Γιώργος Σαμπάνης: Αποκάλυψε αν δίνει τα τραγούδια που γράφει στους ερμηνευτές που επιθυμεί
Showbiz

Γιώργος Σαμπάνης: Αποκάλυψε αν δίνει τα τραγούδια που γράφει στους ερμηνευτές που επιθυμεί

Ο Γιώργος Σαμπάνης έχει συνθέσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.

Εχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εμπορικού τραγουδιού, από τον Γιάννη Πάριο, την Καίτη Γαρμπή και τη Δέσποινα Βανδή έως τη Νατάσα Θεοδωρίδου και τον Γιώργο Μαζωνάκη, και συγκαταλέγεται και ο ίδιος στους πιο δημοφιλείς τραγουδισές της εγχώριας ποπ σκηνής.

Τον ενοχλεί πολύ η τωρινή κατάσταση με τα πνευματικά δικαιώματα.

«Κανένας δεν σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα σε αυτή τη χώρα, οι δημιουργοί έχουν απαξιωθεί και όσοι βασίζονται σε αυτά τα χρήματα έχουν αναγκαστεί να ζητιανεύουν. Θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα το να μη στηρίζουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού, ντρέπομαι. Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα...».

Ο ίδιος γράφει μόνο όταν νιώθει την ανάγκη.

«Τα περισσότερα τραγούδια μου είναι προσωπικές ιστορίες που μεταφέρω στους στιχουργούς, περιγράφω τα συναισθήματα, τις σκέψεις μου ή ό,τι μου έχει συμβεί και τους ζη-άω να εμπνευστούν από αυτά. Μετά πιάνω την κιθάρα, ψάχνω μέσα μου και αφήνω τον εαυτό μου να δει ποια χορδή πρέπει να πατήσει. Κάποιες φορές μπορεί να προκύψει μια μελωδία που έχει κάτι. Τότε την ακούω και την ξανακούω, μπορεί και ώρες ολόκληρες, και αν μετά τις τόσες ακροάσεις εξακολουθεί να μου αρέσει, τότε μπορεί και να ενθουσιαστώ. Πιστεύω τελευταία πως η δύναμη του λόγου είναι πιο σημαντική από τη δύναμη της μουσικής, για εμένα όλο το θέμα είναι ο καλός στίχος. Είμαι τυχερός που έχω βρει την Ελεάνα Βραχάλη και την Ελένη Γιαννατσούλια. Το 'χουν».

Τις φωνές που θα ερμηνεύσουν τις δημιουργίες του τις διαλέγει;

«Δεν μας δίνεται πάντα η ευκαιρία να δώσουμε το τραγούδι μας στη φωνή για την οποία το γράψαμε, διότι μπορεί και να μην το θέλει. Τότε, συνεργαζόμαστε είτε με εκείνον που βλέπει μια αλήθεια σε αυτό που κάναμε είτε με όσους βλέπουν κέρδος, καταλαβαίνουν δηλαδή ότι έχουμε στα χέρια μας μια επιτυχία. Αυτούς που βλέπουν την καλλιτεχνική αλήθεια τους αγαπάω λίγο περισσότερο».

Οσο για το γιατί έχει δώσει τεράστιες επιτυχίες σε άλλους τραγουδιστές;

«Η επιτυχία είναι μια παρεξηγημένη λέξη. Επιτυχία στην πραγματικότητα είναι το τραγούδι που αντέχει στον χρόνο, και όχι ένα κομμάτι που θα παιχτεί για έξι μήνες ή δύο χρόνια στα ραδιόφωνα και μετά θα σιωπήσει. Αυτό λέγεται κομήτης», είπε στο ΒΗΜΑgazino.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved