Γρηγόρης Βαλτινός: «Ο Ζορμπάς προέρχεται κατευθείαν από το ελληνικό DΝΑ»
Showbiz

Γρηγόρης Βαλτινός: «Ο Ζορμπάς προέρχεται κατευθείαν από το ελληνικό DΝΑ»

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σε έναν ρόλο απαιτητικό και δύσκολο. Αυτόν του Αλέξη Ζορμπά.

«Ο Ζορμπάς προέρχεται κατευθείαν από το ελληνικό DΝΑ. Όσο κι αν αυτό έχει παραποιηθεί, και από τους αναγνώστες και από τους ξένους τουρίστες, που θεωρούν τον Ζορμπά sirtaki dance έξω καρδιά και ελευθερία, η οποία ταυτίζεται με την ανεμελιά και τον ωχαδερφισμό. Ο Ζορμπάς λέει τη θεμελιώδη φράση του έργου: "Δεν είναι εύκολο πράγμα η λευτεριά. Είναι βαρύ φορτίο. Δεν μπορούν να τη σηκώσουν όλοι", μια φράση που προέρχεται μέσα από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Από τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη. Είναι φράση που προέρχεται από την ελληνική φιλοσοφία. Ο Ζορμπάς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μερίδιο από την ψυχή του Έλληνα. Σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Συνεπώς και τον απέναντί του» τόνισε στον Τηλεθεατή.

-Αγαπάει με πάθος τη ζωή και απολαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις της;

«Αλλο ανέμελος, άλλο ασύδοτος, άλλο πειθαρχημένος».

-Στο βιβλίο το σαντούρι είναι ο πιστός τον σύντροφος…»

« Σαφώς θα υπάρχει σαντούρι στην παράσταση. Θα παίζει ο Ζορμπάς και θα τραγουδήσει ο Ζορμπάς με το σαντούρι του. Στην παράσταση υπάρχουν τραγούδια της εποχής και παραδοσιακοί κρητικοί χοροί. Χωρίς την παραμικρή διάθεση φολκλόρ και ιθαγένειας. Υπάρχουν σαν ρίζες, σαν ΟΝΑ, του ρόλου, της εποχής και του έργου. Ο Θανάσης Παπαθανασίου με τον Μιχάλη Ρέππα αλλά και ο Σταμάτης Φασουλής δεν στάθηκαν στο φολκλόρ».

-Το έργο, αν μείνεις στην επιφάνεια και στο φολκλόρ, το... σκοτώνεις;

«Πρέπει να περάσεις στο μεδούλι "."Κατάφεραν με ένα μαγικό -τρόπο, υποδόριο, να περνά όλη η φιλοσοφία του Ζορμπά; Πολύ χρήσιμη αυτή την εποχή, γιατί επαναπροσδιορίζει τον Έλληνα, ο οποίος λίγο με την κατανάλωση, λίγο με την αλαφράδα και με το όλα είναι τζάμπα, έχει χάσει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του».

-Ο Καζαντζάκης αναφέρει για τον Ζορμπά ότι είναι «μια, ανοιχτή καρδιά, ένα ζεστό λαρύγγι, μια ακατέργαστη μεγάλη ψυχή, που δεν αφαλοκόπηκε, από τη μάνα της. Τη γη».

«Όταν κάτι είναι ακατέργαστο, αλλά προέρχεται από το χώμα, από τα σπλάχνα της γης, έχει μια δική του σοφία, που του ορίζει τη ζωή και τις κινήσεις. Αυτό είναι ο Ζορμπάς».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved