Ναταλία Δραγούμη: Η ταινία για την άγνωστη ιστορία της συγγενής της, Ζωή Δραγούμη
Media

Ναταλία Δραγούμη: Η ταινία για την άγνωστη ιστορία της συγγενής της, Ζωή Δραγούμη

Η Ναταλία Δραγούμη μίλησε για την νέα ταινία - ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει.

Όπως είναι γνωστό, προέρχεται από μία από τις πιο ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας. Είναι η εγγονή του Φίλιππου Δραγούμη, ο οποίος ήταν ο αδελφός του Ιωνα Δραγούμη αλλά και της Ναταλίας Δραγούμη (προς τιμήν της μάλιστα ονομάστηκε και εκείνη Ναταλία), της συζύγου του Παύλου Μελά. Αυτό το διάστημα όμως ήρθε η ώρα να ξεδιπλωθεί και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Ζωής Δραγούμη, μιας πιο άγνωστης αδελφής του παππού της. Είναι η γυναίκα που μαζί με τον σύζυγο της, Χούλιο Παλένθια, Ισπανό πρέσβη στη Βουλγαρία, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έσωσαν 25 εβραϊκές οικογένειες λίγο πριν επιβιβαστούν στο τρένο για το Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

«Ήταν μία ιστορία που δεν την γνωρίζαμε. Η Ζωή Δραγούμη δεν είχε μιλήσει ποτέ για αυτό. Τη μάθαμε όταν με προσέγγισε ο εβραϊκής καταγωγής καναδός σκηνοθέτης Μπέρναρντ Ντΐτσεκ, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω σε αυτή την ιστορία. Συνεργαστήκαμε και αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε το σενάριο μαζί».

Κορωνοϊού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα σε Ελλάδα, σε Βουλγαρία και Ισραήλ. «Λαμβάνουμε μάλιστα ενίσχυση από ίδρυμα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες που αφορούν την εκπαίδευση συγγενών του Ολοκαυτώματος» αναφέρει.

Η Ναταλία Δραγούμη θα κρατά τον ρόλο της αφηγήτριας στο ντοκιμαντέρ, ενώ θα μιλήσει και ως απόγονος της Ζωής Δραγούμη. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και το βιβλίο «Από τη Σόφια με αγωνία» σε επιμέλεια του Μάρκου Φ. Δραγούμη από το Μπάγκειον Ίδρυμα και το οποίο αναφέρεται στις ημερολογιακές σημειώσεις της Ζωής Δραγούμη την άνοιξη του 1941. «Ήταν συγκινητικό. Ψάχνοντας για τη Ζωή ανακαλύψαμε ένα σπουδαίο υλικό» αναφέρει η Ναταλία Δραγούμη.

«Υπάρχουν επιστολές με αναφορές στον πατέρα μου. Διακρίνουμε ακόμη την αγάπη της για τον αδελφό της, τον Ιωνα Δραγούμη. Του γράφει για τη γνωριμία της με τον Χούλιο Παλένθια και φοβάται μην δεν τον αποδεχτεί η οικογένειά της, γιατί η μητέρα του ήταν ηθοποιός στην Ισπανία. Άλλες εποχές τότε». Σήμερα τόσα χρόνια μετά, η ανιψιά της, η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη, θα αφηγηθεί η ιστορία της, σύμφωνα με το Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved