Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου θυμάται: «Η Αθήνα ήταν ένα καζάνι που έβραζε»
Media

Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου θυμάται: «Η Αθήνα ήταν ένα καζάνι που έβραζε»

Κοινωνία ώρα MEGA: Ο φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας μίλησε στην εκπομπή του MEGA και εξιστόρησε τα όσα έζησε.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ήταν ο άνθρωπος που με τον φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές στο Πολυτεχνείο. Ο
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή 47η επέτειο από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, μίλησε για όλα όσα έζησε.

«Τις ημέρες εκείνες, η Αθήνα ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν μόνο εκείνο το τριήμερο, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1973 όταν έγινε η πρώτη κατάληψη της Νομικής και εν συνεχεία η δεύτερη κατάληψη τον Μάρτιο, όταν για πρώτη φορά είδαμε να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της Χούντας "Κάτω η Χούντα" και το βασικό σύνθημα "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία". Κατά βάση όμως, ήταν ο νόμος 1347 που επιστράτευε τους συνδικαλιστές φοιτητές, και εκεί έδωσαν και τα υπόλοιπα συνθήματά τους, όπως "Κάτω η Χούντα", "Έξω οι Αμερικάνοι", για να φθάσουμε στο τελευταίο τριήμερο.

Γενικά η περιοχή σε Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, πλατεία Καραϊσκάκη, Αλεξάνδρας ήταν σε αστυνομικό κλοιό και δεν άφηναν τον κόσμο να πλησιάσει το Πολυτεχνείο.

Οι φοιτητές είχαν κλειστεί μέσα μετά από φοβερό κυνηγητό από την Αστυνομία για να προφυλαχθούν και όταν πήγαν να βγουν η Αστυνομία είχε κλείσει τις εισόδους οπότε έμειναν εκεί. Όλες οι φοιτητικές παρατάξεις έγιναν μία και κατασκεύασαν τον ραδιοφωνικό σταθμό που είχε εμβέλεια σε όλη την Ελλάδα.

Όλο και περισσότερος κόσμος μαζευόταν καθημερινά έξω από το Πολυτεχνείο. Η Αστυνομία προσπαθούσε με όλους τους τρόπους -μπαίνοντας σε λεωφορεία και τραμ και χτυπώντας κόσμο- να μην κατεβαίνει στον Πολυτεχνείο. Όμως ο κόσμος παρά το ξύλο και τις πλαστικές σφαίρες που χτυπούσαν την ημέρα, κατέβαινε στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ χρησιμοποιούσαν και κανονικές σφαίρες», είπε αρχικά.

«Όλες οι γύρω ταράτσες είχαν καταληφθεί από αστυνομικούς, εμείς όμως οι φωτορεπόρτερ κάναμε το καθήκον μας: να παρουσιάσουμε την αλήθεια σε όλο τον κόσμο», είπε ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας που εργαζόταν στο Associated Press και αποστολή του ήταν να τραβήξει ό,τι έβλεπε και να τα στείλει στο εξωτερικό για να δει ο κόσμος τι συνέβαινε στην Ελλάδα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα είπε:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved