Κατερίνα Βρανά: «Ο οργανισμός μου έκανε shut down. Δούλευαν μόνο η καρδιά και ο εγκέφαλός μου»
Showbiz

Κατερίνα Βρανά: «Ο οργανισμός μου έκανε shut down. Δούλευαν μόνο η καρδιά και ο εγκέφαλός μου»

Η Κατερίνα Βρανά έφτασε μια ανάσα πριν τον θάνατο, και στα 36 της χρόνια έπρεπε να αρχίσει τη ζωή της ξανά.

Κανείς γιατρός δεν μπορεί να εξηγήσει επιστημονικά τι συνέβη στην Κατερίνα την άνοιξη του 2017, όταν βρισκόταν 8,740 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, στη μύτη της μεγάλης χερσονήσου της Ασίας, όπου εκτείνεται η Μαλαισία. Ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της, που περιλάμβανε τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες καθώς και το Πακιστάν, εκεί όπου θα γινόταν η πρώτη γυναίκα κωμικός που θα έκανε stand up, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η κατάκτηση της τρίτης θέση στον διαγωνισμό «Καλύτερος Κωμικός του Κόσμου» το 2016 είχε κάνει τις μετοχές της να εκτιναχθούν, έπειτα και από την αναφορά του ΟΝΝ σε εκείνη. «Τον τελευταίο χρόνο είχα πιεστεί και αγχωθεί πολύ με τη δουλειά» λέει εξομολογητικά. «Έτσι, πολλές φορές είχα κάτι σαν σπασμούς, διάρροια και εμετό, Ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά. Από την άλλη, δεν έδινα πολλή σημασία. Είναι αυτό που παθαίνεις όταν βλέπεις πως τα πράγματα πηγαίνουν περίφημα κι εσύ σκέφτεσαι "Τώρα δεν πρέπει να ξεκουραστώ, πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο". Στη Μαλαισία, λοιπόν, την ημέρα της προγραμματισμένης παράστασης είχα άλλη μία κρίση. Στην αρχή οι κωμικοί φίλοι μου νόμιζαν πως έπαθα δηλητηρίαση γιατί είχα εμετούς και διάρροια».

Με την εισαγωγή της στο νοσοκομείο οι γιατροί κάνουν δύο υποθέσεις: Δηλητηρίαση ή σκωληκοειδίτιδα. «Όταν με ανοίγουν, βλέπουν πολύ πύον, οπότε θεωρούν, πως είναι περιτονίτιδα. Χειρουργούν τη σκωληκοειδίτιδα και δεν έχω περιτονίτιδα. Με καθαρίζουν, με ράβουν και ξεκινούν την τυπική 24ωρη παρακολούθηση, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για κάτι χειρότερο. Και πάλι καλά,· γιατί εκείνο το βράδυ έπαθα σηπτικό σοκ και με έβαλαν σε καταστολή, δηλαδή τεχνητό κώμα, για να το αντιμετωπίσουν».

Το τελευταίο πράγμα που θυμάται η ίδια είναι τους γιατρούς να της λένε «Σου βγάλαμε τη σκωληκοειδή απόφυση» κι εκείνη να τους απαντά: «Α, ωραία, άρα μπορώ να πάω στην παράσταση μου απόψε», με τον γιατρό να την καθησυχάζει λέγοντας της πώς ίσως να μπορεί «μεθαύριο».
Η κατάσταση της υγείας της όμως επιδεινώνεται δραματικά. «Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως είχε δηλητηριαστεί όλο μου το σώμα, έπαθα σηψαιμία, σηπτικό σοκ και με έριξαν σε κώμα για να μου κάνουν εντατική αιμοκάθαρση. Έπαθα πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο οργανισμός μου έκανε shut down. Δούλευαν μόνο η καρδιά και ο εγκέφαλος. Όπως μου εξήγησαν αργότερα, ο οργανισμός έριξε το βάρος του στη λειτουργία αυτών των δύο οργάνων και το αίμα πήγαινε μόνο εκεί. Έτσι, έπαθα γάγγραινα στα άκρα μου λέει, για να έρθει ένα θεατράλε ξέσπασμα. «Ποιος παθαίνει γάγγραινα τη σήμερον ημέρα;» φωνάζει και γελάει με ίο χαρακτηριστικό της γέλιο που μοιάζει να ανεβαίνει από τα εσώψυχά της.

Το σώμα της πάλευε για να κρατηθεί στη ζωή κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ατροφήοουν οι μύες και το νευρικό της σύστημα. «Έπαθα νευροπάθεια και μυοπάθεια. Όταν ξύπνησα, ενώ ένιωθα τα άκρα μου, η εντολή από τον εγκέφαλο δεν έφτανε. Σαν να μου έλεγε, "Φίλε, είμαστε ζωντανοί. Ασε τώρα τα χέρια. Κούλαρε. Κάτσε στο κρεβάτι και χαλάρωσε, μη με πρήζεις. Πιάσε ένα φραπέ" » μου λέει και το αυθόρμητο ξέσπασμα γέλιου ελαφραίνει και πάλι την ατμόσφαιρα από τη δυσάρεστη διήγηση.

Όσο κι αν μοιάζει αστείο, η Κατερίνα στάθηκε τυχερή, αφού τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ πιο άσχημα και να πάθει ανεπανόρθωτες βλάβες, ανάλογες με εκείνες ενός σφοδρού τροχαίου ατυχήματος. «Συγκαταλέγομαι στις .περιπτώσεις του εγκεφαλικού. Ήμουν σαν ένας υπολογιστής που κράσαρε. Και έπρεπε να μάθω από την αρχή τα πάντα, σαν να είμαι μωρό».

Την ώρα που εκείνη είναι σε κώμα, έξω από το δωμάτιο της εντατικής οι φίλοι της αγωνιούν, ενώ οι γονείς και οι άλλοι φίλοι της ανά τον κόσμο έχουν πλήρη άγνοια της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. «Οι κωμικοί φίλοι μου αρχίζουν να γράφουν κάτω από δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο facebook". Επείγον, πρέπει να επικοινωνήσουμε με την οικογένεια της Κατερίνας.. Πάρτε μας σε αυτό το νούμερο". Πολύς κόσμος νόμιζε πως πρόκειται για spam». Και ήταν ένας πρώην σύντροφος της (σ.σ. μάθημα ζωής: Να τα πηγαίνουμε καλά με τους πρώην) που ζει στην Ινδία εκείνος που τηλεφώνησε στον πατέρα της και σε μια ξαδέλφη της για να τους ενημερώσει. «Τότε επικοινώνησε ο πατέρας μου με το νοσο¬κομείο και μίλησε με τον χειρουργό, ο οποίος του είπε "Τη βγάζει, δεν τη βγάζει η κόρη σου"».

Οι πρώτοι, που είδε όταν συνήλθε από το κώμα ήταν ο μπαμπάς της, η μητριά της και ο αδελφός της (οι γονείς της είναι χωρισμέ­νοι και ο μπαμπάς της Κατερίνας παντρεύτηκε ξανά). «Με το που άνοιξα τα μάτια μου πανηγύρισαν. Πήγα να τους μιλήσω, αλλά δεν μπορούσα, γιατί είχα τον σωλήνα που ρουφούσε υγρά από τους πνεύμονες. Με ρωτάνε έκπληκτοι "Δεν μπορείς να μιλήσεις;". Και ξεκινάνε ένα ακόμη μεγαλύτερο πανηγύρι: "Πάρ' τα τώρα! Θα μιλάμε ασταμάτητα και θα σου λέμε όσα δεν μας άφησες να πούμε τα τελευταία 35 χρόνια!».

Παρέμεινε στην εντατική του νοσοκομείου της Μαλαισίας για δύο μήνες. Λίγο πριν φύγει, όμως, τα πράγματα πήραν εκ νέου δραματική τροπή. «Δύο εβδομάδες αφότου συνήλθα από το κώμα, έβλεπα κανονικότατα, αλλά ήμουν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω. Μιλούσα κανονικά όταν έβγαλα το σωληνάκι, αλλά δεν μπορούσα να αναπνεύσω και μου το ξαναέβαλαν. Δύο εβδομάδες μετά έγινε μια μικρή αιμορραγία, όπου πάλι νόμιζαν ηώς πεθαίνω, αλλά πάλι εγώ δεν πέθανα». Και στη συνέχεια ήρθε η τύφλωση... «Έγινε σταδιακά, σε δύο ημέρες. Τους έλεγα "Παιδιά, κάτι συμβαίνει με τα μάτια μου", αλλά σκεφτόμουν πως ίσως είναι από τα φάρμακα, την κούραση. Όταν, λοιπόν, μου έκαναν την επέμβαση για να σταματήσουν αυτή τη νέα μικρή αιμορραγία, τυφλώθηκα. Το είδα όμως να έρχεται. Σκεφτόμουν ότι, αφού ίο καταλάβαινα πως έρχεται, με τον ίδιο τρόπο θα έφευγε. Αυτό έλεγε η λογική μου. Οι γιατροί τα είχαν παίξει, ήταν τρελαμένοι, φώναζαν "Οh she’s gone blind". Οι Μαλαισιανοί έφερναν γιατρούς από διάφορες ειδικό¬τητες. Ήταν συναρπαστικά τα όσα μου συνέβαιναν. Είναι τόση μοναδική η περίπτωση μου που έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ. Φίλος μου γιατρός που είχε βρεθεί σε ιατρικό συνέδριο μου είπε πως αναφέρθηκα ως "η περίπτωση της Ελληνίδας πτη Μαλαισία"». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έναν χρόνο μετά προκύπτει το θέμα με την ομιλία της. «Μάλλον έγινε καθ' οδόν» εξηγεί. «Φαίνεται πως όλα είναι συνδεδεμένα με το κέντρο του εγκεφάλου που δουλεύει τον συγχρονισμό και τον συντονισμό. Οπότε, δεν μπορώ να συγχρονίσω όραση, ομιλία και ισορροπία», λέει στο Instyle.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved