Ελισάβετ Μουτάφη: Όσα είπε για το «Βραχιόλι της φωτιάς»
Media

Ελισάβετ Μουτάφη: Όσα είπε για το «Βραχιόλι της φωτιάς»

Η Ελισάβετ Μουτάφη είναι μια ηθοποιός που έχει γνωρίσει τεράστιες επιτυχίες στην τηλεόραση και στο θέατρο.

Φέτος επιστρέφει στη μικρή οθόνη, με μια σειρά που συγκινεί και ξυπνά μνήμες!

Η ίδια μιλά σε εβδομαδιαίο περιοδικό για τον ρόλο της στο «Βραχιόλι της φωτιάς» και την ευθύνη της αφήγησης μιας αληθινής, συγκλονιστικής ιστορίας, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

  • Το «Βραχιόλι της φωτιάς», που θα προβληθεί από την ΕΡΤ1, είναι η πρώτη σειρά που αναφέρεται στην ιστορία των Ελλήνων εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά το Β' Παγκόσμιο...

Όντως είναι η πρώτη φορά που ελληνική παραγωγή πραγματεύεται μια ιστορία - και μάλιστα αληθινή- με πρωταγωνιστές μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Η συγγραφέας είναι το κορίτσι που ακούει τα όσα διαδραματίστηκαν από τον πατέρα της, Ιωσήφ - τον υποδύεται ο Χρήστος Λούλης και σε νεαρότερη ηλικία ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Εγώ είμαι η μητέρα του Ιωσήφ, η Μπενούτα, και τον γέννησα στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό.

Το... βραχιόλι της φωτιάς το έδωσα στην τσιγγάνα που με βοήθησε να γεννήσω και αυτό επανέρχεται στη σειρά με κάποιον τρόπο, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά. Παρακολουθούμε την πορεία της οικογένειας, μέσα από τις αναμνήσεις του Ιωσήφ, το 1962 πια. Η κόρη του είναι στην πραγματικότητα η συγγραφέας του βιβλίου, η Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου. Εμείς τη φωνάζουμε Μπέττυ, από τη γιαγιά της, την Μπενούτα. Στη σειρά έχουν αλλαχτεί όλα τα ονόματα εκτός από αυτό.

  • Ποια είναι η ιστορία τους;

Πρόκειται για μια οικογένεια Σεφαραδιτών, δηλαδή ισπανόφωνων εβραίων που όταν εκδιώχτηκαν από την ιβηρική χερσόνησο, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιούργησαν μια πολυπληθή κοινότητα -εξού και το ότι αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη και «Μάνα του Ισραήλ». Το κάθε παιδί της οικογένειας έχει και μια διαφορετική ιστορία. Η μία κόρη ερωτεύεται χριστιανό, ο ένας γιος ονειρεύεται να πάει σε κιμπούτς στο Ισραήλ, ο άλλος θέλει να υπηρετήσει στο ελληνικό μέτωπο. Πάνω στους ώμους μας υπάρχει ένα τεράστιο βάρος... Και στους ηθοποιούς και στον σκηνοθέτη μας, τον Γιώργο Γκικαπέππα, και στους σεναριογράφους μας, τον Νίκο Απειρανθίτη και τη Σοφία Σωτηρίου.

Καταπιανόμαστε με την ιστορία μιας οικογένειας της οποίας οι απόγονοι ζουν. Η πορεία τους φτάνει στο Ολοκαύτωμα, που είναι η ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Στη Θεσσαλονίκη δεν επέστρεψε το 97% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη που έχουμε, ως συντελεστές της σειράς, να αφηγηθούμε αυτή την ιστορία μέσα από μια οικογένεια, διότι δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ. Είναι οι αληθινές σχέσεις αυτών των ανθρώπων που ζουν όλα αυτά τα τραγικά, από τη μεγάλη πυρκαγιά του ’17 μέχρι το Ολοκαύτωμα.

  • Αντέχει τις τραγωδίες που θα έρθουν;

Τις αντέχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μικρότερος γιος της, ο Ιωσήφ, καταφέρνει και επιβιώνει στο Άουσβιτς χάρη στις ιστορίες της μητέρας του. Είναι πολύ δυνατή η σχέση που έχει με το μικρό της γιο. Είναι μια γενναία γυναίκα. Πέρα από το τραγικό κομμάτι της ιστορίας, όμως, υπάρχει και το όμορφο. Το πώς ζούσαν μες στο σπίτι, τα φαγητά τους, η καθημερινότητά τους.

  • Από τη σειρά, ποια ατάκα της ηρωίδας σας θα μείνει στη μνήμη σας;

Όταν οι Γερμανοί μαζεύουν τους Εβραίους, χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν τι σχεδιάζουν, λέει στο μικρό της γιο «εμείς θα τα καταφέρουμε, διότι πάντα τα καταφέρνουμε» και «η αγάπη θα επικρατήσει», είπε η Ελισάβετ Μουτάφη στο 7 Μέρες TV.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved