Eurovision 1956 - Λις Άσια: Η πρώτη νικήτρια, η επιστροφή στον διαγωνισμό το 2012 και το φινάλε
Eurovision

Eurovision 1956 - Λις Άσια: Η πρώτη νικήτρια, η επιστροφή στον διαγωνισμό το 2012 και το φινάλε

Βραδιά Eurovision απόψε κι εμείς θυμόμαστε την πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου του 1956 όταν ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού ξεκινάει επίσημα για πρώτη φορά.

H διοργάνωση έλαβε χώρα στο Λουγκάνο της Ελβετίας και νικήτρια αναδεικνύεται η Eλβετίδα Λις Άσια με το τραγούδι «Refrain». Η αρχική έμπνευση για τον διαγωνισμό που έγινε θεσμός δόθηκε από το Ιταλικό Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Lohengrin Filipello.

EUROVISION

Ο διαγωνισμός, με αρχικό τίτλο Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1956 είχε διάρκεια 1 ώρας και 40 λεπτών ενώ σε αυτόν διαγωνίστηκαν επτά χώρες με την καθεμιά να παρουσιάζει δύο τραγούδια.

Δύο μέλη της κριτικής επιτροπής από όλες τις συμμετέχουσες χώρες ψήφισαν μυστικά με βάση το αγαπημένο τους τραγούδι.

Επτά χώρες συμμετείχαν σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό – το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Δυτική Γερμανία. Η Αυστρία και η Δανία πιστεύεται ότι ενδιαφέρθηκαν επίσης να συμμετάσχουν. Ωστόσο, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από αυτές τις χώρες φέρεται να έχασαν την προθεσμία υποβολής των συμμετοχών. Αυτές οι δύο χώρες, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μεταδώσουν τον διαγωνισμό μαζί με τις συμμετέχουσες χώρες, με το βρετανικό BBC να έχει επιλέξει να μην στείλει συμμετοχή για αυτήν την εκδήλωση υπέρ της διοργάνωσης του δικού τους διαγωνισμού, του "Φεστιβάλ Βρετανικών Δημοφιλών Τραγουδιών".

Η Ρόζα Μίνα Σέραρ, ευρύτερα γνωστή ως Λις Άσια, ήταν Ελβετή τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού που κέρδισε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1956. Γεννήθηκε στο Ρούπερσβιλ και ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια αλλά το 1940 μεταπήδησε στο τραγούδι.

Το 2005 τραγούδησε για το επετειακό φεστιβάλ για τα 50χρονα της Eurovision.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Άσια ήταν υποψήφια στον εθνικό τελικό της Ελβετίας για την Eurovision του 2012 στο Μπακού με το τραγούδι "C'était ma vie" σε στίχους του Ραλφ Σίγκελ και του Ζαν Πολ Καρά. Ωστόσο το τραγούδι κατέκτησε την όγδοη θέση. Η ίδια παρακολούθησε τον διαγωνισμό στο Μπακού ως τιμώμενη προσκεκλημένη.

Η Άσια πέθανε στις 24 Μαρτίου 2018 στο νοσοκομείο Zollikerberg της Ζυρίχης.

Δείτε εικόνες στην παρακάτω Gallery:


Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision του 1956 ήταν η πρώτη έκδοση του ετήσιου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση EBU στο Teatro Kursaal στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ο διαγωνισμός είχε μονάχα έναν παρουσιαστή.

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved