Kitchen Lab: Τι μαγειρεύει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης;
Media

Kitchen Lab: Τι μαγειρεύει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης;

Kitchen Lab: Συνταγές  ιδιαίτερες αλλά και κλασικές γεύσεις μέσα από εναλλακτική ματιά προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.

Ένα ορεκτικό που κάποιοι μπορούν να το αξιοποιήσουν και ως κυρίως γεύμα, το συκώτι ριγανάτο, ανοίγει στο σαββατιάτικο μενού. Ο Άκης κόβει το συκώτι γάλακτος σε λεπτές φέτες, προσθέτοντας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, το μεταφέρει σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρει μέχρι να πάρει χρώμα. Γυρνάει από την άλλη πλευρά και σοτάρει για επιπλέον 1 λεπτό. Σβήνει με χυμό από λεμόνι, ρίχνει νερό, μέλι, ρίγανη, μουστάρδα και σκόρδο. Προσθέτει δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Συνολικά, μαγειρεύει το συκώτι για μόλις 4 με 5 λεπτά, αφαιρεί από τη φωτιά και σερβίρει με πατάτες τηγανητές και ρίγανη.

Το κυρίως γεύμα περιλαμβάνει γιουβαρλάκια vegan, μια διαφορετική πρόταση για ένα αγαπημένο φαγητό. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο βάζει ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο , προσθέτει ψιλοκομμένα κοτσάνια από άνηθο, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρει. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει μανιτάρια champignon σε δόσεις και χτυπάει μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια. Μεταφέρει στο τηγάνι και σοτάρει μέχρι να χάσουν όλη την υγρασία τους και να πέσει ο όγκος τους. Αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει το μείγμα. Συνεχίζει βάζοντας σε μπολ την πάστα μανιταριών μαζί με ξύσμα από λάιμ, τον υπόλοιπο άνηθο ψιλοκομμένο, ψωμί, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι και ανακατεύει πολύ καλά με τα χέρια του. Πλάθει σε μικρά κεφτεδάκια και βάζει σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Πιέζει καλά τα κεφτεδάκια για να σφίξουν και να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέτει ρόφημα καρύδας, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, μεταφέρει σε χαμηλή φωτιά, καλύπτει με καπάκι και βράζει για 10 λεπτά.

Για το vegan αβγολέμονο, βάζει σε ένα μπολ κορν φλάουρ και χυμό από λάιμ και ανακατεύει. Ρίχνει σιγά σιγά στα γιουβαρλάκια και ανακατεύει ελαφρά για 1 λεπτό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρει με μπούκοβο, άνηθο, φέτες από λάιμ και ελαιόλαδο.

Για επιδόρπιο ο Άκης φτιάχνει εκμέκ με τσουρέκι. Ξεκινάει τη διαδικασία ετοιμάζοντας το σιρόπι του. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζει νερό, ζάχαρη, φλούδες από λεμόνι και αφήνει να πάρει μια βράση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρεί από τη φωτιά και αφήνει να κρυώσει. Συνεχίζει ετοιμάζοντας τη βάση, τοποθετώντας ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζοντας βούτυρο. Ρίχνει φέτες από τσουρέκι και ψήνει για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία μέχρι να έχει ψήσει περίπου 10 φέτες, τις απλώνει σε ταψί και καλύπτει όλα τα κενά από τη βάση. Περιχύνει με το κρύο σιρόπι, αφαιρεί τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνει στην άκρη να απορροφηθεί το σιρόπι.

Για την κρέμα πατισερί, τοποθετεί μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζει σχεδόν ένα λίτρο γάλα με ζάχαρη και αφήνει να πάρει μια βράση. Σε ένα γουδί χτυπάει ζάχαρη, μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρει στην κατσαρόλα με το γάλα και προσθέτει βανίλια. Σε ένα μπολ βάζει 6 κρόκους και ζάχαρη και ανακατεύει με σύρμα χειρός. Προσθέτει λίγο ακόμα γάλα και κορν φλάουρ και μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρει πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζει όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και επαναφέρει στη φωτιά. Ανακατεύει συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα, αφαιρεί από τη φωτιά, βάζει βούτυρο και ανακατεύει μέχρι να λιώσει. Απλώνει πάνω από το τσουρέκι και καλύπτει με μεμβράνη. Βάζει στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό, απλώνει σαντιγί και κάνει γραμμές με ένα κουτάλι και ένα πιρούνι. Πασπαλίζει με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρει.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved