Αιμιλία Υψηλάντη: Ήταν εκεί όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο- Η συγκλονιστική μαρτυρία της
Media

Αιμιλία Υψηλάντη: Ήταν εκεί όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο- Η συγκλονιστική μαρτυρία της

Η Αιμιλία Υψηλάντη ήταν στην Κύπρο όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί... Τότε, εκείνο τον Ιούλιο, είχε βρεθεί στην Κύπρο για μια παράσταση.

Έπαιζαν με τον Άγγελο Αντωνόπουλο όταν έφτασε η τρομακτική είδηση, της οποίας ωστόσο την πραγματική έκταση δεν μπορούσαν τότε να αντιληφθούν. Παρ' όλα αυτά, αντέδρασαν άμεσα και πρόλαβαν να φύγουν. Ακολούθησε μια τραγωδία, την οποία ποτέ δεν ξέχασε η εμβληματική ηθοποιός. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που είπε «ναι» στην τηλεόραση, και συγκεκριμένα στη Famagusta, έπειτα από χρόνια απουσίας «Η ιστορία δεν είναι μόνο εξιστόρηση γεγονότων, πολιτική, στρατιωτικοί και συμφέροντα. Η ιστορία γράφεται και από τις μικρές μικρές ιστορίες των ανθρώπων που τις έζησαν...», είπε η Αιμιλία Υψηλάντη

0734_EMILIA_IPSILANTI_2792023.jpg

Αυτή τη φορά τι σας κέρδισε και είπατε το «ναι» στη μικρή οθόνη;

«Το θέμα! Η εισβολή στην Κύπρο και όσα δεινά προκάλεσε. Μην ξεχνάτε πως είμαι σε μια ηλικία που έχω ζήσει από μικρή τις τραγωδίες της. Έπειτα, ήμουν εκεί όταν συνέβη...Έπαιζα με τον Άγγελο Αντωνόπουλο σε μια παράσταση, όπου εκείνος ήταν πρωταγωνιστής, και περιοδεύοντας είχαμε φτάσει στην Κύπρο. Όταν ήρθε η αναπάντεχη είδηση, φύγαμε αμέσως. Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανα παραστάσεις με το θέμα αυτό, όπως οι συνταρακτικοί "Αγνοούμενοι" του Κατσικονούρη, ένα δράμα για την εισβολή».

Και 50 χρόνια μετά αποφασίζετε αυτό...

«Είναι ένας φόρος τιμής, ναι. Αν και θέματα που μας πληγώνουν πολύ δεν θέλουμε να τα σκαλίζουμε... Και είναι φυσικό. Κανείς δεν θέλει να ανοίγει τις πληγές του. Το ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια όμως από την εισβολή είναι μια καλή αφορμή για να ασχοληθούμε και πάλι με τα γεγονότα αυτά. Δεν πιστεύω πως η τέχνη λύνει προβλήματα, μπορεί όμως να γίνει αφορμή και ερέθισμα για πολλά. Για τη μνήμη, μια και το παρόν μας καθορίζεται από το παρελθόν, αλλά και για τη γνώση. Γιατί η γνώση είναι ακρογωνιαίος λίθος για να υπάρξουμε ως κοινωνία».

aimilia-ypsilanti.jpg

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας...

«Η Σοφία είναι δημοσιογράφος και ζει στο Λονδίνο... Άνθρωπος σύγχρονος και καλλιεργημένος. Έχει έναν γιο, με τον οποίο φαίνεται να έχουν πολύ καλή σχέση και πολλά κοινά ενδιαφέροντα, αφού και εκείνος ασχολείται με την έρευνα, τον κινηματογράφο και τα ντοκιμαντέρ. Αυτή η γυναίκα ωστόσο εδώ και 50 χρόνια κρατάει ένα μεγάλο μυστικό, που δεν τόλμησε ποτέ να του το αποκαλύψει».

Τι είδους μυστικό και ποιον αφορά;

«Όπως συμβαίνει με αναρίθμητες γυναίκες, η Σοφία, αν και δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, λαχταρούσε διακαώς να αποκτήσει... Το φέρνει λοιπόν έτσι η τύχη και η αδελφή της η Μαίρη βρίσκεται στην Κύπρο την περίοδο της εισβολής. Τότε, μέσα σε ένα σκηνικό τρόμου στην Αμμόχωστο, ανακαλύπτει ένα μωρό δίπλα στη... νεκρή μητέρα του, όπως της φαινόταν εκείνη τη στιγμή. Το παίρνει φυσικό για να το σώσει. Και γνωρίζοντας ότι η αδελφή της λαχταράει ένα παιδί, της το πηγαίνει. Η Σοφία με χαρά το υιοθετεί, του δίνει το όνομα Μάικ (τον υποδύεται ο Χρήστος Δούλης) και το μεγαλώνει με μεγάλη αγάπη»

202205060937270.1046_EMILIA_IPSILANTI_552022.jpg

Αλλά η μητέρα του ζει...

«Πράγματι... Η αδελφή της Σοφίας πίστεψε πως η μαμά του μωρού ήταν δολοφονημένη, γι' αυτό πήρε το μωρό, για να το σώσει. Τα πάντα έγιναν με καλές και αγαθές προθέσεις, όμως η μητέρα του, που εν τέλει ζει, δεν σταματά να ψάχνει το μωρό της, που θεωρείται ένας από τους αναρίθμητους αγνοούμενους αυτής της τραγωδίας», είπε η Αιμιλία Υψηλάντη στο περιοδικό Τηλέραμα.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved