Kitchen Lab: Ο Άκης Πετρετζίκης φέρνει σήμερα στο τραπέζι θαλασσινό αέρα
Media

Kitchen Lab: Ο Άκης Πετρετζίκης φέρνει σήμερα στο τραπέζι θαλασσινό αέρα

Συνταγές  που φέρνουν στο τραπέζι μας θαλασσινό αέρα και μεσογειακά αρώματα προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 04 και την Κυριακή 05 Απριλίου, στις 16:50.  

Το ορεκτικό στο σαββατιάτικο μενού, το τηγανητό χταπόδι, είναι ένας τέλειος μεζές.

Σε κατσαρόλα ρίχνει ξίδι, νερό, κόκκους πιπεριού, κόκκους από μπαχάρι, φύλλα δάφνης, σκόρδο και κοτσάνια από μαϊντανό. Καθαρίζει το χταπόδι, χωρίζει τα πλοκάμια και τα προσθέτει στην κατσαρόλα. Σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά για 40 με 50 λεπτά. Σε ένα μπολ, με αλεύρι, κορν φλάουρ, αλάτι και πιπέρι πασπαλίζει το χταπόδι. Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο τηγανίζει το χταπόδι μόλις για 3 με 4 λεπτά και αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί. Το χταπόδι είναι έτοιμο αλλά ο Άκης ετοιμάζει και ένα πεντανόστιμο ντιπ που ταιριάζει απόλυτα με τον μεζέ. Σε μπολ βάζει μαγιονέζα, κάρι, ξύσμα και χυμό από λεμόνι και ανακατεύει. Σερβίρει με δυόσμο και φέτες λεμονιού.

Για κυρίως προτείνει λινγκουίνι alle vongole, δηλαδή ζυμαρικά λιγκουίνι με κυδώνια, ένα φαγητό γεμάτο με αρώματα που προέρχεται από τη Νάπολη. Σε ένα μπολ με νερό βάζει τα κυδώνια, καλύπτει με μία πετσέτα και τα τοποθετεί στο ψυγείο για 6 με 10 ώρες. Μεταφέρει τα κυδώνια κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίβει το κέλυφός τους με ένα σφουγγάρι. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζει αλάτι και τα λιγκουίνι. Τοποθετεί ένα γουόκ στη φωτιά με ελαιόλαδο και ρίχνει ψιλοκομμένα στικ από σέλερι, πράσο και καρότο. Βάζει πιπέρι, εστραγκόν και ανακατεύει. Αφαιρεί τα κυδώνια από το νερό και τα βάζει στα λαχανικά. Προσθέτει κρασί, καλύπτει με το καπάκι και αφήνει λίγα λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα κυδώνια. Τα αφαιρεί και τα μεταφέρει σε ένα σουρωτήρι. Στο γουοκ με τα υπόλοιπα υλικά βάζει κρέμα γάλακτος, πιπέρι και νοστιμιά και βράζει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σουρώνει τα ζυμαρικά, τα προσθέτει στο γουοκ, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Απλώνει σε πιατέλα, βάζει τα κυδώνια από πάνω και σερβίρει με πιπέρι και ρίγανη.

Νόστιμα σμυρναίικα κουλουράκια είναι το επιδόρπιο της ημέρας. Στον κάδο του μίξερ ρίχνει βούτυρο μαζί με ζάχαρη και χτυπάει με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτει κρόκους από δύο αυγά και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζει γάλα, χυμό πορτοκάλι, κονιάκ, βανίλια, ξύσμα από πορτοκάλι, λίγο αλεύρι και χτυπάει σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Σε ένα μπολ βάζει αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλάτι και ανακατεύει. Μεταφέρει τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα. Βάζει τη ζύμη στον πάγκο εργασίας του και πλάθει κουλουράκια σε διάφορα σχέδια. Ψήνει για 20 με 25 λεπτά.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved