Άκης Παυλόπουλος-Ντόρα Κουτροκόη: Περιγράφουν τον ρόλο της ενημέρωσης σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία
Media

Άκης Παυλόπουλος-Ντόρα Κουτροκόη: Περιγράφουν τον ρόλο της ενημέρωσης σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία

Ο Άκης Παυλόπουλος κι η Ντόρα Κουτροκόη ενημερώνουν το κοινό μέσα από το Open για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στον κορονοϊό.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» μίλησαν για την πρωτοφανή συγκυρία που βιώνουμε, ενώ αναφέρθηκαν στον ρόλο της ενημέρωσης και στη συνεργασίας τους.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος που επιτελεί π ενημέρωση στο σύνολο της στην ελληνική τηλεόραση αυτήν την περίοδο;

Ακης Παυλόπουλος: Οπως όλοι, αλλά πε­ρισσότερο εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη. Πρέπει να επικοινωνού­με καθημερινά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, να επικοινωνούμε τις εκκλή­σεις της κυβέρνησης και του κράτους για να αυτοπεριοριστούμε -με μέτρα που ού­τως ή άλλως ανέτρεψαν την καθημερινότη­τα μας- και ταυτόχρονα να ισορροπήσουμε σε ένα σχοινί που είναι μεταξύ παρέας και ενημέρωσης. Να αποφύγουμε τις εύκολες υπερδραματοποιήσεις, την τρομολαγνεία, την κινδυνολογία, τη θανατολαγνεία. Επει­δή ο περισσότερος κόσμος παρακολουθεί από το πρωί τηλεόραση για να ενημερωθεί, αλλά είναι και η παρέα του, πρέπει όλο αυ­τό να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια.

Ντόρα Κουτροκόη: Είναι μια χρυσή ευ­καιρία να αποκατασταθεί το κύρος της δη­μοσιογραφίας. Εν προκειμένω, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστά­σεων και να λέμε στους πολίτες τη σκλη­ρή αλήθεια. Να τους ενημερώνουμε με ακρίβεια για τα πάντα Να έχουμε για όλα τα θέματα τους ειδικούς που θα δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Πρέπει να απο­φεύγουμε τη δημοσιογραφία του εντυ­πωσιασμού. Και επιπλέον πρέπει με κάθε τρόπο να μη δίνουμε βήμα στους πάσης φύσεως παπατζήδες που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Διάφορους τύπους που το παίζουν «ειδικοί». Είναι πο­λύ σημαντικό να φιλτράρουμε τα πρόσω­πα στα οποία δίνουμε βήμα

Είστε πολλά χρόνια στην ενημέ­ρωση. Είναι η συγκεκριμένη περί­οδος η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς όσον αφορά στη δημοσιογρα­φική σας ιδιότητα;

Α.Π.: Νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη πρό­κληση για όλους μας. Η γενιά μας ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα βιώσει έναν τέτοιο πα­γκόσμιο εφιάλτη. Μόνο σε κινηματογραφι­κές ταινίες τα βλέπαμε. Επειτα από μια τέ­τοια κατάσταση, που ευχόμαστε να περά­σει όσο το δυνατόν συντομότερα, όλα θα έχουν αλλάξει, θα έχει αφήσει πληγές και σε κοινωνικό επίπεδο και στην καθημερινό­τητα μας και φυσικά στην παγκόσμια οικο­νομία. Υστερα από αυτήν την ιστορία θα ειμαστέ όλοι αλλιώς, θα δοκιμαστούμε πολύ. Θα δούμε το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιον κίνδυνο. Μοιάζει σαν να είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Γη ένας τεράστιος αστεροειδής και να ξέρουμε ότι εάν δεν κάνουμε κάτι εντυπωσιακό να αλλάξουμε την πορεία του, απλώς την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχουμε.

Ν.Κ.: Είναι, πράγματι, μια πολύ μεγάλη πρόκληση, διότι έχω την αίσθηση ότι στις παρούσες συνθήκες το επάγγελμα μας αποκτά χαρακτηριστικά λειτουργήματος. Υπάρχει τεράστια ανάγκη του κόσμου για ουσιαστική ενημέρωση.

Στους τηλεοπτικούς σταθμούς λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως βέβαια πρέπει να γίνεται. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο στήσιμο της σκαλέτας της εκπομπής;

Α.Π.: Οχι. Οι βάρδιες πάντα καλύπτονται. Η πρωινή ζώνη έχει μια συγκεκριμένη συνέχεια. Την πρώτη εβδομάδα ήμασταν η Ντόρα Κουτροκόη και εγώ, συνέχισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος με την Ανθή Βούλγαρη και στη συνέχεια επιστρέφουμε εμείς. Δεν νιώθω καθόλου καλά όταν απέχω από τη δουλειά μου αυτές τις ημέρες. Είναι όμως για λόγους προστασίας και υγείας. Οπότε συμμορφώνομαι και ας μη μου αρέσει.

Ν.Κ.: Σε ό,τι αφορά στο Open έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρό­ληψης. Λειτουργούμε με το μικρό­τερο δυνατό προσωπικό. Εκ των πραγμάτων αυτό επηρεάζει τη σκαλέτα της εκπομπής από τη στιγμή που λείπουν πολλοί συνάδελφοι, αλλά από την άλλη αυτό που προέχεi είναι η υγεία όλων μας.

Πηγή: Tv Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved