Παυλόπουλος - Κουτροκόη: Το ρεπορτάζ που τους συγκλόνισε και η κατάσταση στην tv μετά την πανδημία
Media

Παυλόπουλος - Κουτροκόη: Το ρεπορτάζ που τους συγκλόνισε και η κατάσταση στην tv μετά την πανδημία

Ο Άκης Παυλόπουλος κι η Ντόρα Κουτροκόη μίλησαν με ειλικρίνεια.

Οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές του Open και της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» περιέγραψαν την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο χώρος των media μετά κορονοϊού και εξομολογήθηκαν ποια είδηση τους έκανε να λυγίσουν.

Ποιο ήταν το ρεπορτάζ ή η πληροφορία που σας συγκλόνησε περισσότερο ως άνθρωπο αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε;

Α.Π.: Τα κρούσματα στο υγειονομικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν τη μεγάλη μάχη στην πρώτη γραμμή. Το γεγονός ότι ο ιός έχει περάσει μέσα στα νοσοκομεία και κινδυνεύει να τους αποδεκατίσει είναι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα. Το δεύτερο που με θυμώνει ταυτόχρονα είναι ότι οι αντοχές μας είναι περιορισμένες. Μιλώ για μέρος του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε από άλλες χώρες «γιατί δεν το κάναμε όπως η Ελλάδα;», ένα κράτος που παρ' όλες τις αδυναμίες του και τις παθογένειες του προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις ακραίες ανάγκες των ημερών, να δουλεύει και να προσπαθεί να κρατά χαμηλά την επιμόλυνση, και εμείς απλώς να μη συμμορφωνόμαστε γιατί κουραστήκαμε.

Ν.Κ.: Με συγκλόνισαν οι εικόνες από την Ιταλία με τα δεκάδες φέρετρα, αλλά και σκηνές από τα νοσοκομεία που να θύμιζαν εμπόλεμες εποχές. Βούρκωσα ακούγοντας έναν Ελληνα γιατρό που εργάζεται στην Ιταλία να δηλώνει ότι «έχουμε πόλεμο, διαλέγουμε κάθε μέρα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

«Μένουμε σπίτι». Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ενδεδειγμένος τρό­πος να μεταδοθεί το μήνυμα στον κό­σμο από τα μέσα ενημέρωσης;

Α.Π.: Πολύ καθαρός και χωρίς αστερί­σκους. Δεν επιτρέπεται σε αυτό το μήνυ­μα να εισχωρούν «αλλά», προβληματισμοί του τύπου «μήπως δεν είναι έτσι», Το μή­νυμα είναι καθαρό. Μένουμε σπίτι για να βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια. Το ότι έχουμε πόλεμο δεν το είπε μόνο ο Κυ­ριάκος Μητσοτάκης, το είπε η Μέρκελ, το είπε ο Μακρόν, το είπε ο Τραμπ, το είπαν όλοι. Εκτός και αν υποθέσουμε ότι όλο αυτό είναι μια παγκόσμια φάρσα, μια πα­γκόσμια συνωμοσία και αποφάσισαν από κοινού οι παγκόσμιοι ηγέτες του πλανή­τη να οδηγήσουν σε δραματική ύφεση την παγκόσμια οικονομία και, να οδηγήσουν τους πολίτες σε παγκοσμία κατάθλι­ψη. Δεν μπορώ λοιπόν να βρω τον λόγο. Υπάρχουν ντοκουμέντα που προκαλούν μεγάλη στενοχώρια: Από την πομπή των φέρετρων στην Ιταλία μέχρι και τη Γιουχάν. Είναι ξεκάθαρο πως το «Μένουμε, σπίτι» είναι ανελαστικό.

Ν.Κ.: Να το επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους. Να καταδείξουμε μέσω και των ειδικών τη σημασία που έχει η παρα­μονή στο σπίτι. Και επειδή η δύναμη είναι και στο παράδειγμα, να εξηγούμε στον κό­σμο ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία είναι γιατί άργησαν να πάρουν αυστηρά μέτρα.

Εσείς μετά το τέλος της εργασίας κατά τη διάρκεια του «Μένουμε σπί­τι» ποιες δραστηριότητες ακολου­θείτε;

Α.Π.: Περνάω πολλές ώρες με τη γυναίκα μου και το παιδί μου, μαγειρεύουμε, κά­νουμε δουλειές στο σπίτι, παίζουμε επιτραπέζια, βγαίνουμε μια κοντινή, σύντο­μη βόλτα προσπαθώντας να είμαστε εντε­λώς μόνοι μας, Το πιο δύσκολο κεφάλαιο είναι τα παιδιά, γιατί δεν μπορούν να κα­τανοήσουν επακριβώς τι έχει συμβεί και κατέρρευσε η καθημερινότητα τους. Πρέ­πει να ακούσουμε τους παιδοψυχολόγους που προειδοποιούν πως τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να αλλάξει ο ψυχισμός τους. Ή ακό­μη να εμφανίσουν και ψυχοσωματικά συ­μπτώματα Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε τη δύναμη να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά μας.

Ν.Κ.: Είναι μια καλή ευκαιρία για περι­συλλογή, διάβασμα, δουλειές στο σπίτι. Προσωπικά αξιοποιώ τον χρόνο βλέπο­ντας πάρα πολλές ταινίες, κάτι που μου εί­χε λείψει.

Εχουμε συνεχείς μελέτες για φαρ­μακευτικές αγωγές και εμβόλια. Εί­στε αισιόδοξοι πως ο αγώνας δρό­μου της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας θα φέρει σύντομα καλές ειδήσεις;

Α.Π.: θέλω να είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω και το λέω και στους γύρω μου πως αυτή η ιστορία θα περάσει. Ακούω διακεκριμένους επιστήμονες και από την παγκόσμια κοινότητα και τη δική μας να είναι καθαροί σε αυτό: Αυτή η ιστορία θα κάνει ιόν κύκλο της και θα τελειώσει. Δεν θέλω να τα βλέπω όλα μαύρα, να συζητώ με τον εαυτό μου και τους γύρω μου το σενάριο του αφανισμού. Εύχομαι να έρ­θουν καλά νέα και γρήγορα.

Ν.Κ.: Ναι. Το γεγονός ότι όλη η επιστημο­νική κοινότητα έχει «πέσει» πάνω στον κοροναϊό πιστεύω ότι σύντομα θα φέρει θε­τικά αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και με τα λιγότερα θύματα.

Κάποια στιγμή η πανδημία θα τε­λειώσει. Σε τι κατάσταση θα βρει την ελληνική τηλεόραση; Οι πρώτες πλη­ροφορίες αναφέρουν για μείωση της διαφημιστικής δαπάνης που σε συν­δυασμό με τα προληπτικά μέτρα γη τον κορονάϊό έχει οδηγήσει σχεδόν σε «πάγωμα» της ψυχαγωγίας...

Α.Π.: Η κατάσταση θα βρει την τηλεόραση όπως και στο σύνολο τους τα μίντια είναι κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Θα γίνει λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια επανεκκίνησης. Και σε αυτήν την επανεκκίνηση η τηλεόραση θα είναι μέσα.

Ν.Κ: Κοιτάξτε, αυτό που προέχει τώρα ναι να εξέλθουμε από την κρίση με τα λΙγότερα θύματα. Μετά θα έχουμε τον χρόνο να τα συζητήσουμε όλα. Εχω την αίσθηση, ωστόσο, ότι για τον χώρο των ΜΜΕ η κρίση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία Με την έννοια ότι μπορεί να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και οι πολίτες να μας ξαναεμπιστευθούν.

Πηγή: Tv Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved