Τι μαγειρεύει ο Άκης Πετρετζίκης στο τελευταίο Kitchen Lab της σεζόν;
Media

Τι μαγειρεύει ο Άκης Πετρετζίκης στο τελευταίο Kitchen Lab της σεζόν;

Στο τελευταίο Kitchen Lab της χρονιάς, την Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 16:50,  o Άκης Πετρετζίκης προτείνει  ένα μενού  με επιλογές διεθνείς και ξεχωριστές.

Το πρώτο πιάτο στο μενού της Κυριακής είναι μία galette.

Με καταγωγή από τη Γαλλία -η γαλλική εκδοχή για την πίτσα- αποτελεί μια πεντανόστιμη επιλογή για ορεκτικό, brunch, αλλά και για κυρίως γεύμα. Ο Άκης ξεκινάει με την γέμιση, κόβοντας μια μελιτζάνα σε κυβάκια. Τα βάζει σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και προσθέτει 1 κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 κόκκινη πιπεριά και 1 κολοκύθι σε κυβάκια. Σοτάρει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει αλάτι και πιπέρι.

Για τη ζύμη, στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει βούτυρο, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι ολικής άλεσης, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και χτυπάει μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτει νερό και ξίδι και συνεχίζει να χτυπάει μέχρι να δέσουν τα υλικά και να γίνουν μια σφιχτή ζύμη.

Πλάθει και με τα χέρια για να ομογενοποιηθούν τελείως τα υλικά, απλώνει μια λαδόκολλα και πασπαλίζει με λίγο αλεύρι. Τοποθετεί τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγει. Για τη σύνθεση, σε ένα μπολ βάζει τυρί κρέμα, μουστάρδα και ανακατεύει. Απλώνει το τυρί κρέμα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και προσθέτει φέτα και τα λαχανικά. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας κλείνει περιμετρικά τη ζύμη, αλείφει με έναν αραιωμένο κρόκο και ψήνει για 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με φέτα, ρόκα, ντοματίνια και ελαιόλαδο.

Για κυρίως γεύμα, ο Άκης φτιάχνει ένα από τα πιο γνωστά Ισπανικά πιάτα, μια παέγια με θαλασσινά.

Ψιλοκόβει 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια και τα βάζει όλα σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο. Κόβει 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια, τα βάζει στο σκεύος και σοτάρει για 1-2 λεπτά. Προσθέτει μπούκοβο, θυμάρι, ρύζι αρμπόριο και σοτάρει. Βάζει σαφράν, ούζο, λευκό κρασί, νερό σε δόσεις και σιγομαγειρεύει σε χαμηλή φωτιά για 13-15 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Φιλετάρει μία τσιπούρα και τη βάζει στο σκεύος. Προσθέτει γαρίδες, μύδια, ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύει για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμη η τσιπούρα και να ανοίξουν τα μύδια. Σερβίρει με φέτες και χυμό λεμονιού, πιπέρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.

Ο αγαπημένος μας σεφ επιλέγει να αποχαιρετήσει τη σεζόν με μια πεντανόστιμη τούρτα παγωτό.

Ξεκινάει παρασκευάζοντας μια γκανάζ. Σε κατσαρολάκι βάζει κρέμα γάλακτος και μεταφέρει σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε μπολ βάζει κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και μόλις πάρει βράση η κρέμα γάλακτος αφαιρεί από τη φωτιά και τη ρίχνει στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα. Περιμένει μέχρι να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα και ανακατεύει με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το παγωτό, στον κάδο του μίξερ βάζει κρέμα γάλακτος και χτυπάει με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχει μια σφιχτή σαντιγί. Μεταφέρει σε μπολ, ενώ στον ίδιο κάδο βάζει ζαχαρούχο γάλα και τυρί κρέμα και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σπάσει και να αφρατέψει το τυρί κρέμα. Μεταφέρει στο μπολ με τη σαντιγί και ανακατεύει πολύ απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χωρίζει την κρέμα σε δύο μπολ και αφήνει στην άκρη. Βάζει στο μπλέντερ φράουλες και ζάχαρη και χτυπάει μέχρι να γίνουν πουρές. Μεταφέρει το μείγμα στο ένα μπολ με την κρέμα και ανακατεύει. Στο άλλο μπολ βάζει ξύσμα από λάιμ. Για τη σύνθεση, βάζει ένα παντεσπάνι βανίλιας σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση. Απλώνει τη μισή γκανάζ και την κρέμα φράουλα, καλύπτει με δεύτερο παντεσπάνι, απλώνει την υπόλοιπη γκανάζ, την κρέμα λάιμ και μεταφέρει στην κατάψυξη για 5-6 ώρες να παγώσει καλά. Σερβίρει με τη λιωμένη κουβερτούρα, φράουλες και φύλλα δυόσμου και εύχεται να περάσετε το πιο γλυκό καλοκαίρι της ζωής σας.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved