Ο «Άγιος Παΐσιος» έρχεται στο MEGA
Media

Ο «Άγιος Παΐσιος» έρχεται στο MEGA

Μία συναρπαστική ιστορική - βιογραφική σειρά για το βίο του Αγίου Παϊσίου θα αρχίσει να προβάλλεται από τον Φεβρουάριο στο ΜΕGΑ.

Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο εννέα επεισοδίων, που εστιάζει στα πρώιμα και νεανικά χρόνια του αγίου, από το δρόμο της προσφυγιάς ως την κούρα του ως μοναχού στο Άγιο Όρος.

Τη σειρά δημιούργησαν το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και η εταιρία παραγωγής Green Olive Films, σε σενάριο Γιώργου Τσιάκκα, σκηνοθεσία Στάμου Τσάμη, με τον Προκοπή Αγαθοκλέους στον ομώνυμο ρόλο του αγίου. Η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη, παρουσιάζει τη σειρά.

Τι σας οδήγησε να κάνετε σειρά τη ζωή του Αγίου Παϊσίου;

«Τον αγαπάμε ιδιαίτερα ως λαός και τον νιώθουμε πολύ κοντά μας. Μιλάμε για έναν απλό άνθρωπο που έφτασε σε τεράστια πνευματικά επίπεδα, που πέρασε δυσκολίες και κόπους μέχρι να γίνει αυτός που έγινε και 16 στη συνέχεια δεν έμεινε μακριά, από τον άνθρωπο, ούτε αποστασιοποιήθηκε από την καθημερινότητα. Ήταν μέρος της αγωνίας του κάθε ανθρώπου που τον ; επισκεπτόταν, όταν πλέον έγινε;·* αυτός που ξέρουμε όλοι, και με ' αγάπη προσπάθησε να ειρηνεύει τους πάντες. Έπαιρνε τον ανθρώπινο πόνο και τον έκανε δικό του».

Η εποχή μας έχει ανάγκη από μια προσωπικότητα όπως ο Άγιος Παΐσιος;

«Τέτοιες προσωπικότητες τις έχει ανάγκη-η κάθε εποχή και κυρίως η σημερινή κοινωνία μας, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από πρότυπα χωρίς σημείο αναφοράς. Χωρίς βάσεις, με στόχο το κέρδος σε οποιοδήποτε επίπεδο από τον εύκολο δρόμο, που πολλές φορές έχει κόστος για την ανθρώπινη ύπαρξη. Έχει ανάγκη από προσωπικότητες σαν αυτή του Αγίου Παϊσίου, διότι η ζωή του δεν ήταν από το μακρύ παρελθόν, το τελείως άγνωστο. Έζησε πολύ κοντά μας, σχεδόν στις μέρες μας, και ασκήθηκε και κόπιασε στην εδώ ζωή. Ωστόσο, δεν νικήθηκε ούτε από τον ξεριζωμό της οικογένειας του, ούτε από τον πόλεμο, ούτε από τις προκλήσεις, αλλά, έχοντας εμπιστοσύνη στον Θεό, ακολούθησε το δρόμο που του υπέδειξε και ας ήταν "στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός"».

Πόσο κοντά στην πραγματική ζωή του είναι το σενάριο;

«Το σενάριο του α' κύκλου ξεκινά με τη γέννηση του και ακολουθούντα κυριότερα γεγονότα της ζωής του, μέχρι τη στιγμή που γίνεται μοναχός και παίρνει το όνομα Παΐσιος».

Σε ποια περίοδο της ζωής του δίνεται έμφαση;

«Σε όλη αυτή την πορεία θα γνωρίσει ο θεατής την οικογένεια του αγίου και πιστεύω ότι θα ταυτιστεί μαζί της. Ο ξεριζωμός, οι δυσκολίες που πέρασαν μέχρι να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στην Κόνιτσα, θα συγκινήσουν τον κόσμο. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην παιδική και στην εφηβική ηλικία του, ενώ ταυτόχρονα σε δεύτερο πλάνο παρακολουθούμε τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που βίωσε η Ελλάδα από το 1924 μέχρι και τον εμφύλιο πόλεμο».

Στη σειρά συμμετέχουν πολλοί ηθοποιοί; Πώς έγινε η επιλογή για το ρόλο του αγίου;

«Ναι, συμμετέχουν πέραν των 80 ηθοποιών. Τον ηθοποιό για το συγκεκριμένο ρόλο τον επέλεξαν ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος της σειράς έπειτα από casting.

Ο ρόλος του Νικήτα Τσακίρογλου;

«Υποδύεται τον Άγιο Αρσένιο. Ουσιαστικά, στη σειρά θα δούμε το τέλος της ζωής του Αγίου Αρσενίου και την αρχή της ζωής του Αγίου Παϊσίου. Να πούμε ότι η ζωή του Αγίου Αρσενίου καθόρισε την πνευματική πορεία του Αγίου Παϊσίου».

- Ο Γιάννης Στάνκογλου τι ρόλο κρατά στη σειρά;

«Ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος που δεν αντέχει τον πόνο του ξεριζωμού. Είναι ο άνθρωπος που είναι βαθύτατα δεμένος με τη γη της πατρίδας του. Δεν μπορεί να ζήσει μακριά από αυτήν».

- Πότε και που έγιναν τα γυρίσματα;

«Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 και μετά περιμέναμε να χιονίσει, γιατί είχαμε σκηνές που διαδραματίζονται στα χιόνια. Δόξα τω θεώ, ο Φεβρουάριος του 2021 μας χάρισε πολλά χιόνια. Η κινηματογράφηση έγινε σε διάφορα μέρη της Ελλάδα, όπως Αττική, Κόνιτσα, Θήβα, Άγιο Όρος και Καστοριά. Περπατήσαμε σε μέρη όπου περπάτησε ο Άγιος Παΐσιος από την παιδική του ηλικία και αγίασε με τους ασκητικούς αγώνες του. Προσπαθώντας με την παρέμβαση της σκηνογραφικής μας ομάδας να αποδοθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα κρατώντας το ύφος και το κλίμα της κάθε εποχής».

- Πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στο Άγιο Όρος και στα μέρη που μόνασε ο Παΐσιος;

«Είχαμε γυρίσματα στο Άγιο Όρος, αλλά αφορούν τα πρώτα χρόνια της μοναχικής του πορείας. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έχει γίνει στην Κόνιτσα, όπου μεγάλωσε ο άγιος».

Πρώτη φορά στην TV επιχειρείται τέτοιου είδους παραγωγή; Θα τη χαρακτηρίζατε ρίσκο; Και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

«Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι ρίσκο. Ο κόσμος δίψα για κάτι διαφορετικό, κάτι πνευματικό. Αυτό αποδείχτηκε από την ταινία "Ο άνθρωπος του Θεού" (Man of God), την παραγωγή της οποίας κάναμε εμείς, το Ινστιτούτο "Άγιος Μάξιμος ο Γραικός". Προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε με μεγάλο σεβασμό τη ζωή του αγίου και πιστεύω ότι η μεγάλη αγάπη που έχει γι' αυτόν ο κόσμος θα αγκαλιάσει και θα αναδείξει αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους και σε τέτοιες παραγωγές».

Πηγή:Τηλεθεατής

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved