μαζί. Εγώ απευθύνθηκα στον Τάσο και του ζήτησα να συ­νεργαστούμε και εκείνος χρειάστηκε 24 ώρες για να «κλειδώσουμε».

Στον ελεύθερο χρόνο σου καταφέρνεις να κλείνεις τον διακόπτη μην ασχολείσαι με τη δουλειά;

Με δυσκολία. Εχω την τάση λόγω του διαδικτύου να είμαι κάπου εκεί... Είναι πολλά τα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά και είναι δύσκολο.

Αυτό φέρνει προστριβές με το οικογενειακό περιβάλλον;

Υπάρχει κάποιες φορές δυσκολία. Πιστεύω, όμως, ότι η δημοσι­ογραφία δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής. Αν θέλεις να την κάνεις σωστά, πρέπει να είσαι εκεί. Από την εποχή που μόνο η μητέρα μου νοιαζόταν και αγωνιούσε για εμένα μέχρι την εποχή που τα παιδιά μου με βλέπουν να ταξιδεύω ξαφνικά εκεί όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αισθάνομαι ότι έχουν από τον τρόπο ζωής.

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved