Eurovision: Σαν σήμερα το 1956 πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός
Eurovision

Eurovision: Σαν σήμερα το 1956 πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision του 1956 ήταν η πρώτη έκδοση του ετήσιου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και τους διοργανωτές ραδιοτηλεοπτικούς φορείς την Ελβετική Ραδιοφωνική Εταιρεία (SRG SSR) και τη Radiotelevisione svizzera (RSI).

Ο διαγωνισμός, με αρχικό τίτλο Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1956 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 1956 στην στο Teatro Kursaal στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με παρουσιαστή τον Ελβετό τηλεοπτικό παρουσιαστή Λόενγκριν Φιλιπέλλο, η οποία παραμένει η μοναδική φορά που ο διαγωνισμός έχει φιλοξενηθεί από σόλο άνδρα παρουσιαστή.

1716302057039-844046452-eurovision-(1).jpg

Εμπνευσμένος κυρίως από το Ιταλικό Φεστιβάλ Μουσικής του Σαν Ρέμο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1951, η ιδέα ενός τηλεοπτικού ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, που προτάθηκε αρχικά από τον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI, διατυπώθηκε από μια επιτροπή της EBU με επικεφαλής τον Ελβετό ραδιοτηλεοπτικό φορέα και στέλεχος Μαρσέλ Μπεζανσόν. Μετά την έγκριση στη Γενική Συνέλευση της EBU το 1955, συμφωνήθηκαν οι κανόνες και η δομή του διαγωνισμού. Αρκετοί από τους κανόνες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό θα τροποποιηθούν στη συνέχεια για μελλοντικές εκδόσεις και παραμένει η μόνη έκδοση στην οποία κάθε χώρα εκπροσωπήθηκε από δύο τραγούδια, με μόνο σόλο ερμηνευτές να μπορούν να διαγωνιστούν και μια διαδικασία ψηφοφορίας που διεξήχθη μυστικά και όπου οι κριτές μπορούσαν να ψηφίσουν για τις συμμετοχές από τη χώρα τους.

eurovision-(4).jpg

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας

marinella-katsaros-(12).jpg

Η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά σχεδόν 20 χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα το 1974. Το τραγούδι "Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου" ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974, στα ελληνικά από τη Μαρινέλλα. Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, ήταν το πρώτο τραγούδι που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα επελέγη για να τραγουδήσει το τραγούδι στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 1974 που έλαβε χώρα στο Μπράιτον της Αγγλίας στις 6 Απριλίου 1974.

Με πληροφόριες από Βικιπαίδεια

Eurovision 2005: Σαν σήμερα η Έλενα Παπαρίζου έφερε το «χρυσό» στην Ελλάδα

Έλενα Παπαρίζου: Δεν το έχετε ξαναδεί - Κυκλοφόρησε σπάνιο βίντεο από τις πρόβες του My number one

Eurovision 1974-Γιώργος Κατσαρός στο gossip-tv: Η Μαρινέλλα τραγούδησε με παντελόνι για πρώτη φορά

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved