Γιάννης Χουβαρδάς: «Όταν φτάνεις σε κάποια ηλικία, βιώνεις μια διπολική κατάσταση»
Showbiz

Γιάννης Χουβαρδάς: «Όταν φτάνεις σε κάποια ηλικία, βιώνεις μια διπολική κατάσταση»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου στην Κεντρική Σκηνή, με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Λούλη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Λαέρτη Μαλκότση, Στάθη Λιβαθηνό (σε βίντεο), Δημήτρη Παπανικολάου, Εμιλυ Κολιανδρή, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιάννη Βογιατζή και Ελενα Τοπαλίδου.

Ο ίδιος μιλάει για την αλλαγή στους ανθρώπους, για τον χρόνο που περνάει αλλά και για το πόσο εφήμερο είναι το θέατρο. Διαβάστε τι είπε σε συνέντευξή του...

Αλλάζουν, όμως, οι άνθρωποι;

Η ζωή αλλάζει. Βέβαια, έχω κατά καιρούς κοιταχτεί στον καθρέφτη και δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου σε σχέση με αυτό που θυμόμουν ότι ήμουν. Υπάρχει, τελικά, η αλλαγή κάποιων στοιχείων, η οποία λειτουργεί ερήμην μας. Ομως, στις βασικές μας κατευθύνσεις και επιλογές, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω στην ψυχοθεραπεία.

Ο χρόνος πώς έχει επιδράσει επάνω σας;

Οταν φτάνεις σε κάποια ηλικία, βιώνεις μια διπολική κατάσταση. Από τη μια ο χρόνος σε μαλακώνει, σε ευεργετεί και σε εμπλουτίζει, και από την άλλη σε γεμίζει με ένα αίσθημα αδικίας. Αν σου αρέσει η ζωή, αναρωτιέσαι, μα γιατί φεύγω εγώ; Καταλαβαίνεις πώς έχουν τα πράγματα, όμως η κατανόηση αυτή δεν είναι ποτέ αρκετή για να σε ηρεμήσει.

Σε αντίθεση με το σινεμά που μένει, το θέατρο είναι συνυφασμένο με το εφήμερο. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

Το σινεμά μένει, αλλά δεν ξέρω αν είναι καλό αυτό! Φτάνεις 70 και βλέπεις τον εαυτό σου στην οθόνη 20χρονο. Ε, σε πιάνει μια τρέλα, γιατί καλή η ωριμότητα, όμως η νιότη έχει άλλη δυναμική, ταυτίζεται με τη ζωή. Οσοι είναι στο θέατρο, το επιλέγουν ακριβώς επειδή όλα είναι εφήμερα. Με γοήτευε πάντα ότι αυτό που φτιάχνεις εξανεμίζεται, και το ψάχνεις ξανά, και το ξαναφτιάχνεις λίγο αλλιώς. Αυτή η μία και μοναδική φορά που γίνεται κάτι διαθέτει περισσότερη γοητεία από το να κάνεις κάτι που θα το βλέπουν και θα το ξαναβλέπουν, όμως αυτό θα μένει πάντα ίδιο και απαράλλακτο. Πιστεύω ότι το εφήμερο είναι στοιχείο του βίου και της φύσης και πρέπει να το τιμάμε και να μην το φοβόμαστε. Αυτή η παράσταση τώρα με δονεί, αλλά όταν θα την πάρουν στα χέρια τους οι ηθοποιοί, τελειώνει για μένα. Υπάρχουν σκηνοθέτες που επιστρέφουν και διορθώνουν. Εγώ αποχαιρετώ.

Τι θέλετε από τους ηθοποιούς σας;

Να είναι ζωντανοί και ανοιχτοί στη στιγμή. Αν είμαστε και οι δύο ανοιχτοί ταυτόχρονα, ε, αυτό είναι μαγικό. Βέβαια, αυτό δεν μπορώ να το ζητήσω από πριν, συμβαίνει ή δεν συμβαίνει, δεν είναι δεδομένο, ούτε μόνιμο. Ομως, είναι το άλφα και το ωμέγα. Από εκεί απορρέουν όλα.

Πηγή: Realnews

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved